Haberler

Yeşil Altın" Fındık İçin "Erken Hasat" Uyarısı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Fındık toplama detayları- Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmet Yıldırım röportajı- Fındığın kurutulma detayları - Türkiye'nin en çok ihraç ettiği ürünlerinin başında gelen ve hasadına devam edilen fındığın toplanırken bazı yanlışlıklara maruz kaldığı belirtildi- DÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yıldırım: - "Fındık yere düştükten sonra hasat yapılması gerekli. Fındığın yere düşmesi demek, tam olgunluğa ulaşması anlamına geliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Fındık toplama detayları- Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmet Yıldırım röportajı- Fındığın kurutulma detayları - Türkiye'nin en çok ihraç ettiği ürünlerinin başında gelen ve hasadına devam edilen fındığın toplanırken bazı yanlışlıklara maruz kaldığı belirtildi- DÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yıldırım: - "Fındık yere düştükten sonra hasat yapılması gerekli. Fındığın yere düşmesi demek, tam olgunluğa ulaşması anlamına geliyor. Ürün, ancak bu olgunluğa ulaşınca lezzet ve randıman bakımından istenilen seviyeye ulaşır""Yeşil altın" fındık için "erken hasat" uyarısı- Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yıldırım: - "Erken hasatta mahsul tam olgunlaşmadığı için kabuğunun içini doldurmaz ve randıman düşüklüğüne neden olur" Düzce Üniversitesi (DÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmet Yıldırım, en çok ihraç edilen ürünlerin başında gelen ve "yeşil altın" diye adlandırılan fındığın hasadı için olgunlaşmasının beklenmesi gerektiğini, aksi halde istenilen randımanın elde edilemeyeceğini bildirdi.Doç. Dr. Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta erken hasadın sakıncalarına dikkati çekti.Arazi eğimli olduğu için fındığın dalından toplanmasının tercih edildiğini ancak bunun dallara ve bir sonraki yılın ürününe zarar verdiğini anlatan Yıldırım, "Erken hasatta mahsul tam olgunlaşmadığı için kabuğunun içini doldurmaz ve randıman düşüklüğüne neden olur. Aynı şekilde depolama olayında da ürünün bekleme süresi kısalıyor" uyarısını dile getirdi. Tam olgunluğa ulaşmadan toplanan fındığın lezzet kaybına da uğradığını vurgulayan Yıldırım, şu bilgileri aktardı: "Fındık yere düştükten sonra hasat yapılması gerekli. Fındığın yere düşmesi, tam olgunluğa ulaşması anlamına geliyor. Ürün ancak bu olgunluğa ulaşınca lezzet ve randıman bakımından istenilen seviyeye ulaşır. Üretici açısından yere düşen fındığın toplanması biraz güç olsa da doğru yöntem budur. Randımanı düşürmemek açısından bu çok önemli. Hem ürün fiyat bakımından değer kazanıyor hem de lezzet bakımından damak tadına uygun hale geliyor."-"Üretici fiyat endişesine düşüp erken davranıyor"Fındık piyasasının değişken olduğuna işaret eden Yıldırım, "Üreticinin erken hasada başlaması aslında tamamen fiyatlarla ilgili. Vatandaş bir an önce fındığını pazarlamak istiyor çünkü fiyatlarda değişkenlik var ve bu üreticiyi tedirgin ediyor. Doğru zamanda yapılan hasat bir sonraki yıla yansıyor" dedi.Yıldırım, üreticilere "mahsulün aceleye getirilmeden doğru şekilde toplanması" önerisinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Düzce Üniversitesi İsmet Yıldırım Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title