Haberler

Yerel Yönetimde Yeni Bir Alternatif Model Oluşuyor

Niğde Bor’a bağlı Kemerhisar Belediyesi yeni yerel yönetim yaklaşımıyla, kalıpların dışına çıkarak, yerel yönetimde alternatif bir model geliştirmeye çalışıyor.

Niğde Bor'a bağlı Kemerhisar Belediyesi yeni yerel yönetim yaklaşımıyla, kalıpların dışına çıkarak, yerel yönetimde alternatif bir model geliştirmeye çalışıyor. Başkan Beytullah Kirazcı, teorik ve pratik katkı çağrısı yaptı.

30 Mart'ta yapılan yerel seçimler sonrası CHP'den Kemerhisar Belediye Başkanı seçilen Beytullah Kirazcı, fiziki ve teorik projelerini bir bir hayata sokmaya başladı.

İç Anadolu'da yüzde 54 gibi yüksek bir oranla belediye başkanı seçilen Kirazcı, 2012 yılında ortaya attığı Kemerhisar Modeli fikrini yerel yönetim yaklaşımı olarak geliştiriyor.

Partisinin 90 yılı aşkın tarihinde ilk defa aday belirleme yöntemi olarak halk oylaması yapılarak belediye başkanı seçilen Kirazcı, yeni yerel yönetim yaklaşımına "Tyana Yerel Teorisi" ismini verdi.

Çoğunlukçu Değil, Birliktelikçi Demokrasi

Yerel yönetim teorisi inşasına da başlayan Kirazcı, yerinde ve doğrudan demokrasiye inandığını belirterek; "Günümüzde maalesef demokrasi en çok dejenere olan kavram. Çoğunlukçuluk hegemonyasında can çekişen bu kavram, aslında 2000 yıl önce ilk defa Kemerhisar'da yerinde ve yerel anlayışla hayat buldu. Demokrasinin bugün farklı türevleri olabilir fakat bizim çağrımız başta konunun uzmanı akademisyenlere, uzmanlara ve aydınlaradır. Çoğunluk nasıl istiyorsa öyle değil, birliktelik ruhu ne gerekiyorsa o şekilde bir model gerekmektedir. Sonuçta ortak idealler herkes için aynı sayılır. Refah, huzur, gelecek kaygısı! İşte bizde bu eksende tüm yönetilenlerin katıldığı bir meclisle, tüm yönetilenlerin ikna olarak birlikte uyguladığı projelerle bir model geliştirmek istiyoruz. Kemerhisar aslında bu modelimiz için laboratuvar bir ortamdır! Bizlere katkı verilmesini istiyoruz" dedi.

Yeni ve Farklı bir Yaklaşım

Mevcut iktisadi ve politik teorilerin belli kalıplar içinde 2 kutuplu dünya ve 2 kutuplu insan modeli yaratma kaygısında olduğuna dikkat çeken Kirazcı; "Maalesef insanlık sosyalizm ve libaralizmin farklı türevleri arasında sıkışıp kalmış. Oysa idealler bu iki kalıba sığmayacak kadar saf ve temiz. Bu noktada ekoloji, üretkenlik ve birliktelik ruhunda bir yeni model geliştirmek gerekiyor. Ekoloji bu modelin temeli ama aslolan üretkenliği birliktelik ruhu ile yakalamaktır. Nedir bu birliktelik ruhu, hep beraber karar alıp, herkesin inanarak uygulamasıdır. Belki ütopik gelebilir insanlığa ama kaygısız ve ön yargısız bir yaklaşım sergilenirse tüm karar ve uygulamalar yüzde yüz birlik ruhu ile gerçekleşebilir. İşte biz bugün pratikten inşa ettiğimiz yerel yönetim modeli bu eksene dayanmaktadır." Dedi.

Halk Asla İnkar Etmez

Temel yaklaşımda ki ana eksenin halk olduğuna dikkat çekerek, hiçbir toplum yapısının kötü olarak adlandırılmayacağını ve iyi olan her şeye sahip çıkacağını ifade eden Kirazcı, "Biz başta Kemerhisar halkına güveniyoruz. Halk kendisine yapılan hiç bir şeyi inkar etmez, iyi yada kötü olsun. Aslında tüm eylemlerin birer turnusol kağıdır halk. Eğer bir politik ideoloji, iktisadi bir yaklaşım, sosyal bir STK başarılı olamıyorsa bunun tek nedeni halkta ki yansımasını doğru analiz edememesinden kaynaklanmaktadır. Biz bu noktada yerel yönetim anlaşıyışımızı halk kavramı üzerine koyuyoruz. Dahası yanlışı da doğruyu da kendisinin yapmasını istiyoruz. Eğer gerçekten doğrudan ve yerinde bir model inşa edersek halk zaten yanlış yapmaz! Bu eksende halka güvenen, birikimlerini bize aktarmak isteyen herkesi Kemerhisar'a bekliyoruz" dedi.

Kadınların Omuzlarında Yükselecek

Yeni teorik, çalışmaların devam ettiğini ifade eden Beytullah Kirazcı, Türk toplumunda dış etkenlerden kaynaklanan ata-erkil baskısı altında kadını değersizleştirme, üretimden, yönetimden koparma çabalarına karşın "Bizler kendimizi önce Kemerhisarlı Kadınlara Emanet Ediyoruz" çünkü onlar, tarihin her evresinde yöneten, üreten yaşamımızın asli unsurları olmuşlardır. Bu eksende çalışmalarımız, pratikte de kadınlar üzerine kurulu olacaktır.

Kirazcı, yeni yerel yönetim teorisinin daha emekleme sürecinde olduğunu ifade ederek, ilerleyen günlerde elde edilen sonuçlara göre daha netleşeceğini ifade etti. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kemerhisar Niğde Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bayhan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Bayhan kaç yaşında, nereli? Bayhan biyografisi! VAPUR SEFERLERİ İPTAL Mİ? 18 Nisan İstanbul'da vapur seferleri iptal mi edildi? Yeşim Akıncı kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Yeşim Akıncı kaç yaşında, nereli? Yeşim Akıncı biyografisi! Metin Akpınar'ın kızı kim? Duygu Nebioğlu kimdir, kaç yaşında? Duygu Nebioğlu'nun ablası ve annesi kim? Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı? RÖNESANS GAYRİMENKUL HALKA ARZ: Rönesans Gayrimenkul katılım endeksine uygun mu, kaç lot verir? Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title