Haberler

Yetim Aylığı İçin Boşanan Çiftlere Kötü Haber

Anayasa Mahkemesi, eşlerinden boşandıkları halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşamını sürdürüp; anne veya babasından yetim aylığı alan kadınları haksız buldu Anayasa Mahkemesi, eşlerinden boşandıkları halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşamını sürdürüp; anne veya babasından yetim aylığı alan kadınları haksız buldu. Mahkeme, 2009/86 Esas ve 2011/70 Karar sayılı değerlendirmesinde, Zonguldak ve Diyarbakır İş Mahkemelerinin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun bu konudaki düzenlemesinin Anayasaya aykırı olduğuna ilişkin başvurusunu reddetti. Böylece, eşlerinden ayrılarak anne ve babaları üzerinden yetim aylığı alarak, diğer taraftan da eşleriyle birlikte yaşamaya devam eden kadınlar suçlu bulundu.

Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, konuya ilişkin olarak ANKA'ya yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının insan haklarına, kişi hak ve hürriyetlerine ve özel hayatın mahremiyeti ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Yazıcıoğlu, "Bu kadınlar, ayrıldıkları eşleri yerine başka erkeklerle birlikte yaşasalar sorun olmayacaktı ve aylıkları kesilmeyecekti. Bu durum bile, eşitsizliğin önemli örneklerinden biri olmuştur. Zaten karar oy birliğiyle değil, ancak oy çokluğuyla alınabilmiştir. Mahkemenin üç üyesi, karara muhalif kalmıştır" dedi.

Bu durumda olan binlerce kadının açtıkları itiraz davalarının neticede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürüleceğini ve Türkiye'nin insan hakları karnesinin zayıf olmasına katkı sağlayacağını söyleyen Yazıcıoğlu, "5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 56. Maddesi'nin son fıkrası, yeniden değerlendirilmeli ve insan haklarına uygun şekilde düzenlenmelidir" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title