Haberler

Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Foss, Çanakkale'de

Foss ve beraberindeki heyetler, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla törenlerin yapılacağı alanları gezdi.

Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Chris Foss, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı törenlerinin hazırlıkları kapsamında Gelibolu Yarımadası'nda incelemelerde bulundu.

Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen heyetle yarımadadaki Türk ve yabancı mezarlıkları ile anıtları ziyaret eden Foss, 57'nci Alay Şehitliği ve Conkbayırı'nda yetkililerden bilgi aldı.

Foss, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, törenlerle ilgili hazırlıklar için görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Bundan istifade ederek tarihi yarımadayı imkanı da bulduğunu anlatan Foss, "Atatürk'ün seneler önce söylediği sözleri gerçekten kalbimin derinliklerinde hissedecek şekilde bir ziyaret gerçekleştirdim. Gördüğüm kadarıyla burada yatanlar; dostlar, babalar, kardeşler, evlatlar... Gerçekten burada yatanları ziyaret etmek beni gerçekten çok duygulandırdı" dedi.

"Anzak Günü" için nisan ayında 2 bin civarında Yeni Zelandalının Çanakkale'ye gelmesini beklediklerini aktaran Foss, bu sayının yıl içindeki ziyaretlerle katlanarak artacağını bildirdi.

Bölgede 100 yıl önce çok büyük ve kanlı bir savaşın cereyan ettiğini hatırlatan Foss, şöyle konuştu:

"Görülmesi gereken tek şey var bu yarımadada; Türkler, Avustralyalılar ve Yeni Zelandalıların ne kadar dost olduğunu bütün dünyanın görmesi gerekiyor ve herkesin bir şekilde anlaması gerekiyor ki zaman her şeyin ilacı. Zaman birçok şeye iyilikler getirebiliyor. Bu, dünyaya verebileceğim en iyi mesaj. Bu dostluğu, bu barışı herkesin görüp hissetmesi ve kendine örnek alması gerekiyor." - Çanakkale

Kaynak: AA / Güncel

Yeni Zelanda Avustralya Çanakkale Gelibolu Politika Güncel Haberler

title