Haberler

Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli

Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un bağımsızlığa giden yolda sadece bir kalem olarak değil, aynı zamanda bir düşünce ve eylem adamı olarak büyük katkısının olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un bağımsızlığa giden yolda sadece bir kalem olarak değil, aynı zamanda bir düşünce ve eylem adamı olarak büyük katkısının olduğunu bildirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesince, Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye Buluşmaları" kapsamında "Mehmet Akif Ersoy Konferansı" gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Küçükyılmaz, Mehmet Akif Ersoy'un isminin vatandaşlar tarafından iyi bilindiğini söyledi.

Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı zor zamanlarda kaleme aldığını hatırlatan Küçükyılmaz, "Akif, İstiklal Marşı için kendisine verilen ödülü de iade etmiş yüce gönüllü bir kişidir. Akif'in Kurtuluş Savaşı döneminde verdiği vaazlar meşhurdur. Aynı zamanda Kur'an-ı Kerim hafızıdır" dedi.

Küçükyılmaz, Mehmet Akif'in, Türkiye'nin hamuruna mayasını katmış biri olduğunu anlatarak, Akif'in sadece düşünce değil aynı azmanda "aksiyon adamı" olduğunu kaydetti.

"Savunma hattının Polatlı değil Sakarya'da kurulmasını söylüyor"

Mehmet Akif Ersoy'un Kurtuluş Savaşı yıllarında başkentin Ankara'dan Kayseri'ye taşınması fikrine karşı çıktığını ifade eden Küçükyılmaz, şunları kaydetti:

"O günlerde Akif, Burdur milletvekili olarak Tacettin Dergahı'nda kalıyor ve başkentin taşınmasına şiddetle karşı çıkıyordu. Savunma hattının Polatlı değil Sakarya'da kurulması gerektiğini söylüyordu. Onun isabetli görüşlerinin sonucunda da Sakarya Meydan Muhaberesi kazanılıyor. Mehmet Akif'in istiklale giden yolda sadece bir kalem olarak değil aynı zamanda bir düşünce ve eylem adamı olarak büyük katkısı oldu."

Küçükyılmaz, Mehmet Akif'in harf inkılabından sonra Mısır'da Kuran tercümesi yazmaya başladığını hatırlatarak, 1932'ye kadar tercüme faaliyetine devam ettiğini dile getirdi.

O yıllarda Türkiye'de Türkçe ezan ve Türkçe ibadet döneminin başladığını vurgulayan Küçükyılmaz, "Mehmet Akif o kadar hassas bir Müslüman ki yazdığı Kuran tercümesinin yanlış işlerde kullanılabileceğini düşünerek piyasaya çıkarmıyor" diye konuştu.

"Çanakkale Şehitlerine şiirinde bir mısra tartışma konusu"

Küçükyılmaz, Akif'in yazdığı Çanakkale Şehitlerine şiirinde bir mısranın tartışma konusu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu tartışmayı özellikle cehaletin alıp yürüdüğü, sosyal medya ve internet ortamlarında çok görüyoruz. 'Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi. Bedrin aslanları ancak bu kadar şanslı idi' ifadesi 'Bedrin aslanları ancak bu kadar şanslıydı' şeklinde okunuyor. Ondan sonra da diyor ki 'Mehmet Akif Çanakkale'de savaşanları Bedir'in aslanlarından daha üstün veya ikisini de eşit tutmuştu.' Mehmet Akif, Çanakkale'deki mücadeleyi anlatmak için eğer tarihten bir örnek verilecekse Bedir'de başlayan hak batıl mücadelesine bağlanabilir demek istiyor."

"Safahatı okuyup da anlayabilecek kaç üniversite öğrencisi var"

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Kurtoğlu da Türkiye'de en çok basılan kitapların başında Kur'an-ı Kerim ve Safahat'ın geldiğini anlatarak, "Ama bunlar en az okunan kitaplardır. Okunsa bile en az anlaşılan kitaplardır. Gerçekten Safahat'ı okuyup da anlayabilecek kaç üniversite öğrencisi vardır. Akif'in Safahat'ini gençlerin idrakine nasıl sunmalıyız. Bir biyografi yazılacaksa bunun üzerinden gidilerek yazılmalı" dedi.

Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz ise "Asımın Nesillerinin" meşru yol ve yöntemlerden ayrılmadıkları sürece kendi problemlerini çözeceğini söyledi.

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, panelin sonunda katılımcılara hediye takdim etti.

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Antalya Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

title