Haberler

Yeşilyurt Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezi Açıldı

Yeşilyurt Belediyesi "Medeniyet Sanat Araştırmaları Merkezi’nin tanıtım toplantısı ve açılış töreni yapıldı.

Yeşilyurt Belediyesi "Medeniyet Sanat Araştırmaları Merkezi'nin tanıtım toplantısı ve açılış töreni yapıldı. Açılış için özel getirilen Kut'ül Amare Sergisi davetlilerin büyük ilgisini çekti.

Tanıtım ve açılış törenine Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, gecenin onur konuğu düşünce ve fikir adamı yazar İhsan Süreyya Sırma, Başbakanlık Müşaviri, Ankara Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezi Genel Koordinatörü Sadık Şanlı, İl Müftüsü Ümit Çimen, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Aynur Oğuzhan, AK Parti İl Başkan Yardımcıları, AK Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Av. Muhammet Emin Yalçınkaya, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Osman Güder, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, akademisyenler, 5. Anadolu Kitap Fuarına katılan bazı yazarlar, Yeşilyurt Belediye Meclis Üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı.

BAŞKAN POLAT: "EN GÜZEL YATIRIM İNSANA YAPILAN YATIRIMDIR"

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur açılışta yaptığı konuşmada, Bostanbaşı Mahallesinde yapımı tamamlanan Gençlik Merkezinde hizmet verecek olan Medeniyet Sanat Araştırmalar Merkezinde Malatya İnönü Üniversitesi başta olmak üzere Ankara, İstanbul ve İzmir'den gelecek olan deneyimli ve alanında uzman akademisyenler tarafından öğrencilere çeşitli konularda dersler vereceğini söyledi.

Yeşilyurt Belediyesinin eğitime her zaman öncelik tanıdığını, bu tip yatırımlara ve desteklere önem verdiklerini ifade eden Başkan Polat konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cenabı Allah'ın Hz. Muhammed'e ilk emri "İkra" yani "Okudur". Okumak aslında medeniyetinde başlangıcı hayatında başlangıcıdır. Hayat yarışı ve medeniyetler mücadelesinde okuyan ile okumayanın arasında fark çok bariz şekilde ortaya çıkmıştır. Dinimiz bize okumayı ve araştırmayı emrediyor, bizlerde elimizdeki imkanlara göre eğitim alanında yatırımlara ayrıcalık tanıyoruz.

Şehrimizi kaldırım, yol, asfalt ve yaşam alanlarıyla güzelleştirirken aynı zamanda şehir sakinlerinin bilgili ve eğitimli olmalarını için kültürel, sosyal ve eğitim hizmetlerini asla ihmal etmedik, etmeyeceğiz. Öğrencilerimizin ve gençlerimizin bilgili olmalarına, araştırma yapmalarına ve eğitimlerinde onlara yardımcı olmak için "Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezi" gibi önemli bir yatırımı halkımızla buluşturmanın sevincini yaşıyoruz. Burada öğrencilerimize verilecek derslerin yanı sıra araştırma anlamında çeşitli programlar düzenleneceğiz. Başarılı öğrencilerimizi yurt dışına göndermek için destek vereceğiz. Biz gençlerimize, öğrencilerimize ve insanlarımıza yapılan yatırımları ön planda tutuyoruz. Malatya'nın eğitim hayatına büyük katkılar sağlayacağına inandığımız Medeniyet ve Sanat Araştırma Merkezinin hayata geçmesinde emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum, ilimize ve ilçemize hayırlı olsun"

5.Anadolu Kitap Fuarı için geldiği Malatya'da Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'ın özel davetiyle açılışa katılan düşünce ve fikir adamı yazar İhsan Süreyya Sırma ise ilk belediyenin Hz. Muhammed döneminde kurulduğunu ifade ederek "Peygamber Efendimiz Medine'ye hicret ettiği zaman ilk olarak cami inşa ettirmişti, bu cami içindeki bölümlerde sahabeleriyle ders yaptığı bölümler vardı. İslam dini okumaya ve eğitime önem vermiştir" diye konuştu.

Malatya'nın her zaman gelişim gösteren bir kent olduğunu vurgulayan ve Gündüzbey'de çıkan suya hayran olduğunu ifade eden Yazar Sırma şunları söyledi:

"Dünyayı dolaştım böylesine lezzetli su içmedim. 40 yıldır Malatya'ya gelir giderim her gelişimde farklı gelişmeleri görüyorum. Burada önemli olan; tarihimize ters düşmeyecek şekilde medeniyet kurmaktır. Şehri yönetenlerden rica ediyorum; yollar, kaldırımlar ve binalar yaparken tarihimizi üçüncü dördüncü plana atmayalım ve tarihimizi yaşatacak çalışmalara her zaman öncelik tanıyalım. Eğitime her zaman destek veren ve Medeniyet Sanat Araştırma Merkezi gibi önemli bir yatırımı hizmete sunan Hacı Uğur Polat Başkana ayrıca teşekkür ederim"

Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu ise şehirlerin canlı varlıklar olduğunu ifade ederek, "Şehirlerin maddi ve manevi yönleri vardır, şehirlerin sadece betondan ve asfalttan oluşan bir yapı olarak görürsen yanılırız. Şehrin ruhuna da hitap edecek çalışmalar ve düzenlemeler yapmak gerekir.İşte bu açıdan Medeniyet ve Sanat Araştırma Merkezinin kurulması bu açıdan büyük önem taşıyor.Sadece alt yapı hizmetleriyle değil, eğitim başta olmak üzere üst yapı,insanımızın moral değerleriyle, tarihi ve medeniyet araştırmalarıyla halkı ayağa kaldırabiliriz.Bunu başarırsak şehirlerin yaşam standardını yükseltmiş oluruz" ifadelerine yer verdi.

Başbakanlık Müşaviri, Ankara Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezi Genel Koordinatörü Sadık Şanlı'da yaptığı konuşmada genç neslin okuyan ve araştıran bir kimlikte olması adına kurulan Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezinin çok ciddi bir açığı kapatacağına inandığını vurguladı. Millet olarak çok köklü bir geçmişe sahip olunduğunu kaydeden Şanlı, "Medeniyetimizin temeli sağlam ancak gelecek kuşakların hem eğitimli olmaları hem de kültürel değerlerine sahip çıkacak şekilde eğitmek ve geliştirmek anlamında Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezinde çok önemli faaliyetler yürütülecek.Bu yapı içerisinde uzun yıllar boyunca ailesine, memleketine, ülkesine ve islam coğrafyasına hizmet edecek fikir ve sanat adamlarının çıkmasını ümit ederim. Malatya'ya böylesine anlamlı ve özel bir araştırma merkezi kazandıran Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'a teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra İstanbul Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezi Genel Koordinatörü Dr. Yusuf Akçan, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen Kut'ül Amare etkinlikleri çerçevesinde MESAM'ın ilk yayınını ve Şehitler Abidesi Maketini Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'a hediye etti.

Açılış töreninde Osmanlı kuvvetlerinin İngilizlere ve müttefiklerine karşı 29 Nisan 1916'da kazanmış olduğu son zafer olan Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde Kut'ül Amare sergisi açıldı.

Tarihe adeta ışık tutan sergide orijinal eserler bir araya getirilirken, döneme ait fotoğrafların yer aldığı sergi davetliler tarafından yakından incelendi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İhsan Süreyya Sırma Hacı Uğur Polat Yeşilyurt Yerel Haberler

title