Haberler

Yenimahallelilere Eşsiz Gösteri

Yenimahalle Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü öğrencileri Ekin Dans Topluluğu’nun sahneye koyduğu “Üç Mehmet’in Dansı” ile nokta koydu.

Yenimahalle Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü öğrencileri Ekin Dans Topluluğu'nun sahneye koyduğu "Üç Mehmet'in Dansı" ile nokta koydu.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın eşi Azize Yaşar ve torunu Kerem ile katıldığı Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'ndeki programı CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, CHP Yenimahalle İlçe Başkan Ahmet Meşe ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, Belediye Başkan Yardımcıları Başar Bal, Erhan Aras, Yaşar Neslihanoğlu, meclis üyeleri, birim müdürleri ve 2 bine yakın Yenimahalleli izledi. Yönetmenliğini Abdurrahim Karademir ve Şahin Ünal'ın yaptığı, yüzyıllar boyu toplumu derinden etkileyen Eg'de müzik ve dans kültürünün temelini oluşturan, yiğitlik ve haksızlığa başkaldırının adı olan zeybeklik olgusunun anlatıldığı muhteşem gösteri, Yenimahallelileri adeta büyüledi. 2 perde ve üç bölümden oluşan "Üç Mehmet'in Dansı"nda zeybeklik tarihinde öne çıkan üç ünlü efenin yaşamından değişik kesitler sunuldu. Canlandırmada zaman ve mekan boyutunda zeybek ve zeybeklikle ilgili olan Yörüklerin, Türkmenlerin, kent soyluların ve Rum ahalinin yaşayışına da danslar yolu ile göndermeler yapıldı. Demirci Mehmet Efe'nin Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği yüksek başarı ve Gazi Mustafa Kemal'in kendisini öven mektubunun okunduğu sahne salonda coşkulu alkışa neden oldu.

"EGE'NİN ZEYBEĞİ DE, İÇ ANADOLU'NUN KIRIK OYUNLARI DA GÜZEL"

"Ben Egeliyim, Yörüğüm" diyen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, "Türkmenler'de ve Yörükler'de efelik ve zeybeklik çok önemlidir. Efelik, toplumun ezilen insanlarının sesidir. İdarenin haksızlıklarına, yanlışlıklarına karşı toplumun haklarını savunmaktır. Onun için Osmanlı döneminde efeler dağlara çıkmış, halkının çıkarlarını korumuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de 19 Mayıs 1919'da Türkiye'yi emperyalist güçlerden kurtarmak, ulusal bağımsızlığımızı ilan etmek için 19 Mayıs'ta ilk ateşi yaktı. O da bir efe, o 'Sarı Zeybek'. Bizim kültürümüz de folklorumuz da ayrı ayrı güzel. Doğunun barı da, Karadeniz'in horonu da, Ege'nin zeybeği de, İç Anadolu'nun kırık oyunları da güzel" dedi.

YENİMAHALLE'YE "SARI ZEYBEK" SÖZÜ

Dansçıları ve tüm ekibi ayakta alkışlayan Başkan Yaşar, gecenin sonunda Türk Halk Oyunları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aktaş'a ve oyunda emeği geçen tüm öğretim görevlilerine teşekkür belgesi ve çiçek verdi. Başkan Yaşar'a Yenimahalle'de olmaktan büyük keyif aldıklarını belirten Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, "Size tüm ekibim adına, Ege adına, İzmir adına kocaman teşekkür ediyorum. Madem Sarı Zeybek'ten söz edildi, biz aslında yeni bir Sarı Zeybek Projesi oynuyoruz, gördük ki Yenimahalle'ye çok yakışır. Yeni gösterimizi de burada yapacağımıza söz veriyorum" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yenimahalle Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk Mehmet Efe 19 Mayıs Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title