Haberler

Yerli Uçak İçin Babayiğit Ortaya Çıktı, Fatih ve Eren Özmen İmza Attı

Güncelleme:

Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında 32 kişilik bölgesel yolcu uçağı projesi için ABD'de yaşayan Fatih- Eren Özmen çiftinin Şubat ayında satın aldığı Alman yapımı Dornier 328 Jet modelinin öne çıktığı iddia edildi.

DORNİER'İN SAHİBİ

Bu iddia geçtiğimiz günlerde daha da gerçeklik kazandı. Fatih ve Eren Özmen çifti Mart ayı içinde Ankara Bilkent'teki teknopark bölgesinde 1 milyon 250 bin lira sermayeyle Özjet Havacılık Teknolojileri A.Ş. adlı bir şirket kurdu. Şimdilik şirketin tek ortağı olarak Özmen çiftinin ABD'de bulunan kuruluşu Sierra Nevada Corporation Holdings LTD. gözüküyor. Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayınlanan kuruluş sözleşmesinde şirketin faaliyet alanı olarak her türlü hava aracı, yazılım ve tasarım yapmak ve servis hizmeti vermek olarak gözüküyor. Özmen çiftinin şirketi SNC, geçtiğimiz Şubat'ta Alman havacılık şirketi 328 Support Services GMBH'yi satın alarak Dornier 328'in lisans haklarına sahip oldu.

203 ŞİRKET BAŞVURDU

Ancak 1.5 milyar dolarlık 'Milli Bölgesel Yolcu Uçağı' projesiyle ilgili gelinen noktaya yerli savunma ve havacılık sektörü tepki gösteriyor. Çünkü 2010'da proje başladığında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından savunma ve havacılık sektörüne yönelik Ar-Ge çağrıları yapılmıştı. Toplamda 203 şirket Ar-Ge başvurusu yaptı ancak bakanlık bu şirketlerin hiç birine geri dönmedi. Sektördeki şirketlerin yöneticileri bu kadar büyük maliyetli bir üretimin ihalesiz ve doğal olarak rekabetten uzak ortamda seçilen bir şirkete verilmesini eşitliğe aykırı buluyor.

ABD ŞİRKETİNİ DEV YAPTILAR

Nevada Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği okuyan Fatih Özmen ile eşi Eren Özmen, ABD'de 1963'te kurulan SNC şirketini 1994'te satın aldı. SNC, 2 bin 100 personeliyle ağırlıklı olarak ABD ordusuna iş yapıyor. Elektronik, uzay, havacılık, mikro uydu, uçak, iletişim sistemleri ve güneş enerjisi alanlarında faaliyet gösteren şirket, 2010'da ABD'nin en hızlı büyüyen 10 şirketinden biri seçildi. SNC, gelişmekte olan ülkelerde şirket satın almaları yapıyor.

ANKA'YA İNİŞ TAKIMI VERDİLER

SNC, TAİ'nin ürettiği insansız hava aracı ANKA'ya ABD Savunma Bakanlığı'nın kısıtlamaya haiz özel ihracat izniyle sattığı iniş sistemleriyle gündeme gelmişti. ANKA, Batman'da test aşamasında düşmüştü.

DORNİER'İ YENİLEME UÇAĞI 'MİLLİ' YAPMAZ

Madalyonun diğer yüzünde ise tartışılan Dornier 328 uçakları var. Dornier 328 serisi 1991-2002 arasında toplamda farklı alt modellerde toplam 217 adet üretildi. Uçakların bir kısmı Skyways Airlines, Logan Air, Cityjet, Sun Air of Scandinavia havayolları filolarında uçuyor. Sonrasında Fairchild'ın satın aldığı Dornier, İsrail menşeili Elbit Systems'in hizmet desteğine rağmen uçak üretemedi. Uzmanlar, Dornier 328'in, 15 yıl önceki eski teknolojiye sahip olduğunu ve Alman uçağının yenilenmesiyle üretilecek uçağın 'milli uçak' olamayacağını söylüyor. Ayrıca 32 yolcu kapasiteli uçağın pazardaki rekabet gücünün düşük olacağı da belirtiliyor.

50 UÇAK ÜRETİLECEK

SNC nihai sözleşme imzalanırsa ilk etapta uçağın fikri ve sınai hakları Türkiye tarafından satın alınacak ve 50 uçaklık üretim için planlama yapılacak. Bütçe savunma sanayi destekleme fonundan karşılanacak. Üretim aşamasına TUŞAŞ ile bazı yerli şirketlerin de katılması planlanıyor. (Kaynak:Vatan)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Fatih Eren Eren Özmen Nevada Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (40)

omermobilWeb@haberler.com:

Anlayamadigim konu 1930lu yillarda civatasindan tutun motorlari dahil herseyi yuzde yuz yerli yolcu ve savas ucakladi yapan bir ulkeydik dunyaya parmak isirtiyorduk menderes doneminden sonra toparlanamadik demek ki bu isler din iman demekle yurumuyor ataturkun yolundan cikmamiz iyi olmadi

18
2
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınyusuf:

akp varsa bolluk var bereket var akpye oy vermeyen herkes benim gözümde nakördür. . . bu kadar hizmeti nasıl görmezler anlamam bi türlü. . .

2
13
yanıtYanıtla
ElmadaglimobilWeb@haberler.com:

Turk mali ucakmi Guldurmeyin beni toplu igne , tirnak makasi , saman ithal edillen bu ulkenin hangi arge fi ile yuruyeceksiniz. Bu yatirimi yapacak Amerikada yasayan arkadaslar cok cesaretliler tebrik etmek lazim

13
2
yanıtYanıtla
ADAM:

GİDİŞAT İYİ GÖZÜKÜYO DEVAM ETMESİ LAZIM . BAYRAK DİREGİ İPİ YAPAMIYODUK YA.

8
5
yanıtYanıtla
ass:

Bunlar eski tip ucak insanlari kandirmayin artik millet tok ayni Jet fadil gibi

6
6
yanıtYanıtla
burdan iş çıkmaz:

ABD deki üretim buraya montajlanacak, neresi yerli ? bütün parçalar ordan gelecek

8
3
yanıtYanıtla
WORRINGENDEN:

cok yerinde karar AKP ILK DEFA DOGRU KARAR VERMIS CÜNKÜ DIGER FIRMALAR TEKLIF VERIP ZARAR EDMESI ICIN DIGER UCAK FIRMALARIYLA BIRLIKDE CALISIR IHALEYI FES EDERDI AKP ILKDEFA BIR ISI GERCEKTEN DOGRU YAPTI TEPRIKLER

2
9
yanıtYanıtla
Karacahiller...mobilWeb@haberler.com:

Adamın şirketi dornier adlı uçağı üretmiyor sadece şubat ayında satın almış Alman firmasını ... Bu yiğidin esas firması SNC adında bir şirket ıçaktan tutun uyduya kadar bir çok faaliyet alanı var ... Dornier uçağının isim ve üretim hakkını aldı diye tutupta eski uçağı tekrar üretecek hali yok. Olacak şey büyük ihtimal dornier adı altında yeni bir model üretilecek.. Bir konuya yorum yapmadan biraz araştırın bu kadar hödüklemesibe yorum yapılırmı. Yok parçaları toplamaymışta yok milleti kandırıyolarmışta geçin bunları bre ahmaklar siz KAZANILAN TEKNOLOJİYE bakın. O milli olmayan parçalarda zamanla yan sanayi ile ülke içinde bir sektör oluşturup milli olarak üretilir kafanızı yormayın.

6
4
yanıtYanıtla
masummobilWeb@haberler.com:

Biri diyorki hkürdüm ama ne mutlu türküm diyene..bende diyorumki hem kürt hem kürt olunmaz

1
8
yanıtYanıtla
Ömer Dinçer:

Hayırlı olsun, inşallah başarılı olurlar .

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 40 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title