Haberler

Yenikapı Mitingi İtalyan Basınında: İstanbul Dünyayı Korkuttu

Güncelleme:

Pazar günü Yenikapı'da milyonların katıldığı "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" İtalyan basınında da yankı buldu. İl Giornale gazetesi "İstanbul dünyayı korkuttu" başlığını kullandı.

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Pazar günü Yenikapı'da milyonların katıldığı "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" İtalyan basınında da yankı buldu. Ülke basınında mitinge katılanların sayısının genellikle 1 milyon olarak belirtilmesi dikkat çekti. İl Giornale gazetesi ise milyonların katıldığı mitinge ilişkin haberinde, "İstanbul dünyayı korkuttu. Herkes Erdoğan için meydanda" başlığını kullandı

Birinci sayfadan "Erdoğan kaslarını gösterdi. Bir milyon kişi onun için meydanda" başlığını kullanan ana akım gazetelerden Corriere della Sera, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir milyon kişinin önünde darbe üzerine zaferini kutladı" yorumunu yaptı. Gazete Erdoğan'ın, hukukun üstünlüğü konusunda uyarılarda bulunan ve giderek daha da uzaklaştığı Avrupa Birliği'ne bir kez daha meydan okuma fırsatı bulduğunu yazdı ve burada da idam cezasını gündeme getirdiğine dikkat çekti. Miting organizasyonuna övgüde bulunarak bunu, "Bir rock konseri ve bir (siyasi) hareketin toplantısının akıllı karışımı gibiydi" ifadeleriyle niteleyen gazete, Emine Erdoğan'ın başörtülü olmasına da dikkat çekerken, meydandaki hemen her kadının da böyle olduğunu öne sürdü.

GÖRMEZ VE ATATÜRK'ÜN TÜRKİYESİ VURGUSU

Yabancı ajansların 1 milyon, Anadolu Ajansı'nın ise bundan daha fazlasının katıldığını aktardığını belirten gazete, Erdoğan'ın bu sefer muhalefeti de ikna ettiğini, ancak HDP'yi davet etmediğini vurguladı. "Darbe gecesi halkı camilerden seferber eden" diye tanımladığı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de meydanda bulunduğuna dikkat çeken Corriere della Sera, onun İslami hükümetin "kolu" olduğunu ve böylece Atatürk'ün Türkiye'sinden uzaklaşıldığını da iddia etti.

AVRUPA ERDOĞAN'I AZARLAMAYA DEVAM EDECEK Mİ?

Corriere della Sera yazarlarından Franco Venturini'nin, "Erdoğan'ın istediği şu 'demokratik' güç denemesi" başlıklı makalesinde ise şu ifadeler dikkat çekti:

"Bir diktatör veya otoriter bir lider için bayrakların sallandığı, sloganların atıldığı okyanus gibi kalabalık gösterisinin amacı çifte zafere ulaşmaktır: kişisel ego ve kişisel politika. Erdoğan vakasında, artık egosunun daha fazla şişirilmesi mümkün değildir. Ancak politika bakımından 'demokratik' bir destek gerekiyordu."

Yazar, "Avrupa, 15 Temmuz'daki başarısız askeri darbe sonrası kitlesel tutuklamalar ve insan hakları ihlalleri konusunda Erdoğan'ı azarlamaya devam edecek mi? Peki, alın size okyanus gibi bir kalabalığın ve muhalefetin de katıldığı (Kürtler davet edilmedi) bir miting desteği. ABD Fethullah Gülen'i iade etmekte tereddüt mü gösteriyor? Buraya bir göz atın, bunların hepsi benimle birlikte" diye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesaj verdiğini kaydetti.

HİSTERİK DEMOKRASİ BAYRAMI

Yine birinci sayfadan haberi okuyucularına duyuran La Repubblica ise, "Erdoğan haklar konusunda AB'ye meydan okudu: İdam cezasına evet demeye hazırım" başlığı kullanarak, bu habere iki tam sayfa ayırdı.

Erdoğan'ın mitingdeki konuşmasında Batı'ya, Almanya'ya karşı sert ifadeler kullandığını aktaran gazete, ancak darbe girişimi sonrası 70 bin kişinin tasfiyesi ve 14 bin kişinin gözaltına alınması-tutuklanmasına yönelik baskıya hiç değinmediğini yazdı.

La Repubblica, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın, daha ne olduğu anlaşılmadan bile darbe girişimini baştan beri açıkça kınadıklarına ve daha fazla histerik bir hale dönüşen "demokrasi bayramı" iklimi yaratılmasını da reddettiklerine, demokrasinin riskte olduğuna yönelik açıklamalarının yer aldığı bir röportajı da okuyucularıyla paylaştı.

İSTANBUL DÜNYAYI KORKUTTU

Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin ailesine ait olan İl Giornale gazetesi ise milyonların katıldığı mitinge ilişkin haberinde, "İstanbul dünyayı korkuttu. Herkes Erdoğan için meydanda" başlığını kullandı ve sadece Türk bayrağının kullanıldığı etkinliğin "bir güç ve konsensüs denemesi" olduğunu belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Emine Erdoğan İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
title