Haberler

Yeni Yılın Almanya'ya Getirdiği Yenilikler

Almanya'da yeni yılla birlikte çok sayıda yeni uygulama hayata geçecek.

Almanya'da yeni yılla birlikte çok sayıda yeni uygulama hayata geçecek. Sağlıktan emekliliğe, asgari ücretten posta ücretlerine zamma kadar herkesi ilgilendiren değişikliklerin başında Hıristiyan Birlik Partileri CDUCSU ile Sosyal Demokrat Parti SPD koalisyonunun çıkardığı asgari ücret yasası bulunuyor. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yasa ile, çalışanlar brüt 8,50 Euro asgari saat ücreti almaya başlayacaklar.

60 EURO'YA KADAR HEDİYE ALINABİLECEK

Yeni yılla birlikte hediyelerdeki üst sınır 40 Euro'dan 60 Euro'ya çıkartılıyor.İşverenlerin her bir çlışanı için vergiden düşebileceği eğlence harcaması yılda iki eğlenceye ve en çok 110 Euro'ya kadar olacak.

AİLESİNE BAKMAK ZORUNDA KALANLARA YENİ HAKLAR

Bakım iyileştirmeleri artıyor. Aile bireylerin aniden bakım ihtiyacı oluşması durumunda yıllık 10 gün izin hakkı, daha uzun bakım gerekmesi durumunda işten atılmama garantisi ve yaşam alanının iyileştirilmesine dönük harcama miktarı 4 bin euroya yükseliyor.

POSTA ÜCRETİNE ZAM

Posta ücretleri zamlanıyor. Yeni yılla birlikte normal mektuplar için 60 Cent olan pul ücreti 62 Cent'e yükselecek. Almanya dışına gönderilecek normal mektup ve kartpostallar ise 75 Cent yerine 80 Cent olacak.

YETİŞTİRME PARASINDA ESNEKLİK

1 Temmuz 2015'ten itibaren çocuk yetiştirme parası isteğe bağlı olarak 14 ay süreyle komple, ya da 28 ay süreyle yarısı kadar alınabilecek.

ÇOCUK PARASI UYGULAMASI

Çocuk parası başvurularında çocuğun (steuerliche Identifikationsnumme) kendine özel vergi numarasının bildirilmesi gerekecek. ERASMUS proğramı, iki meslek eğitimi arasında geçen en fazla 4 aylık boşta geçen süre ve isteğe bağlı askerlik hizmeti süresinde de çocuk parası alınabilecek.

EMEKLİLİK KESİNTİLERİ

Emeklilik Kasası kesintileri yüzde 18,9'den yüzde 18,7'ye düşecek. Buna karşın Bakım Parası kesintisi yüzde 2,05'ten yüzde 2,35'e yükselecek.

SAĞLIK KESİNTİLERİ

Yeni yılla birlikte sağlık kasası kesintileri yüzde 14,6 oranında uygulanacak, yarısını iş veren diğer yarısını da çalışan ödeyecek. Şu anda 15,9 oranında kesinti uygulanıyordu.

FOTOĞRAFLI SAĞLIK KARTI UYGULAMASI

1 Ocak'tan itibaren fotoğraflı dijital sağlık kartları zorunlu olacak. Kartı olmayanlar 10 gün içerisinde yeni kartı doktoruna götürmemeleri durumunda muayene ücretini kendisi ödemek zorunda kalacak.

HAYAT SİGORTASINA FAİZ

Yeni yapılacak hayat sigortası poliçelerine uygulanan garanti faiz oranı 1,75'ten 1,25'e düşecek.

BANKALAR BİLGİ VERECEK

Bankaların müşterilerine ilişkin bilgileri kara para uygulamasını önlemek adına paylaşmaları dönemi başlıyor. 2016'dan itibaren bir çok ülke bu uygulamayı başlatacak.

İNTİKAL VERGİSİ

Kuzey Ren Vestfalya ve Saarland Eyaletleri'nde arazi intikal vergisi yüzde 6,5'e çıkacak. Bayern ve Sachsen'de bu oran 3,5.

KİRA ARTIŞINA SINIRLAMA

Yeni yılda kira artışına sınırlama gelecek ve emlakçının parasını emlakçıyı devreye sokan ödeyecek.

EMEKLİLİK YAŞI

67 yaşında emekliliğin geçerli olduğu Almanya'da, kademeli olarak yükselme sonucu, 2015'ten itibaren 65 yaş ve 4 ayını dolduranlar emekli olabilecek.

SÜRÜCÜLER AÇISINDAN YENİ YILIN GETİRDİKLERİ

-Araç sahipleri Ocak ayından itibaren araçlarınının trafiğe kaydını internet üzerinden yaptırabilecek ya da kapatabilecek.

-Başka şehire taşınılması durumunda da mevcut plakanın kullanımı mümkün olcak. Taşınılan yerde geçerli olan harçlar ödenilecek. Araçların kaydının taşınılan şehire alınması gerekecek. Sigorta oranları taşınma nedeniyle değişmeyecek.

-1 Nisan 2015 tarihinden itibaren muayenesi (HU) olmayan araçların 5 günlük geçici plaka ile trafiğe çıkmasına izin veren uygulama kalkacak. HU'su olmayan araçlar sadece ilgili yerlere HU almak için gidebilecek.

-Şubat ayından itibaren elektrikli araçlar yasası yürürlüğe girecek. Buna göre, belediyeler elektrikli araçlar için özel haklar ve ayrıcalıklı uygulamalar düzenleyebilecek.

-Avusturya yeni yılla birlikte Vignette ücretlerine yüzde 2 oranında zam yapacak.

-Dış ülkelerde alınan mahkeme kararları Almanya'da da uygulanabilecek.

-1 Eylül tarihinden itibaren tüm benzinli ve dizel araçlar Euro-6 egsoz normuna sahip olarak üretilmeye başlanacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title