Haberler

Yerel Yönetimler Finans Zirvesi

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye'nin şehirleşme yolunda daha büyük adımlarla ilerleyebilmesinin finansal kaynakların da artırılmasına bağlı olduğunu söyledi.

Altepe, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ana sponsorluğunda, Marmara Belediyeler Birliği tarafından bu yıl ilki düzenlenen Yerel Yönetimler Finans Zirvesi'nin açılışında, artık yerel yönetimlerin tüm alanlarda sorumlu olduğunu kaydetti.

Bursa'da raylı sistem araçlarının yerli üretildiğini anlatan Altepe, bunların yarı yarıya mal edildiğini ve böylece kar edildiğini dile getirdi.

Altepe, yerel yönetimlerin artık sadece su ve kanalizasyon ile uğraşmadığının altını çizerek, çamur yakarak başka enerji kullanmadan elektrik ürettiklerini ifade etti.

Yerel yönetimlere büyük görev düştüğüne dikkati çeken Altepe, "Şehirlerimizi harekete geçirmemiz, ülke hedefleri doğrultusunda çalışmamız gerekiyor. Yapılacak çok iş var. Bu konuda kapıları açacak olan finans. Parayı çözerseniz finansı çözerseniz. Bütün projeler yürür, şehir de ayağa kalkar." diye konuştu.

- "2050'de şehirlerde yaşayan nüfusun 9,7 milyara ulaşacağı hesaplanıyor"

Altepe, 2050'de şehirlerde yaşayan nüfusun 9,7 milyara ulaşacağının hesaplandığını belirterek, Türkiye'de şehirleşme oranının yüzde 77 olduğunu, şehirlerin nüfusu artarken vatandaşların yaşadıkları şehirden beklentilerinin de yükseldiğini vurguladı.

Harcamaların finansmanının, belediyelerin elde ettiği gelirler yetersiz kaldığında farklı finansal enstrümanlarla sağlandığını aktaran Altepe, öne çıkan ve sık kullanılan yöntemler arasında iç kredi, dış kredi, proje finansmanı, belediye tahvilleri, program kredileri ve finansal kiralamanın bulunduğuna işaret etti.

Altepe, "Netice itibarıyla Türkiye'nin şehirleşme yolunda daha büyük adımlarla ilerleyebilmesi, finansal kaynakların da artırılmasına bağlı." dedi.

Osman Gazi Köprüsü ve bağlantı yollarının yatırım tutarının 10 milyar doları aştığını anımsatan Altepe, "Yurt dışında, ülkelerin başbakanları, milyon dolarla ilgili kaynak buldukları zaman müjde veriyorlardı. Burada milyar dolarla ilgili projeler rahatlıkla yapılabiliyor. Bu da Türkiye'deki bu konum sayesinde." değerlendirmesinde de bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Recep Altepe Türkiye Marmara Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title