Haberler

    Yeni ve Daha İyi Resim Formatı "Bpg"

    JPEG'e elveda zamanı geldi mi?

    Hasan Uğur Nayır - -

    Son birkaç yıldır büyük teknolojik gelişmeler oldu. Özellikle akıllı telefon teknolojisi oldukça ilerledi. Bu durum sadece donanımla sınırlı kalmadı, yazılımsal tarafta da gelişmeler oldu. Ancak ölmeyecek gibi duran geçmiş dönemin dinozorları halen ayakta. Bunlardan bir tanesi JPEG. Neredeyse 20 yıl öncesinde kuruldu, antika olmasına rağmen bloklu algoritmasıyla web dünyasına hakim durumda.


    JPEG'i tahtından kaldırmak oldukça zor, aynı MP3 veya ZIP gibi. Dünyada hemen hemen her bilgisayarda bu formatlar görüntülenebilir. İletişimin büyük düzeninde JPEG'in hakimiyeti sürüyor. JPEG yerine en ünlü girişimlerden biri WebP ile Google'dan geldi. 4 yıl önce duyurulan WebP, bu kadar zamanda Google'ın servisleri ve ürünleri dışında çok yaygın bir destek kazanamadı. Daha yakın zamanlarda Mozilla'nın mozijpeG'i devreye girdi. Şimdi ise FFmpeg ve QEMU'un arkasındaki kişi Fabrice Bellard'ın yeni BPG isimli formatı var.



    BFG'yi hatırlatan (Quake ve Doom oynayanlar iyi bilirler) BPG'nin açılımı "Better Portable Graphics" demek. Taşınabilir daha iyi grafik diyebiliriz. BPG'nin JPEG'le neredeyse aynı kaliteyi sunduğu belirtiliyor, ancak yarım dosya boyutunda. Bir BPG görüntüsü, X265/H.265 video akışı dışında tek bir kare almakla aynı gibi sayılabilir. Temelde JPEG'ten çok daha iyi bir algoritması var. BPG'de 14 bit işleme yeteneği (H.265'nin özelliği) var, JPEG'te ise sadece 8. Artı olarak BPG alfa kanalı (Tranparanlık) getiriyor.


    BPG için her şey iyi güzel olsa da, gün sonuna baktığımızda eldeki destek sıfır. BPG, JPEG'ten daha iyi olabilir. Ama bunun için yazılım geliştiricilerden ve başka yerlerden destek görmesi gerekiyor.



    Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Hasan Uğur Google Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title