Haberler

Yenimek Kursiyerleri Alzheimer Hakkında Bilinçlendi

Yenimahalle Belediyesi ve Medical Park Ankara Hastanesi işbirliği ile Gazi Semt Birimi Yenimahalle Belediyesi Meslek Edindirme ve Hobi Kursu'nda (YENİMEK) eğitim gören vatandaşlara yönelik "Demans ve Alzheimer Hastalığı" konulu seminer düzenlendi.

Hastalık sürecinde bilinç ve davranış değişikliği konularının da konuşulduğu seminerde, Klinik Psikolog Azade Ezgin ve Nöroloji Bölümü Uzm. Dr. Hamit Toprak vatandaşların sorularını yanıtladı. İlk olarak alzheimer ile bunamanın karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Toprak, "Öncelikle unutkanlığı olan bir hasta günlük rutininde aksamalar yaşıyorsa ancak ilerleyici değilse, özellikle de yaşlı bir hastaysa kişi takip altına alınır. Bir süre sonra şikayet ve etkileri artmaya başlıyorsa ve bu da kişinin çevresi tarafından fark ediliyorsa, hafif kognitif bozukluk yani bunama öncesi durum olarak değerlendirilir. Bunama yani demans hastanın artık normal işlevlerini gerçekleştirememesi, çevresiyle ilişkilerini koparması, kendini ifade edememesi, ayrıca hareket, konuşmada değişiklikler, muhakeme yapamama gibi durumlarda ortaya çıkar" dedi.

Alzheimerin demans tiplerinden olduğuna da değinen Toprak, "Alzheimer hastalığı demans tiplerinden biridir. Ancak demansın en sık görülen sebeplerindendir. Alzheimer hastalığının nedeninin tam olarak çözümlenememesiyle beraber, beyin hücrelerinin planlanandan yani zamanından önce ölmesi ve küçülerek aktivitesini kaybetmesinden kaynaklanan bir hastalıktır" diye konuştu.

ALZHEİMER RİSKİ VE TEDAVİSİ

Alzheimerin toplumda görülme oranlarından da bahseden doktorlar, "Genelde 60 yaşında alzheimer görülme oranı yüzde 10 civarındadır. 80 yaşında ise yüzde 50'lik bir görülme sıklığı karşımıza çıkmaktadır. Bütün unutkanlıkları alzheimer olarak değerlendirmek doğru değildir. Pek çok kişi günlük yaşamında unutkanlıklar yaşamakta ama alzheimer olmadan yaşamaya devam etmektedir. Hafif bilişsel bozukluk olarak da adlandırılabilecek bu kesimdeki kişilerin ilerleyen dönemde alzheimera yakalanma riski çok daha yüksektir" diye konuştular.

YENİMEK gibi kurs merkezlerinin vatandaşlara hem sosyal hem de sağlık açısından faydalı olduğunu da belirten doktorlar, kişinin yaptığı aktivitelerin stres atmada yardımcı olduğunu ve kişiyi mutlu ederek motive ettiğini de söylediler. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yenimahalle Belediyesi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title