Haberler

Yeni Türkiye Buluşmaları" Paneli

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akgün: "Demokrasinin beşiği Amerika 1787'den beri demokrasiyle yönetiliyor.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, "Demokrasinin beşiği Amerika 1787'den beri demokrasiyle yönetiliyor ancak son bir hafta, 15 gündür süren bu işkence olaylarını demokrasiyle nasıl açıklayacaksınız" dedi.

Akgün, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye Buluşmaları" konulu panelde yaptığı konuşmada, Antalya'nın Türkiye demokrasisinde her zaman önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi.

Dünyadaki demokrasi gelişimi hakkında bilgi veren Akgün, ilk dalganın 1920'li yıllarda, ikinci dalganın 1945 sonrası ve üçüncü dalganın ise 1970'lerin ortasında başladığını anlattı.

Akgün, bu gelişmeler sonucunda 1990'lı yıllara gelindiğinde ise dünya nüfusunun yüzde 50'sinin demokrasi rejimiyle yönetildiğini kaydetti.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan Birleşmiş Milletler sistemi ve 1948'de ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin demokrasiyi önemli hale getirdiğini dile getiren Akgün, "Türkiye gibi eskiden tek parti ile yönetilen ülkeler İkinci Dünya Savaşı'nın ardında çok partili döneme geçti. Böylelikle batı dışında bir islam ülkesi çok partili hayata geçmiş oldu" diye konuştu.

Birol Akgün, Türkiye'den sonra Hindistan'ın da bağımsızlığını kazandığını ve ülkede demokratik bir anayasa ilan edildiğini anlattı.

"Hiçbir zaman ideal demokrasi yoktur, ideal fikirler vardır"

Demokrasilerin yavaş fakat sağlıklı işlediğine işaret eden Akgün, "Demokrasiler yavaş işler çünkü bir tartışma ortamı gerektirir ama ortaya çıkan sonuç ortak aklın ürünüdür. Hiçbir zaman ideal demokrasi yoktur, ideal fikirler vardır" dedi.

Akgün, demokrasi açısından her ülkenin kendi içinde bir takım sorunlar yaşadığına işaret etti. ABD'de yaşanan olaylara değinen Akgün, şunları söyledi:

"Demokrasinin beşiği Amerika, 1787'den beri demokrasiyle yönetiliyor ancak son bir hafta, 15 gündür süren bu işkence olaylarını demokrasiyle nasıl açıklayacaksınız? Amerika'da insanlar işkencelere maruz bırakılmış. 'Nasıl daha iyi işkence teknikleri geliştiririz' diye 80 milyon lira para harcamışlar."

"Darbe yiye yiye darbenin kötü olduğunu öğrendik"

Türkiye'de 1990'lı yıllarda demokrasi alanında sıkıntılar yaşandığını söyleyen Akgün, AK Parti hükümetiyle ülke olarak çok önemli mesafeler kaydedildiğini ve bunu herkesin takdir ettiğini belirtti.

Türkiye'nin demokrasiye geçişinde birçok sorun yaşandığını anlatan Akgün, "Darbe yiye yiye darbenin kötü olduğunu öğrendik. İdamları görerek bu cezanın kaldırılması gerektiğini öğrendik. Yeni dönemde demokrasinin kökleşmesi için hepimize düşen görev demokratik kurallara bağlılıkta sabır göstermektir" diye konuştu.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan da demokrasinin kurumsallaşmasında halkın egemenliğine dayalı olarak yürütme otoritesinin ya da siyasal kurumların barışçıl bir şekilde değişiminin sağlanması gerektiğini söyledi.

Moderatörlüğünü siyaset bilimci Dr. Murat Yılmaz'ın yaptığı paneli çok sayıda vatandaş izledi. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Birol Akgün Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title