Haberler

Yezidilere Destek İçin İsviçre'den Geldi.

Güncelleme:

Türkiye'nin sınır kapılarını kendilerine açmasıyla, IŞİD'in zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan Yezidilere destek için; İsviçre'den Silopi'ye geldi.

ŞİMAL MÜLDÜR - IŞİD'in izinsiz, topraklarına girerek yaş sınırı tanımadan katliam yaptığı Şengal bölgesindeki Yezidiler, zor bir süreç içindeyken komşu ülkeleri olan Türkiye'nin kendilerine sınır kapılarını açmasıyla Silopi, Cizre, Midyat, Batman, Şanlıurfa ve değişik bölgelere sığınarak hayata tutunmaya çalışıyorlar. Şırnak'ın Silopi ilçesine 3 Kilometre uzaklıktaki AFAD deprem konutlarına sığınan Yezidi'lere Silopi Kaymakamlığı, Silopi Belediyesi, STK'lar ve halk tarafından gıda, giysi, beyaz eşya ve sağlık yardımları yapılıyor. Silopi Kaymakamı Suat Demirci'nin talimatı ile Silopi İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen sağlık ekiplerinin yanı sıra Şengal bölgesinde doktorluk yapan Doktor İbrahem Adbi Reşşo ve aslen Şengal'li olan fakat İsviçre'de yaşayan Doktor Staffan Hasan'da gönüllü olarak Yezidi vatandaşları muayene edip onların sıkıntıları ile uğraşıyor.

' Türkiye Halkı Bizi Bağrına Bastı'

Aslen Şengal'li olup fakat küçük yaşta ailece İsviçre'ye yerleşen ve eğitim hayatını İsviçre'de tamamlayan Doktor Staffan Hasan AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkına yapılan zulmü medyadan duyduğunu ve hemen Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Yezidi vatandaşlara faydalı olmak için geldiğini söyleyerek; " Şengal halkının IŞİD'in zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığındığını duyduğumda İsviçre'den Silopi'ye halkıma yardım etmeye geldim. Kaçarken çok eziyet görmüşler ve haliyle yolculuk sırasında çeşitli hastalıklara yakalanmış olabilirler. Gerçekten de Türkiye halkına minnettarım, Yezidiler kendi ülkelerinde bile bu kadar rahatlık görmemişlerdi. Türkiye halkı bizi bir kardeş gibi bağrına bastı."dedi. Silopi Devlet Hastanesi'ne bağlı doktor ve hemşirelerin sürekli aileleri sağlık taramasından geçirdiklerine değinen Doktor Hasan; " Buradaki görevli meslektaşlarım hastalara çok iyi muamelede bulunuyorlar. Çünkü bu halk savaş mağdurudur şu an psikolojileri bozulmuş. Bazen onlarla güzel konuşmak onlara ilaçtan daha faydalı oluyor. Bende bu halkın çocuğu olduğum için onlarla iletişimde zorlanmıyorum. Elimden geldiği kadar onlara iyi davranıyorum."dedi. İlaç ihtiyaçlarının günlük Silopi ve Cizre Devlet Hastanesi'nden temin ettiklerini söyleyen Doktor Staffan Hasan, Türkiye'nin yaptığı bu iyilikleri hiç unutmayacaklarını söyledi.

IŞİD'in yurtlarına saldırılarını gördükten sonra bir vatandaş gibi ölümden kaçıp Türkiye'ye sığınan Doktor İbrahem Abdi Reşşo'da Silopi'ye 3 kilometre uzaklıktaki AFAd deprem konutlarında halkına severek hizmet ettiğini söyleyerek; "Buradaki doktorlarla beraber sürekli aktif bir halde çalışıyoruz. İlk başlarda ciddi hastalıkların çıkmasından korkuyorduk ama halkımız zor günler geçirmesine rağmen her hangi bir ciddi hastalıkları olmadı. Şengal halkı olarak bizlere yardım eden Silopi halkından çok memnunuz. Türkiye Devleti'de her türlü ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Türkiye de gördüğümüz misafirperverliği kendi ülkemizde bile görmedik. Bu ağır yükü devlet ve halk olarak sırtlamış, bu bizi çok duygulandırıyor. Tarihimiz var olduğu sürece torunlarımıza, Türkiye Devleti'nin yaptığı iyiliklerden bahsedeceğiz" dedi. Şengal'li Doktor İbrahem Abdi Reşşo yaşadıkları sıkıntıları sürekli takip edip ve bu zulmü dünyaya duyuran 'Anadolu Ajansı Camiası'na da teşekkür ettiğini belirtti.

Öte yandan Silopi İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin Yezidi vatandaşları konut ve çadırları dolaşarak günlük sağlık taraması yaptığı, Cizre Belediyesi'ne ait Bişeng Mobil Sağlık Aracı'nda ise günlük 100'e yakın hasta tedavi gördüğü ve durumu ağır olan hastaların ise daha iyi tedavi olmak için Silopi Devlet Hastanesi'ne ait ambulans ile Silopi Devlet Hastanesi'ne götürüldüğü öğrenildi.

- Doktor Staffan Hasan'ın açıklaması

- Doktor Staffan Hasan'ın hastaları muayene etmesi

- Doktor İbrahem Abdi Reşşo'nun açıklaması

- Doktor İbrahem Abdi Reşşo'nun hastaları muayene etmesi

- Genel ve detay görüntüler

Kaynak: AA / Güncel

De Mistura Türkiye İsviçre Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title