Haberler

Yeşil Altın", Düzceli Üreticilerin Yüzünü Güldürüyor

Doğu Karadeniz'de don olayları nedeniyle sıkıntılar yaşayan fındık üreticilerin aksine Batı Karadeniz'deki rekolte, çiftçilerin yüzünü güldürüyor Düzce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kabaoğlu: "Bu sene, geçen yıldan bir miktar az rekolteye ulaştığımızı tespit ettik. Yaklaşık 53 bin ton fındık üretimi.

ÖMER ÜRER - Karadeniz Bölgesi'nin doğusu, fındıkta bu sene don olayları nedeniyle sıkıntılı günler yaşarken Batı Karadeniz'deki rekolte üreticileri memnun ediyor.

Düzce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilde 75 bin hektar tarım arazisi bulunduğunu ve çiftçilerin yüzde 80'inin geçimini fındıktan sağladığını söyledi.

İlde fındık üretilen alanın yaklaşık 62 bin hektar olduğu bilgisini veren Kabaoğlu, "Bu sene, geçen yıldan bir miktar az rekolteye ulaştığımızı tespit ettik. Yaklaşık 53 bin ton fındık üretimi gerçekleştirildi. Doğu Karadeniz'de don etkili oldu ancak batıda durum iyi. Geçen seneki rekoltemiz 54 bin ton civarındaydı" ifadesini kullandı.

Fındıkta hasadın son zamanlarının yaşandığını anlatan Kabaoğlu, çiftçilerin çoğunun kurutma ve pazarlama aşamalarına geçtiğini dile getirdi.

Batı Karadeniz çiftçisi için fındığın büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Kabaoğlu, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2009 yılından itibaren çiftçilere karşılıksız, alan bazlı gelir desteği veriyor. 2009'dan bu yana Düzce'de yaklaşık 300 milyon lira gelir desteği sağlandı" diye konuştu.

Kabaoğlu, fındığın ciddi bakım isteyen bir ürün olduğuna dikkati çekerek, arazilerde iyi çalışılması halinde verimin yüksek olabildiğine değindi.

Düzce'nin, fındıkta verim konusunda iyi düzeyde olduğunu aktaran Kabaoğlu, "Üreticilerimiz bu sene fındıktan memnun. Düzce'de, Doğu Karadeniz'deki gibi don olayları görülmedi. Bundan dolayı ürün değerlendi. Vatandaş, fındığını altın gibi görüyor, öyle bakıyor" değerlendirmesinde bulundu.

TARSİM'in fındık üreticisine sağladığı destekler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) aracılığıyla çiftçilere yüzde 50'ye kadar destekte bulunduğunu anlatan Kabaoğlu, kuraklık hariç tüm risklerin sigortalandığını bildirdi.

İlde önceki yıllarda tarım sigortası yaptırma oranının düşük olduğunu hatırlatan Kabaoğlu, şunları kaydetti:

"Çif yaptığımız eğitim toplantılarında, bakanlığımızdan gelen eğitimcilerle bunu çok yukarı seviyelere çıkardık. Şu anda 6 bin poliçenin üzerine çıkardık. Daha önceki senelerde doludan zarar gören çiftçimiz sigortasını yaptırdı ve bunun faydasını gördü. Doğu Karadeniz'de yaşanan don olayını gören çiftçilerimiz de sigorta yaptıracaktır. Vatandaşlarımız artık bilinçleniyor." - Düzce

Kaynak: AA / Ekonomi

Harun Kabaoğlu Batı Karadeniz Düzce Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title