Haberler

Yeniden TRT Repertuarında 68 Bestesi Yer Alan Kosovalı Türk Sanatçı

Kosova'nın ilk ve tek tambur sanatçısı, ünlü besteci ve ses sanatçısı Aluş Nuş, eski Ramazan geleneklerini kurduğu cemiyetinde yaşatmaya devam ediyor. 68'i TRT repertuarına kayıtlı sayısız beste yazarı Nuş, Balkan Türk müziğinin önemli sanatçıları arasında yer alıyor.

Kosova'nın ilk ve tek tambur sanatçısı, ünlü besteci ve ses sanatçısı Aluş Nuş, eski Ramazan geleneklerini kurduğu cemiyetinde yaşatmaya devam ediyor. 68'i TRT repertuarına kayıtlı sayısız beste yazarı Nuş, Balkan Türk müziğinin önemli sanatçıları arasında yer alıyor. Aluş Nuş, Balkan Türk müziğinin yaşatılması için elinden geleni yapıyor. Kosova'nın Prizren şehrinde faaliyetlerini sürdüren Türk Müziği Konservatuarı, bundan böyle Balkan Türk Müziği Konservatuarı olarak çalışmalarını sürdürecek. Kuruluşunun 16'ncı yılını kutlayan dernek, Balkanlar'da Türk müziğinin yaşatılmasında önemli rol oynuyor. Rumeli türkülerine hayat veren Balkan müziğinin önemli besteci, ses ve saz sanatçısı Aluş Nuş, 16 yıl önce kendi imkanlarıyla kuruduğu Türk Müziği Derneğini, Balkan Türk Müziği Derneği'ne dönüştürdü. 47 yıldır Balkan Türk müziğinin yaşatılmasında büyük emeği olan ünlü besteci ve ses sanatçısı Aluş Nuş'un eserleri, Balkanlar'da yanı sıra Türkiye'de itinayla takip ediliyor. TRT repertuarında çok sayıda bestesi olan Nuş, kurmuş olduğu dernekle çok sayıda genç yetiştirerek Balkan Türk müziğine hizmet etmiş oluyor. Eski Yugoslavya döneminde çok kez yılın besteci ve ses sanatçısı seçilen Nuş, kurduğu dernekle Balkan Türk müziğini yaşatmaya devam ediyor. Ramazan ayı boyunca üyeleriyle bir araya gelerek ilahiler söyleyen Nuş ve ekibi eski Ramazan ayı geleneklerini yaşatmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 12 yaşında Prizren'in Doğru Yol derneğinde müziğe adım atan Aluş Nuş, 1964 yılında eski Yugoslavya'da ilk Türkçe plak dolduranlar arasında yer aldı.

İlk bestesini 1972 yılında yapan Aluş Nuş, şimdiye kadar 68'i TRT repertuarına kayıtlı 136 bestenin sahibi. Aluş Nuş besteleriyle bir çok festivalde ödül aldı.

Yaylı tamburu Kosova'ya getiren Aluş Nuş, Kosova'nın ilk ve tek yaylı tambur sanatçısı olarak da biliniyor.

Görüntülü Kodu

Balkan Türk Müziği Derneği üyelerinin konseri

Balkan Türk Müziği Derneği Başkanı Aluş Nuş ile söyleşi

Haber - Kamera Enis TABAK - KOSOVA DHA

(Tür: Dış)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title