Haberler

Yenipazar Pidesi Festivalle Dünyaya Tanıtılacak

Aydın’ın Yenipazar ilçesinde 1. Pide Festivali düzenlenecek.

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde 1. Pide Festivali düzenlenecek. Geleneksel hale getirilmesi planlanan festival 4 gün sürecek.

Milli Mücadele Kahramanı Yörük Ali Efe'nin memleketi olarak tanınan, pidesiyle de adını duyuran Yenipazar ilçesinde bu sene ilki düzenlenecek olan ve geleneksel hale getirilmesi planlanan pide festivali düzenlenecek. Mehmet Ağar'ın hapis cezasını çekmek için tercih ettiği ve Sakin Şehir ünvanı bulunan ilçe festival ile şenlenecek. 16 Ekim Perşembe günü saat 18.00'da Mehter Takımı yürüyüşü ile başlayacak festival, açılış töreni, mehteran ve semazen gösterileri ile devam edecek. Gece ünlü şarkıcı Murat Başaran konseri ile son bulacak. 16 Ekim Perşembe ve 19 Ekim Pazar tarihleri arasında toplamda dört gün sürecek festivalde her akşam bir başka sanatçı sahne alacak ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Festival hakkında bilgi veren Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, amaçlarının Yenipazar pidesini Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak olduğunu belirterek, "Yenipazar bugüne kadar böyle bir festival görmedi. Belediye olarak bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Yenipazar tarihine geçecek bir şey yapıyoruz. Yerel seçimlerden önce halkımıza bazı sözler vermiştik. O sözlerin içerisinde bu festivalde vardı ve sözümüzü tuttuk. Bu sene ilk olduğu için geleneksel diyemiyoruz. Amacımız festivali geleneksel hale getirmek. Başkan olarak görevde kaldığım süre içerisinde bu festival her yıl düzenli olarak gerçekleşecek. Bizden sonra gelecek olan başkanların da bu festivali sahipleneceğini düşünüyorum" dedi.

"YENİPAZAR PİDESİ YENİPAZAR'IN ORGANİK ÜRÜNLERİ İLE YAPILIYOR"

Yenipazar pidesi hakkında bilgi veren Savcı, "Gerek hamuruyla, gerekse içine konulan malzemelerle tamamen organik ürünlerden oluşuyor. Pideci arkadaşlarımız pidelerimizin içerisine koydukları malzemelerden ödün vermiyorlar, pidelerin içlerini organik ve sağlıklı ürünler ile dolgun bir şekilde doldurup, vatandaşlarımızın ağzına layık pideleri oluşturuyorlar. Festivalimizde de eminiz dışarıdan gelen misafirlerimiz pidelerimize hayran halacak yedikçe yemek isteyecekler" şeklinde konuştu.

Yenipazar pidesinin adının aslında 'Halep işi' olduğunu kaydeden Savcı, "Osmanlı döneminde buralardan Halep ve Bağdat'a giden askerlerimiz bunu öğrenerek burada tatbik etmişler. Burada daha düne kadar pidenin ismi Halep işi olarak geçiyordu pide artıl bugünlerde asrileşti ve adı pide oldu" diye konuşarak pide yerine Halep işi denmesinin daha doğru olacağını kaydetti.

"PİDEMİZİ DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ"

Yenipazar'da pidecilik yapan Şirin Pide işletmecisi Aydoğan Hukul da, pideyi dünyaya tanıtmak istediğini söyleyerek, "Yenipazar pidenin ana vatanı diyebiliriz. Burada yapılan pidelerin lezzeti başka hiçbir yerde yok. Başka illerden pidenin ününü duyup tadına bakmak için Yenipazar'a gelen çok insan oluyor. Ancak biz pidemizi dünyaya duyurmak istiyoruz bunun içinde düzenlenecek olan festivalin bize çok katkısı olacağına inanıyoruz" dedi.

Yenipazar'da pideden dolayı adeta pide turizmi oluştuğunu ifade eden vatandaşlar ise, ilçenin pidesinin tadına bakmak için ilçelerine gelen vatandaşların pide turizmi başlattığını, pide festivali ile birlikte pidenin ününün daha da artacağını kaydederek, festival için emeği geçen herkese teşekkür ettiler. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yörük Ali Efe Zafer Savcı Yenipazar Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title