Haberler

Yeni Nohut Çeşitlerimiz: Hasanbey, Seçkin ve İnci

Güncelleme:

Adana'da Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ıslah ederek tohumluk haline getirdikleri Hasanbey, Seçkin ve İnci adını verdikleri 3 yerli nohut çeşidinin tanıtımını yaptı.

Enstitünün Doğankent Yerleşkesi'nde düzenlenen tarla gününde yeni nohut çeşitlerini tanıtan kurum yöneticisi Doç.Dr. Seyyid Irmak, tohumculukta yurt dışına bağımlılığı azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Doç.Dr. Irmak, "Kurum olarak 17 buğday çeşidi, 10 pamuk, 5 soya fasulyesi, 5 yem bitkisi, 3 nohut ve 1 ayçiçeği çeşidini ıslah ederek ülke çiftçisinin hizmetine sunduk. Yaptığımız çalışmalarla hibrid sebze tohumluğunda yeni çeşitlerimizin kullanım oranı 2004'te yüzde 10 iken şu anda bu rakam yüzde 55'lere ulaşmıştır. Bu oran kısa sürede alınmış önemli bir mesafedir" dedi. Türkiye'de nohut ve çeltikte yüzde yüz yerli çeşit tohum kullanıldığını belirten Seyyid Irmak şöyle konuştu:

"Yeni çeşitlerin ülke tohumculuğunda kullanımında buğdayda, nohutta ve çeltikte iyi bir yerdeyiz. Kendi öz kaynaklarımızla geliştirdiğimiz buğday çeşitlerinin ülke tohumculuğunda kullanım oranı yüzde 95'lere gelmiştir. Nohut ve çeltikte yüzde 100 yerli çeşit kullanılmaktadır. Bugün Türkiye'nin sertifikalı buğday tohumluğunun yüzde 25'ini bizim çeşitlerimiz karşılamaktadır. Biz millet olarak baklagil ürünlerle beslenen bir toplumuz. Nohut, Türkiye'de en çok kullanılan baklagiller arasındadır. Bu nedenle yeni çeşitlerimizi önemsiyoruz. Enstitümüz tarafından geliştirilen nohut çeşitlerimiz, 'İnci', 'Seçkin' ve 'Hasanbey' bölge ve ülke çiftçisine hayırlı olsun. Bu ıslah edilmiş çeşitlerimiz, makinalı hasada uygun, antrakoza toleranslı ve kışlık ekime uygundur. Kışlık ve yazlık ekim yapılan yerlere tavsiye ediyoruz." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Doğu Akdeniz Doğankent Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title