Haberler

Yeryüzü Doktorları, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde

Güncelleme:

Türkiye'den giden Yeryüzü Doktorları Derneğine bağlı bir heyet, sağlık koşullarını incelemek üzere etnik çatışmalara sahne olan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne ulaştı.

Türkiye'den giden Yeryüzü Doktorları Derneğine bağlı bir heyet, sağlık koşullarını incelemek üzere etnik çatışmalara sahne olan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne ulaştı.

Başkent Bangui'nin PK5 bölgesine giden doktorlar arasında bulunan Abdullah Uçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç yardımı ve uzman yardımı yapmak üzere bölgedeki Şifa kliniğine geldiklerini söyledi.

Klinik yetkilisi Celestin Lena, eczane depolarının boşaldığı için ilaç yardımın zamanında yapıldığını belirtti.

Sağlık uzmanlığı alanında da eksiklik yaşadıklarını söyleyen Lena, önceki gün ülkeye gelen doktorlardan Abdullah Uçak ile Mehmet Said Değer'in, klinikteki doktorlarla tecrübelerini paylaştıklarını ifade etti.

Uçak, ilaç yardımının yanı sıra, hastaların daha iyi tedavi edilebilmesi ve kliniğin sağlık kompleksine dönüştürülebilmesi amacıyla ihtiyaçları tespit etmek için de geldiklerini vurguladı.

Ülkede 2013'te patlak veren siyasi krizden sonra çatışmaların en çok yaşandığı PK5 bölgesinde bulunan Şifa kliniğine Yeryüzü Doktorlar Derneği tarafından çok sayıda ilaç yardımı yapıldı.

Son bir kaç aydır sükunetin hakim olduğu bölgedeki klinikte, iki doktor, bir hemşire ve bir eczacının görev yaptığı kaydedildi.

Günde 20 ile 50 kişi arasında hastanın ücretsiz tedavi gördüğü klinikte çalışan Sylvanie adlı görevli, PK5 bölgesinde Müslümanların ve Hristiyanların beraber yaşadığını vurgulayarak, sadece Müslüman hastaları değil klinikte Hristiyan hastaları da tedavi ettiklerine dikkati çekti.

Muayene olmak için 7 yaşındaki oğluyla kliniğe gelen 29 yaşındaki Fatime Assiatu ise, "Türkiye'nin, zor bir dönemden geçen Orta Afrika Cumhuriyeti'ni unutmadığı ve bize ilaç ile doktor gönderdiği için çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

Orta Afrikalı yetkililerle de görüşen Türk heyeti, ikili ilişkiler kapsamında, çoğunluğu Müslümanlardan oluşan ve sağlık merkezinin bulunmadığı PK5 bölgesindeki sağlık koşullarını iyileştireceklerini bildirdiler.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlardan oluşan Seleka grubu üyelerinin, 2012 yılı Aralık ayında Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz patlak vermişti.

Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığı görevine getirilmesinden sonra Hristiyan Anti-balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Çatışmalar, 2,2 milyon kişinin de insani yardıma muhtaç olmasına yol açmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Orta Afrika Türkiye Bangui Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title