Haberler

Yetkin: "Önlem Alınmazsa Kırmızı Ette Sorunlar Büyüyecek"

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin, Özelleştirilecek Şeker Fabrikalarının Mülkiyeti Devlette Kalmak Üzere İşletme Haklarının Kooperatiflere Devredilmesinden Yana Olduklarını Belirtti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, özelleştirilecek şeker fabrikalarının mülkiyeti devlette kalmak üzere işletme haklarının kooperatiflere devredilmesinden yana olduklarını belirtti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin, düzenlediği basın toplantısında yükselen et fiyatları, Kurban Bayramı dolayısıyla canlı hayvan piyasasında yaşanabilecek sorunlar ve şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde tartışılması gereken alternatifler konusunda görüşlerini açıkladı. Yetkin, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'ye (TŞFAŞ) ait Çarşamba, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Turhal ve yozgat şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonucu personelin önemli bir bölümünün işlerini kaybedeceklerini ifade ederek, şeker pancarı üreten ailelerinde bu durumdan olumsuz etkileneceğini söyledi. Yetkin kaybedilen değerlerin yerine yeniden konmasının güç olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

" Özelleştirme portföyü kapsamına alınmış olan fabrikalara baktığımızda, bu fabrikaların kamu mülkiyetindeki şeker üretiminin yüzde 25'ine denk geldiği görülmektedir. Dolayısıyla bu büyüklükte bir ihalenni mevcut koşullarda yerli şeker üreticilieri tarafından kazanılması çok güçtür. Başka bir deyişle bu fabrikaların yeni sahipleri büyük ihtimalle yabancı büyük şeker şirketleri olacak."

-"İHRACATA KISITLAMA GETİRİLMELİDİR"-

Kırmızı et fiyatlarında görülen büyük artışların, hayvancılık politikalarında yapılan yanlışlar sonucu üretimin düşmesinden kaynaklandığına dikkat çeken Yetkin, 1980'lerin ortalarından itibaren uygulanan serbest pazar politikaları nedeniyle büyük bir ithal et furyasının başladığını ifade etti. Yekin, EBK, SEK, Yem Sanayi gibi tarımsal kuruluşların özelleştirilmesinin de hayvancılığa indirilen bir darbe olduğunu belirterek, meraların hızla yok edilmesinin hayvancılığın gerilemesinde bir neden olduğunu söyledi. Yetkin, "Et piyasasının düzenlenmesinin önündeki en büyük engellerden biri de kayıtdışı üretimdir. Türkiye'de üretilen etin yüzde 25'inin kaçak olduğu düşünülürse, kayıtdışı üretimin olduğu bir sektörde etkili denetim ve teşvik politikalarının uygulanması güçtür" diye konuştu.

Yetkin, kısa ve uzun vadede önlem almak gerektiğini söyleyerek tüketiciye satış fiyatı 30 liraya kadar dayanan etin fiyat artışını tetikleyen etkenleri belirtti. Yetkin, üretimin azalmasının, Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın yaklaşık üç kat artmasının, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle fiyatların yükselmeye devam etmesinin hayvan arzını azaltan nedenler olarak niteledi. Yetkine göre uzun ve kısa vadede alınacak önlemlerin bazıları şöyle:

"-İhracata kısıtlama getirilmelidir.

-Kaçak hayvan çıkışına karşı gerekli önlemler alınmalıdır.

-Kurban Bayramı nedeniyle oluşabilecek aşırı artışları önlemek için arz-talep dengesizliğini giderecek yöntemler geliştirilmelidir.

-Hayvancılığa verilen teşvikler artırılmalıdır. 'hayvan Kreşleri' oluşturulmalıdır.

EBk güçlendirilecek et piyasasında düzenleyici rol oynayabilecek bir konuma getirilmelidir.

-Meracılığın yapıldığı yerlerde çoban eğitimine gidilmeli; çobanlık meslek haline dönüştürülmeli ve çobanların Bağ-Kur primleri devlet tarafından karşılanmalıdır." (ANKA)

(ZHL/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title