Haberler

Yeşilçam'ın Ustaları"

Türk sinemasının ünlü isimleri Eşref Kolçak, Can Kolukısa, Yusuf Sezgin ve Bahar Öztan, "4. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali" kapsamında düzenlenen "Yeşilçam'ın Ustaları" etkinliğine konuk oldu.

Türk sinemasının ünlü isimleri Eşref Kolçak, Can Kolukısa, Yusuf Sezgin ve Bahar Öztan, "4. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali" kapsamında düzenlenen "Yeşilçam'ın Ustaları" etkinliğine konuk oldu.

Forum Kayseri Sinema Salonu gerçekleşen etkinlikte konuşan Eşref Kolçak, Türk sinemasının siyah beyaz filmleri döneminde oyunculuğa başladığını belirterek, "Biz her şeyi kendimiz hazırlıyorduk. Ne mutlu bana ki hep güzel şeyler yaptık. Gençler 'Ne kadar güzel filmler yapmışsınız' diyorlar." dedi.

Kolçak, kendi jenerasyonlarının iyi filmlere imza attığını ifade ederek, "Bizden sonraki jenerasyonda, son zamanlarda sinemamızda biraz hoş olmayan filmler olduysa affedin. Zannediyorum sinemamız yine bizim sinemamıza, Türk sinemasına dönecektir. Temennim bu, bundan sonraki sinemamız çok daha güzel şeylerle izleyiciyi karşılaştıracaktır." diye konuştu.

Sinemada 1950 yılında büyük bir değişim olduğunu aktaran Kolçak, Ayhan Işık, Turan Seyfioğlu, Neriman Köksal gibi isimlerin sinemayı izleyicilere sevdirdiğini belirterek, "1990'dan sonra Türk sinemasında ne yazık ki porno rezaleti çıktı ve aileler sinemadan kaçtı." dedi.

Eşref Kolçak, şöyle konuştu:

"Sinema haliyle çok büyük bir çöküntü yaptı. Bugünkü gençler ne yazık ki sinemaya gereken ilgiyi göstermiyorlar. Bir iki tane yeni kişilerle çalıştım, olacak iş değil, bana 'saat 08.00'de gel' dediklerinde ben 06.00'da hazırlanıyorum. Yeni yetmeler iki üç saat sonra geliyor ve ilk söyledikleri laf 'Benim işim ne zaman biter?' oluyor. Bitti, ben şimdi bu oyuncuya ne tavsiye edeyim, o zaten angarya diye geliyor. İşi biter bitmez çekip gidiyor. Biraz efendi olsunlar."

Yusuf Sezgin de geçmişte çektikleri filmlerde diğer oyuncularla senaryo okuma provası yaptıklarını ifade ederek, "Koşullar bugünkü gibi değildi. Kendi kostümlerimizi kendimiz alırdık, sete giderken eşyalarımızı kendimiz taşırdık ama oyuncular arasında da birlik beraberlik saygı vardı. Bunlar filmlere yansırdı. Halk bizlerle yetişti, televizyon yoktu, sinema vardı. Hala yollarda giderken bize soruyorlar, 'Niye oynamıyorsunuz?' diyorlar. " diye konuştu.

Bahar Öztan ise sinemaya reklam filmleri ile adım attığı bilgisini vererek, şunları anlattı:

"Adımdan önce 'gamzeli güzel' olarak meşhur oldum. Barış Manço ile fotoromanlar çektik sonra film teklifleri geldi. Yapıp, yapamayacağımdan endişe ederken kendimi sinemanın içinde buldum. Sinema beni çok sevdi, ben de sinemayı çok sevdim. Büyük duayenlerle çalıştım bugüne kadar, İlyas Salman, Kemal Sunal, Cüneyt Arkın gibi bütün duayenlerle film çektim."

Can Kolukısa ise 1950'li yılların Türk tiyatrosu ve sinemasında dolu dolu geçen yıllar olduğunu aktararak, şunları ifade etti:

"1952 yılında İstanbul Üniversitesi Talebe Federasyonu'nun teşviği ve gayretiyle, başında Dilligil hocanın olduğu 'Gençlik Tiyatrosu' grubu kurulmuş. Türkiye'nin çok önemli noktalarında değişik görevlerdeki Hüsnü Çınar, Metin, Nevra Serezli, İzzet Günay gibi isimler vardı. Üniversitede tiyatroyu sanki profesyonelmiş gibi oynamaya başladık. Haftada 5 gün tiyatro oynuyorduk."

Aynı yıllarda sinemanın da aktif olduğunu, tiyatrodan kalan vakitlerinde sinemaya giderek filmleri izlediğini, Türk sinemasının ve tiyatrosunun geçmişte bugünkü imkanlara sahip olmadığını vurgulayan Kolukısa, "1958 yılında İstanbul'da 37 sahne perde açıyordu. Sinemacı arkadaşların da tiyatro yapmak istekleri olabilirdi ama bizden daha yoğunlardı, 15 günde bir film bitirmek zorundaydılar. Biz onları, onlar da bizi seyretmeye gelirdi, hep birlikteydik. İstanbul bugünkü gibi kalabalık değildi, arkadaşlarımızın oyunlarına gitmediğimiz zaman birbirimizden özür diliyorduk." diye konuştu.

Kolukısa, her iki sanat alanındaki oyuncuların idealist olduğunu belirterek, sinema yaşamının çok yoğun olmadığını, her iki alanda da hizmet verdiğini belirtti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Eşref Kolçak Can Kolukısa Kayseri Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title