Haberler

Yeryüzü Doktorları Suriye'deki Hastane Saldırılarını Kınadı

Yeryüzü Doktorları, Suriye'de hastanelere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları kınadı.

Yeryüzü Doktorları, Suriye'de hastanelere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları kınadı.

Yeryüzü Doktorları'ndan yapılan açıklamada, son dönemde dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan çatışmalarda sağlık kurumları ve sağlık çalışanlarının özellikle hedef alındığı belirtildi.

Açıklamada, saldırılar sonucu tek amacı yardım etmek olan ve güçlüklerle sağlık hizmeti vermeye çalışan yüzlerce sağlık personelinin hayatını kaybettiğine işaret edilerek, "Din, dil, ırk gözetmeksizin dünyanın dört bir yanına sağlık hizmeti götüren Yeryüzü Doktorları olarak, bu saldırılardan dolayı büyük bir üzüntü duyduğumuzu ve endişeyle karşıladığımızı belirtmek istiyoruz. Halkın temel yaşam alanlarına yapılan bu tarz saldırılar, kim tarafından yapılırsa yapılsın şiddetle kınıyoruz." denildi.

Suriye'deki sağlık kurumlarına saldırıların uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, son üç aydır kasten ve sistematik olarak hastanelerin, tedavi merkezlerinin ve özellikle sağlık çalışanlarının hedef alındığı kaydedilmektedir. İnsan Hakları Savunucusu Doktorlar Örgütü'nün, Uluslararası Af Örgütü'ne bildirdiğine göre, Suriye'de çatışmaların başladığı günden bu yana, tıbbi tesislere en az 346 saldırıda bulunuldu ve bu saldırılar sırasında 205 sağlık çalışanı öldürüldü. Halep'in kuzey kırsalındaki hastanelere, tıbbi tesislere ve kliniklere, geçtiğimiz 12 hafta boyunca en az altı kasti saldırıda bulunulduğuna dair güçlü kanıtlar elde edildiği bildirildi. Bu saldırılarda 3 sivil öldü ve 44'ten fazla yaralının olduğu açıklandı. Yeryüzü Doktorları olarak 3 yıldır desteklediğimiz Yamadi Hastanesi'ne de iki kez füze saldırısı gerçekleştirildi. Suriye'nin Lazkiye kırsalında yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı bölgede bulunan hastanemiz, hizmet veremez hale geldi. Yine 10 bin kişinin sağlık hizmeti aldığı Azez'deki kliniğimiz de yoğun çatışmalar nedeniyle çalışamaz hale geldi. Son olarak bugün Halep'in Muhafaza semtindeki Dbayt Hastanesi'ne yönelik gerçekleştirilen roketli saldırıda, 3 kişinin öldüğü 17 kişinin de yaralandığı bildirildi."

Açıklamada, Cenevre Sözleşmesi ve Uluslararası İnsancıl Hukuk kurallarının çatışma bölgesindeki sağlık tesislerinin ve personellerinin korunması gerektiğini açıkça bildirdiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Yeryüzü Doktorları olarak bu kuralların açıkça çiğnenmesini, savaş ve afet durumlarında en zorlu koşullarda fedakarca hasta ve yaralılara yardım etmek için çalışan sağlık personeli ve insani yardım çalışanlarını hedef alan bu saldırıları, bir kez daha şiddetle kınıyoruz. Saldırıların yetkili mercilerce soruşturulması ve sorumluların cezalandırılması ile sağlık tesisleri ve çalışanlarının güvenliğinin sağlanması konularının takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title