Haberler

Yerli Üretim Dizel Tren Balıkesir Hattında Seferlere Başladı

Bandırma- İzmir arasında sefer yapacak dizel tren seti Balıkesir'de düzenlenen törenle hizmete girdi.

Türkiye'de ilk yerli üretim olan "Anadolu" mototren seti; Vali Ahmet Turhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Edip Uğur ve Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu'nun katıldığı törenle seferlere başladı.

Bugünün Balıkesir, Bandırma ve İzmir için tarihi günlerden biri olduğunu söyleyen TCDD İzmir Bölge Müdürü Selim Koçbay, Anadolu dizel tren seti hakkında teknik bilgi vererek, "TCDD 157 yıllık tarihinde pek çok proje ve ilke imza atmıştır. Bu setler sayesinde lokomotif, vagon ve jeneratör tek sette toplanıyor. Yüksek hızlı trenlerle 20. yüzyılı yakalarken mevcut eski hatlarımızı da yenileştirip modernleştiriyoruz. 200 dönümlük sahada Balıkesir Gökköy Lojistik Köyü inşaat çalışmamız devam ediyor. Bölge sanayisi dünya ile rekabette büyük avantajlara kavuşacak. Hizmete alınan bu tren setlerinin tanesi 17 milyon liraya mal oldu. Projenin toplam maliyeti 350 milyon lira. Bu proje ile İzmir'den Bandırma'ya, Bandırma'dan İzmir'e iki liman birbirine bağlanmış olacak" dedi.

Selim Koçbay, bu hizmeti iyi bir ekip çalışmasıyla gerçekleştirdiklerini belirtirken Anadolu mototren hattının İzmir ve Bandırma arasındaki tüm istasyonlara hayırlı olmasını diledi.

UĞUR: "ÜLKEMİZ BÖLÜNMÜŞ DEMİR YOLLARI İLE DE KALKINACAK"

Törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Edip Uğur, ülkenin tıpkı karayollarında bölünmüş yollarda olduğu gibi bölünmüş demir yollarıyla da kalkınacağını belirterek, yerli üretim ile iftihar ettiklerini söyledi. Uğur, "Biz bu yerli üretimlerle iftihar ediyoruz. Daha önce dışarıdan ithal ettiğimiz tren setlerini artık ülkemizde üretebiliyoruz. Yalnız trenlerimiz değil, Türkiye artık Göktürk uydusunu bile yerli üretim yapabiliyor. Bunun projeleri ve yazılımlarının hepsini bizim Türk mühendislerimiz hazırlıyor, bu da bizim ülke olarak, millet olarak gururumuz, iftiharımız. Balıkesir; lojistik köyüyle, gelecek hızlı trenleriyle, elektrikli, sinyalizasyonlu, telekomünikasyonlu trenleriyle demir yollarının da kavşağında bir il oluyor karayollarında olduğu gibi. Lojistik köy Balıkesir'e ayrı önem ve değer katıyor. Manisa, Afyon ve İzmir'den Avrupa'ya ihraç edilecek olan bütün ürünler Balıkesir üzerinden Bandırma, Bandırma'dan Tekirdağ ve Avrupa'ya en kısa yoldan en ucuz maliyetle ulaşabilecek. Hızlı trenlerimiz; Eskişehir Ankara, Eskişehir Konya, Eskişehir Sivas ve daha sonra burada bizim temel attığımız İzmir-Ankara hattı çalışmaları devam ediyor. İnşallah Balıkesirimizden de hızlı tren kısa süre içinde geçecek. Aynı bölünmüş yollar gibi bölünmüş demir yolları ile de ülkemiz kalkınacak, büyüyecek. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Başbakanımıza, Ulaştırma Bakanlarımıza ve hemşehrimiz TCDD İzmir Bölge Müdürüne, tüm Devlet Demiryolları çalışanlarına teşekkür ediyoruz" dedi.

VALİ TURHAN: "YILLARCA HIZLI TRENLERE GIPTA İLE BAKTIK, ŞİMDİ DÜNYADA 8.'YİZ"

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan da böyle bir hizmete kavuşmaktan çok mutlu olduklarını ifade etti. Dış ülkelerde yıllarca gıpta ile bakılan hızlı trenlerde Türkiye'nin şimdi dünyada 8. ülke olduğunu kaydeden Vali Turhan, ulaşım imkanlarının kıt olduğu yerde ne gelişme ne kalkınma olacağını vurguladı. Turhan, "Heyecanlı ve gururluyuz. Bir yerde ulaşım imkanları kıt ise o yerde gelişme, kalkınma olmaz. Yıllarca gittiğimiz ülkelerde hep hızlı trenlere gıpta ile baktık. Allah'a şükür artık dünyada hızlı tren açısından 8. durumdayız. Ülkemizin büyük şehirlerinde hızlı tren oluyor. Balıkesir de bundan yakın zamanda nasibini alacak. Gururumuz, onurumuz olan yerli yapım trenler hizmete açılacak. Balıkesir-İzmir-Bandırma demir yolu hattı çok önemli, yabancı sermaye geliyorsa bunun önemi daha büyük. Bu hat yatırımcıyı iki büyük limana bağlayan demir yoludur. Ben emeği geçen Devlet Demiryolları yetkililerine, sayın vekillerimize, Bakanlarımıza, Binali Bakanımıza ve tüm bunların talimatını veren ve liderliğini yapan Sayın Başbakanımıza gönülden teşekkür ediyorum. İnşallah bu yollarla beraber, demir yolları ile beraber önümüzdeki süreçte Balıkesir çok daha kalkınmış, çok daha müreffeh bir olacak. Balıkesirimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

Protokol üyeleri, konuşmaların ardından Anadolu tren setini inceledi. Bu sırada kapısı kapanan trenin dışında kalan vali ve milletvekilleri ile beraberindekiler, trene binmek için bir süre beklemek zorunda kaldı.

Bu arada İzmir'den gelen Anadolu dizel tren setinin Balıkesir istasyonundaki molasında makinist koltuğuna Vali Ahmet Turhan ve Milletvekili Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Edip Uğur birlikte geçti. Protokol üyeleri, gazetecilerin görüntü ve fotoğraf almasının ardından hareket ettirilen trenin makinist kabinine Yeniköy istasyonuna kadar yolculuk etti.

TRENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

İlk yerli üretim dizel tren olan Anadolu treni, yakın şehirler arasında hızlı, rahat ve konforlu ulaşım imkanı sağlamaya yönelik üretildi. TÜVASAŞ'da üretilen ilk dizel set, 19 Nisan 2011 tarihinde eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından ilk defa raya indirildi. Tren, kapıları kapanmadan hareket etmiyor, saatte 140 kilometre hıza ulaşıyor. Maliyeti 17 milyon TL. Toplam motor kapasitesi 3 bin motor. Trenin varacağı istasyonla ilgili sesli görsel ileti gönderimi, yolculara makinist anons yapabiliyor, müzik yayın sistemi ile makinist devreden çıktığı takdirde treni otomatik olarak durduran 'totman' sistemi mevcut. Ayrıca ATS sistemi var. İçerisinde belli noktaları gören 16 kamera ile trenin içi izlenebiliyor. Kapalı devre televizyon sistemi mevcut (CCTV). Kapılarda sıkışma önleyici sistem var. Kızaklama önleme sistemi ve acil fren sistemlerine sahip. Koltuklar 2+2 şeklinde düzenlenmiş, ayarlanabilen sırt dayama minderlerine sahip. Zemine paralel şekilde uçak tipi tabletler, iki kademeli ayak dayama pedalları mevcut. Her bir araçta 2 salon ve makinist kabini için toplam 3 adet iklimlendirme ünitesi mevcut. Isıtma ve aydınlatma tam otomatik yapılıyor. 70 KVA dizel jeneratör grubu mevcut. Çevre duyarlılığı da düşünülen tren setinde temiz su (550 lt) ve atık su (210 lt) tank modülü mevcut. Vakumlu tuvalet sistemlerine sahip bu konforlu araçlarda üniversal tuvalet sistemleri engelli yolcuların da kullanımlarına uygun olarak dizayn edilmiş. Ayrıca her araçta engelli yolcular için ayrılmış alanlar da bulunuyor. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Balıkesir Bandırma Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title