Haberler

Yenidenengellilerden İbb Önünde Ulaşım Hakkı Protestosu

* Ücretsiz ulaşım kartlarına getirilen sınırlamayı protesto eden engelli vatandaşlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

* Ücretsiz ulaşım kartlarına getirilen sınırlamayı protesto eden engelli vatandaşlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

Şişli İşitme Engelliler Derneği Başkanı Güler Dağıdır,

"Özellikle görme engelli arkadaşlarımız yanlış otobüslere biniyorlar, çok in-bin yapıyorlar ve her seferinde kart basmak zorunda kalıyorlar. Bazen bir iki durak için bile otobüse binmek zorunda kalıyorlar"

Haber: Ezgi ÇAPA Kamera: Erhan TEKTEN İstanbulDHA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'nin aldığı kararla ücretsiz ulaşım haklarına sınırlama getirilen engelli vatandaşlar, belediye önünde eylem yaptı.

UKOME, 1 Ocak 2015'te uygulamaya geçen düzenlemeyle ücretsiz ulaşım sağlayan engelli kartlarına sınırlama getirdi.

Toplu taşıma araçlarına günde sadece 10 kez, ayda ise 220 kez binilmesini sağlayacak kısıtlamaya tepki gösteren engelli vatandaşlar ve ilgili sivil toplum kuruluşları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'de bulunan Başkanlık Sarayı önünde eylem yaptı.

GÖRME ENGELLİLER YANLIŞ OTOBÜSE BİNİYOR

'Sokakta Olmak İstiyoruz", "Engelsiz Erişilebilir Kent" yazılı dövizlerle bir araya gelen engelli vatandaşlar ve aileleri, sınırlamanın engellilerin günlük yaşama getireceği kısıtlamalardan bahsetti. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, şehirde rahat hareket edemediklerini ifade ederek, 'Bize verilen sınırsız kart sınırlandırıldı. Niye' Çünkü 'Siz fazla gezmeseniz de olur' diyorlar" şeklinde konuştu.

Günlük 10 kez kullanım sınırının özellikle görme engelliler için sorun olacağını belirten Şişli İşitme Engelliler Derneği Başkanı Güler Dağıdır da, 'Özellikle görme engelli arkadaşlarımız yanlış otobüslere biniyorlar, çok in-bin yapıyorlar ve her seferinde kart basmak zorunda kalıyorlar. Bazen bir iki durak için bile otobüse binmek zorunda kalıyorlar" dedi.

Dağıdır, çocuklarını İstanbul'un belli noktalarında olan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezine götüren ailelerin de uygulamadan olumsuz etkileneceğinin altını çizdi.

İŞİTME ENGELLİ ANLATTI, ANNESİ ÇEVİRMENLİK YAPTI

Görme engellilerin bir durak için dahi otobüs kullanmak zorunda kaldıklarını söyleyen görme engelli Çağrı Gökçek da, 'Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmek isteyen bir birey 3-4 vesayet değiştirmek durumunda kalıyor. Bu durum haliyle bizleri etkileyecektir" dedi.

İşitme engelli Tolga Dizdar da işaret diliyle 'Eski uygulamanın devam etmesini istediğini, engelli arkadaşlarının bu kısıtlamayla ulaşımda sorun yaşadığını" anlattı. Oğlunun anlattıklarını işaret diliyle aktaran anne Sevgi Yüksek ücretsiz verilen bir karta sınırlama getirilmesinin yanlış olduğunu belirtti.

'UYGULAMADAN VAZGEÇİLSİN"

Türkiye Sakatlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği gibi engellilere yönelik sivil toplum kuruluşları adına yapılan basın açıklamasında, 'İstanbul'da toplu ulaşımın pahalılığı ve engelliler için erişilemez niteliği ayan beyan ortadayken ücretsiz ulaşım hakkının sınırlandırılmasını anlamak mümkün değildir. Bu kısıtlama başta engelliler olmak üzere toplu taşımayı sürekli ve düzenli kullanan tüm kesimlerin ücretsiz ulaşım haklarının ellerinden alınmasının ön zeminidir" ifadelerine yer verildi. Basın açıklamasını okuyan Türkiye Sakatlar Derneği Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Kızartıcı, 'Ulaşım hakkımızın elimizden alınmasını kabul etmiyor, bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini bekliyoruz" dedi. Grup açıklamanın ardından dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şişli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title