Haberler

Yenimahalle'den Vatandaşlara Sağlık Semineri

Sağlık alanında önemli çalışmalara imza atan Yenimahalle Belediyesi, İkinci Bahar Kültür ve Dayanışma Merkezi'nde "Sağlıklı Yaşa, Sağlıklı Yaşlan" semineri düzenledi.

Gazi Üniversitesi işbirliği ile gerçekleşen, 8 hafta boyunca sürecek olan seminerde yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kemik erimesi, demans, alzheimer, sık görülen kanserler, idrar kaçırma, ev kazaları, düşmeler ve stres konuları anlatılacak.

Yüksek tansiyon nedir?

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Yeter Kitiş ve Araştırma Görevlisi Fatma Avşar, ilk hafta yüksek tansiyon hastalığı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Hastalığın hafif seyrettiğini ve çoğu zaman kişinin yüksek tansiyonu olup olmadığını bilmediğini dile getiren Yetiş, ilk olarak yüksek tansiyon hastalığının tanımını yaptı. Yetiş, "Kan damarları, kalpten çıkıp tüm organ ve hücrelere gerekli oksijen ve besin maddelerini ulaştıran kan hücrelerini taşır. Damarlarımızdaki kanın hücrelere ulaşması ancak bir basınç altında akmasıyla mümkündür. Biz buna kan basıncı diyoruz. Bugün kabul edilen kan basıncı değeri istirahat halindeki normal bir yetişkinde 120/80 mm Hg'dır. Kan basıncı devamlı olarak 140/90 mm Hg üzerinde seyrediyorsa yüksek tansiyondan bahsedilir" dedi.

Katılımcıların tansiyonu ölçüldü

Hastalığın belirtilerine de değinen Yetiş, "Eğer ense kökünde zonklayıcı tarzda baş ağrısı, bulantı-kusma, burun kanaması, uyuşukluk, yorgunluk, bulanık görme, kulak çınlaması, gözlerde kararma ve fazla idrara çıkma gibi sorunlarınız varsa bunlar yüksek tansiyon belirtileridir" diye ifade etti.

Konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 4'üncü sınıf öğrencileri hastalık ile ilgili sunum yaptı.

Sunum sırasında öğrenciler, vatandaşlara bilgilendirme formu dağıtarak, katılımcıların tansiyonlarını ölçtü.

Yüksek tansiyona limon suyu

Daha sonra yüksek tansiyonu olan vatandaşlara tavsiyelerde bulunan hemşirelik öğrencileri, "Tansiyonunuz yükseldiyse sulandırılmış limon suyunu yavaşça içebilirsiniz ya da kollarınızı dirseklere kadar ani hareketler yapmadan yavaşça musluk suyu ile yıkayabilirsiniz. Aynı zamanda tuzsuz ayran, yoğurt, sarımsak, kekik, greyfurt suyu da tansiyonun düşmesini sağlar. Fakat ilaç kullanıyorsanız greyfurt suyunun tüketilmesinde dikkatli olunmalıdır, yan etkileri olabilir" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yenimahalle Belediyesi Gazi Üniversitesi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title