Haberler

Yer Fıstığının Yükü Kadın İşçilerin Sırtında

Kuruyemişten sanayiye kadar çeşitli alanlarda kullanılan yer fıstığının üretim ve işlemesinin yapıldığı Osmaniye'de, ürünün tarladan tüketiciye uzanan zorlu sürecinde kadın işçiler önemli rol oynuyor.

AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Kuruyemişten sanayiye kadar çeşitli alanlarda kullanılan yer fıstığının üretim ve işlemesinin yapıldığı Osmaniye'de, ürünün tarladan tüketiciye uzanan zorlu sürecinde kadın işçiler önemli rol oynuyor.

Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yaklaşık yarısının, işleme ve pazarlamanın ise tamamına yakınının gerçekleştiği Osmaniye'de, farklı kapasitelerde 130 civarında yer fıstığı fabrikası ve işletmesi bulunuyor. Yılda ortalama 150 bin ton yer fıstığı üretiminin yapıldığı kentte, işleme tesislerinde çalışan işçilerin yüzde 90'ını ise kadın işçiler oluşturuyor.

Yer fıstığı işleme tesislerinde ortalama 10 bin kadın işçi çalışırken, günde 200 ila 300 kilogram fıstık işleyen bir kadın işçinin yevmiyesi ise 30-40 lira arasında değişiyor.

İşçilerden Raziye Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer fıstığının topraktan söküldükten sonra fabrikada çalışan kadınların önlerine geldiğini ve tek tek elden geçerek işlendiğini söyledi.

İşinin zor olduğunu ve dikkat gerektirdiğini anlatan Işık, "İlk önce kabuklu fıstıklar bantlardan geçirilerek çürüklerinden ayrılır. Daha sonra kırma makinelerine taşınır, kabukları ayrılan fıstık içi eleklerden geçirilerek boyutlarına göre seçilir. Yine bantlar üzerinden geçen iç fıstıkların çürük ve kırıklarını elimizle ayıklarız. 20 yıldır aynı fabrikada işçi olarak çalışıyorum. 5 çocuğumu buradan kazandıklarımla büyüttüm, evlendirdim" dedi.

Yer fıstığı işleme fabrikasında 12 yıldır çalışan Meral Adaklı da "Yer fıstığı işinde erkekler dışarıda, kadınlar içeride çalışır. Yer fıstıkları neredeyse tek tek elimizden geçer. İşimizin zor olsa da ailemizin geçimine katkı sağlamak için çalışmaya mecburum" diye konuştu.

Fabrikada 8 yıldır işçi olarak çalıştığını söyleyen Kezban Ertuğrul ise "İşimiz ağır ve yorucu olsa da yer fıstığı ekmek kapımız oldu. Kadın işçi olmak zor, ancak ailemizin geçimi için zorluklarına katlanıyoruz. Bu iş zaten erkeklerin yapacağı türden bir iş değil" ifadelerini kullandı.

Yer Fıstığı Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Enes Başpınar, yer fıstığının yöre ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirtti.

Yer fıstığının kuruyemişten çikolata sanayisine, sabundan sıvı yağa kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu anlatan Başpınar, "Yer fıstığının işlemesi oldukça zor ve emek gerektiriyor. Yer fıstığını işleyen küçük işletmeler ve fabrikalar, sabır, özen ve dikkat isteyen bu iş için kadın işçileri tercih ediyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Osmaniye Başpınar Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title