Haberler

'Yerel Basın İşletmelerinin Ticari Anlamda Can Suyuna İhtiyacı Var"

Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, yerel basın işletmelerinin ticari anlamda can suyuna ihtiyacı olduğunu söyledi.

Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, yerel basın işletmelerinin ticari anlamda can suyuna ihtiyacı olduğunu söyledi.

İç Anadolu Bölgesi Gazeteciler Cemiyeti Başkanları toplantısına katılmak üzere Yozgat'a gelen Arslan, bir otelde gazetecilere yaptığı açıklamada, basın özgürlüğünde ülkenin geldiği son durum hakkında değerlendirmede bulundu.

Basın İlan Kurumu eliyle 1961'den bu yana yazılı basına resmi reklam ve ilanlar aracılığıyla destek verildiğini belirten Arslan, bunun sürdürülebilirliğinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaygın basının belli noktaya gelmesinde basın ilan kurumunun desteklerinin hayati önem arz ettiğini anlatan Arslan, "Son dönemlerde yerel medyamızın yaşaması vazgeçilmez bir noktadır. Ancak kurumsallaşmasının sağlanması ve basın özgürlüğünün gerçekleşmesi için basın ilan kurumunun dışında da bir takım argümanları artık sistemin içine almamız gerekiyor. Bir anlamda sektörü ayakta tutacak basın işletmelerini ticari anlamda bir işletme haline getirecek can suyuna ihtiyaç var. Bu çerçevede, sektörümüze dönük olmak kaydıyla konfeksiyon değil terzi usulü desteklemelere ihtiyaç var. Bunlar hazine destekleri olabilir. Normal şartlar altında bölgelere göre belli sayıda istihdamda bulunan işletmelere vergi muafiyetleri, sigorta pirimi destekleri, işletmeler eğer yeni bir tesis kuracaklarsa arsa teşvikleri gibi teşvikler getirilmeli." ifadeleri kullandı.

Sektörün bu teşviklere özel olarak ihtiyacı olduğunu kaydeden Arslan, küçük ve orta ölçekli işletmeler için verilen desteklerin basın sektörü için yeni bir anlayışla düzenlemeye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Arslan, KOSGEB'in iş birliği, güç birliği paketi olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu paket 5 işletmenin bir araya gelerek yeni bir yatırım yapmasına olanak tanıyor. Ancak özellikle bizim sektörümüzde beş işletmelerin bir araya gelmesi oldukça güçtür. Bu basın için 3 işletmeye düşürülebilir. Destek tavanı 500 bin lira ile sınırlandırılabilir, 250 bin lirası hibe, 250 bin lirası da beş yıllık faizsiz geri ödemeli verilebilir. Böylece bir matbaa tesisi kurulabilir. Ortak oluşturacakları eleman altyapısıyla daha güzel gazeteler ve bulundukları il ve ilçelerin ihtiyacı olan matbaa tesislerini karşılamış olurlar. Kalkınma ajansları proje çağrılarında STK'lara yüzde 75'lik destek sağlıyorlar piyasa firmaları için bu yüzde 50 oluyor. Biz, basın işletmelerinin STK gibi algılanmasını bekliyoruz."

Türkiye'de 50'nin üzerinde iletişim fakültesi olduğunu ancak fakülte mezunlarının sektörde kalmayı tercih etmediğini belirten Mustafa Arslan, bu durumun nedeninin basın kuruluşlarının ekonomik sıkıntılarına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

İç Anadolu Bölgesi Mustafa Arslan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title