Haberler

Yer Üstüne Kurulan Temsili Maden Ocağına Ziyaretçi Akını

Güncelleme:

Zonguldak'ta madencilerin çalışma koşullarını yansıtması amacıyla kent merkezine kurulan temsili kömür ocağını günde ortalama 400 kişi geziyor.

Kent merkezine kurulan temsili kömür ocağını günde ortalama 400 kişi ziyaret ediyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel sektörde 12 bine yakın kömür işçisinin çalıştığı kentte, yerin metrelerce altında üretim yapılan ocakları herkesin görme fırsatı olmadığından Maden Mühendisleri Odasınca (MMO) yer üstüne galeri kurulması kararlaştırıldı.

Aralık ayında valilik önündeki alanda TTK'nın 24 kişilik ekibi tarafından yer altı koşullarını birebir yansıtan kömür ocağı oluşturularak konveyör, kömür vagonu ve üretim yapılan alanlar dizayn edildi.

Karanlık dehlizlerdeki üretim koşularının birebir yansıtıldığı ocak, özellikle madenci ailelerin ve kente gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmeye başladı.

MMO Zonguldak Yönetim Kurulu Üyesi Emine Uzun, AA muhabirine galerinin her yıl 4 Aralık'ta kutlanan Dünya Madenciler Günü etkinlikleri çerçevesinde kurulduğunu söyledi.

Temsili kömür ocağının 3 ay kent merkezinde açık kalmasını planlamalarına karşın, yoğun ilgi sayesinde kapatılmadığını anlatan Uzun, "İnsanların kendilerini yer altında hissedebilecekleri bir yer olmasını istedik. Gelenler galeride kömürün kazıldığı alanları, demir bağları, havalandırma sistemini, ray ve vagonları görme şansı bulabiliyor" dedi.

Uzun, günde ortalama 400 kişinin galeriyi gezdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kömür işçilerini, madencilerin çalıştığı koşulları eşleri ve çocukları, en çok merak edenler. Yer altına inmeye imkanları yok. Özellikle madencilerin yakınları, işçilerin hangi şartlarda çalıştığını görmek için galerimizi ziyaret ediyor. Böylece madencilerin ne kadar zor şartlarda üretim yaptığını insanlar görerek tecrübe ediyorlar. Temsili kömür ocağı, il dışından kente gelenlerin de yoğun ilgisini çekiyor." - Zonguldak

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title