Haberler

Yeni Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'nda

CHP, tasarının görüşmelerinde her maddede yoklama ya da karar yeter sayısı istiyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, Yeni Yargı Paketi'nin görüşmeleri sırasında CHP, her maddede yoklama ya da karar yeter sayısı istiyor. Salonda AK Parti'lilerin çoğunluğu sağlayamaması üzerine sık sık birleşime ara veriliyor.

TCK ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, "temel kanun" olarak bölümler halinde görüşülüyor. Birinci bölüm ile ilgili verilen önerge üzerinde konuşan HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesiyle bir kaos yaşanacağını savunarak, 10 Ağustos itibarıyla Türkiye'de çifte hiyerarşi gerçekliğinin ortaya çıkacağını söyledi.

Zozani, mevcut yasalarla, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini mevcut Anayasa çerçevesinde tutma ve bugüne kadar alışagelmiş düzeni devam ettirme şansı olmayacağını ifade ederek, "Valiniz bir ama valiye talimat veren iki. İkili bir mekanizmanız olacak. Vali bu durumda Cumhurbaşkanı'nın talimatını mı dinleyecek yoksa Başbakan ve Hükümet'in ya da ilgili bakanın verdiği talimatı mı dinleyecek? 10 Ağustos'tan itibaren siz bunu yaşamaya başlayacaksınız. Bu gerçeklik ortada dururken böylesi bir yasal düzenlemeyi, daha doğrusu herkesin sözünü verdiği yeni anayasayı Türkiye'nin gündemine getirmemiş olmak, tartışmamış olmak ve Türkiye'yi yeni bir anayasaya kavuşturmamış olmak, en ciddi sorunlarından biri" dedi.

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinin ardından Türkiye'de çifte hiyerarşi sistemiyle yüz yüze kalındığında ne yapılacağını soran Zozani, 2015 yılından itibaren herkesin "Yeni Anayasa" sözünü tekrar kamuoyuna vermeye başlayacağını, "emanetçi Başbakan" ile ülkeyi idare etmeyi düşünenlerin Türkiye'nin 1990'ların, 1980'lerin, 1970'lerin ülkesi ve halkı olmadığını bilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 104 maddelik düzenlemede bir kez bile "kadın" adı geçmediğini ifade ederek, basında kadına yönelik şiddet haberlerinin yanında çocuk haklarına yönelik her türlü ihlalin de yer almaya başladığını anlattı. Türkiye'de 30 binin üzerinde kayıp çocuk olduğunu, iki bine yakın çocuğun cezaevinde, iki  binin üzerinde çocuğun sokakta yaşadığını, 100 binden fazla çocuğun uyuşturucu madde bağımlısı olduğunu vurguladı. Geçen yıl 59 çocuğun iş kazasında hayatını kaybettiğine işaret eden Nazlıaka, "Böyle bir yasanın çıkması gerekiyordu ama isterdik ki gerçek yaşam hikayeleri  üzerinden kurgulansın ve yasanın ruhu  olsun" dedi.

Hiç kimsenin TCK'ya bakarak suç işleyip işlemeyeceğine karar vermediğini belirten Nazlıaka, öncelikle önleyici tedbirlerin artırılması gerektiğini savundu. Suçlara sebep olan sosyal, ekonomik, kültürel nedenlerin araştırılmasını isteyen Nazlıaka, "Her şeyden önce önleyici tedbirleri artırırken kadın ve erkeğin birlikte sosyalleşmesini engelleyen, zorlaştıran faktörlerin de ortadan kaldırılması lazım. Meclis Başkanvekilimizin ve AKP'nin bazı milletvekillerinin karma eğitime karşı olduğunu duyduk kendi ağızlarından. İşte bunlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve bu suçları artırmaktadır. Onun için ne ruhunuzu satın ne de yasaların bir ruhu olduğu gerçekliğini  gözardı edin" diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar da düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu, iktidarın öz yargısını yaratmaya çalıştığını savunarak, "Kumpas diyerek, Başbakan'a göre hukuk yaparsanız orada hukuk olmaz. Türkiye hukuksuzluk içinde boğulmaktadır. Bunun sorumlusu siz ve bizzat Başbakan'dır. Hukuksuz bir iktidar hiçbir yere varamaz.  Size oy vermeyenlerin hakkı, iradesi, talepleri ne olacak? Bizi buraya gönderen halkın iradesi yok mu?" diye konuştu.

-"İstinaf mahkemeleri hiçbir işe yaramayacak"

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, istinaf mahkemeleriyle yargıda yaşanan sorunlar açısından hiçbir şeyin değişmeyeceğini savunarak, sadece bürokrasiyi artıracağını ileri sürdü. Aynı durumun Osmanlı döneminde de yaşandığını ifade eden Halaçoğlu, "Yargıtay'ın yüklendiği dosyaları bu kez istinaf mahkemelerine yükleyeceksiniz" görüşünü kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük ise kadın cinayetlerine işaret ederek, kadınların "dayak cennetten çıkmadır", "Kadının sırtından sopayı,  karnından sıpayı eksik etmeyeceksin" zihniyetiyle dövülüp öldürüldüğünü belirterek, bu zihniyetin lanetlenmesi gerekirken savunanların da olduğunu söyledi. Kadını görmezden gelen ve ikinci sınıf görerek aşağılayan çarpık zihniyetin Türkiye'de hala bulunduğunu ifade eden Küçük, bu  zihniyeti besleyen kim olursa olsun karşı durmak gerektiğini belirtti. Günde ortalama 20 kadının kör şiddete kurban edildiğini anlatan Küçük, alınmayan her önlemin bedelinin bir kadın olduğunun bilinmesini istedi.

CHP, Tasarı'nın görüşmelerinde her maddede yoklama ya da karar yeter sayısı istedi. Salonda AK Parti'lilerin çoğunluğu sağlayamaması üzerine sık sık ara verildi. AK Parti'li bazı milletvekillerinin çoğunluğun olduğunu söylemesi üzerine Başkanvekili Sadık Yakut, "Kardeşim karar yeter sayısı var da biz mi inkar ediyoruz? Yok" diyerek ara verdi.

Genel Kurul'da 4 maddesi daha kabul edilen Tasarı'nın görüşmeleri 17. madde üzerinden sürüyor. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Aylin Nazlıaka Adil Zozani Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title