Haberler

Yeni Kent Projesi Oybirliğiyle Geçti

Can ÖZLÜ/İZMİR, (DHA) İZMİR Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı ikinci olağan meclis toplantısında İzmir'in geleceğine yön verecek olan yeni kent projesi oybirliğiyle kabul edilirken, turizmcinin yüzünü güldüren İZSU turizm tarifeleri de karara bağlandı.

Can ÖZLÜ/İZMİR, (DHA)

İZMİR Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı ikinci olağan meclis toplantısında İzmir'in geleceğine yön verecek olan yeni kent projesi oybirliğiyle kabul edilirken, turizmcinin yüzünü güldüren İZSU turizm tarifeleri de karara bağlandı.

Alsancak Limanı ile Turan bölgesi arasında kalan 471 hektarlık alanda Amerika'nın gökdelenlerle ünlü şehri Manhattan tarzı yapılaşmaya olanak tanıyan Yeni Kent Merkezi Planı, Büyükşehir Belediyesi'nin son yapılan meclis toplantısında karara bağlandı. Proje, mahkemelik olan eksikliklerinin giderilmesi ile yeniden meclis gündemine geldi. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur'un açtığı davada yürütmenin durdurulmasına neden olan zemin etütlerinin tamamlanması ile yapısal sorunları geride bırakan proje, CHP ve Ak Partili üyelerce, oybirliği ile kabul edildi.

ZEMİN ETÜTLERİ PLANA İŞLENDİ

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan karar ile İzmir'in geleceğini şekillendirecek olan proje için ilk adım atıldı. Yaklaşık iki yıldır, imar konusunda yaşanan sıkıntıların sona ermesi yatırımcının da önünü açtı. Planda, dava konusu olan zemin etütleri yeni plana işlendi. Böylece Çakmur ve arkadaşlarının açtığı dava sonucu mahkeminin verdiği iptal gerekçesi de ortadan kalkmış oldu. Ayrıca, yeniden hazırlanıp kabul edilen Yeni Kent Merkezi Planlarında eski planlara oranla önemli bir değişiklik yapılmadı. Eski planda TCDD'nin Alsancak'taki Merkezi İş Alanı (MİA) olarak ayrılan arazileri TCDD'nin talebi üzerine yeni planda TCDD Hizmet Alanı olarak düzeltildi. Bunun yanı sıra parsel bazında eski plan notlarına, mülk sahiplerinin açtığı davalar sonucu mahkemelerin verdiği kararlar doğrultusunda düzenlemeler yapıldı. Yeni Kent Merkezi Projesi, Büyükşehir Belediye Meclis üyelerince oybirliği ile kabul edildi.

ÇAKMUR ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Yeni Kent Merkezi'nde yürütmenin durdurulmasına neden olan davayı açarak İzmir gündemine oturan Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, alınan karara tepki gösterdi. Çakmur, "Bölgenin zemininin kaygan olduğunu, deprem bölgesinde yer aldığını, buraya yüksek katlı binaların yapılamayacağını bilim, belge ve bilgilerle ortaya koyuyor. İzmit'i örnek alalım derken, bir taraftan da yanlış işler yapıyoruz. İzmit'te yapılan yanlışlar insanların hayatlarına mal oldu. Sonuçlarının çok ağır olacağı bir işe girişiyorlar" dedi

PLAN NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Planda dikey yapılaşmalar tercih edildi. Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı'na göre Turan ve Alsancak Limanı arasındaki 550 hektarlık alan, turizm ve ticaret sektörlerinin dev yatırımcılarını bölgeye çekecek bir anlayış ile hazırlandı. Alan 3 bölümde ele alınarak planlandı. Bölgede geniş yeşil alanların bırakılması ön görülerek yapılaşma sınırlı tutuldu. Turan Mahallesi'nin doğu bölümü 'ticaret ve turizm' kullanımına ayrıldı. Mahalledeki mevcut konut bölgesi korunarak, burada küçük turizm işletmeciliğine de olanak sağlayan 'turizm ve konut' plan hükmü getirildi. Kıyı boyunca ise günlük ve rekreasyon amaçlı küçük ticaret için yer ayrıldı.

TURİZMCİYE NİHAYET MÜJDE VERİLDİ

Meclis toplantısında turizmcilerin dört gözle beklediği karar da nihayet çıktı. Toplantıda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen "Turizm Yatırım Belgesi" ve " Turizm İşletmesi Belgesi" bulunan turistik otel ve benzeri işletmeleri kapsayan "Turistik Tesisler" adlı abone tipi oybirliğiyle kabul edilirken uygulanacak tarife de belli oldu. Mecliste kabul edilen yeni tarifeye göre turistik tesisler, 0-13 metreküp arası 5.25, 14 metreküp ve üzeri ise 8.48 TL ödeyecek. Otellerde faturalandırılacak su kullanımı toplam harcanan suyun oda sayısına bölümüyle hesaplanacak. Öte yandan Şantiyelerde 0–10 metreküp arası 7,01 TL, 11-20 metreküp arası 8.07 TL ve 21 ve üzeri 11.08 TL olan tarifede 21 ve üzeri kademelendirme kaldırıldı. Yeni tarifeye göre 11 metreküp ve üzeri su kullanımı 8.07 TL oldu. Sanayide de 0-50 metreküp arası 12.57 TL, 51 ve üzeri ise 15,74 TL olan su tarifesi kademesiz olarak metreküpü 6.48 TL'ye düşürüldü. Tarifeler komisyonda görüşülürken ret oyu kullanan Ak Partililer mecliste olumlu oy kullandı. Ak Partililer, kademelerin değiştirilmesi ve metreküp birim fiyatının düşürülmesi yönünde taleplerinin kabul edilmediğini söyledi. Buna rağmen mecliste kerhen destek verdiklerini açıkladı.

ADAM DEĞİLSİN TARTIŞMASI

Mecliste ayrıca söz alan Ak Partili Meclis Üyesi Murat Akdemir, komisyon üyesi olmayan kişilerin mecliste kabul edilen kararlarla ilgili bilgi alamadığından yakındı. Akdemir, " Burada bir takım kararlar alıyoruz fakat oylamaya katılanların çoğu bilgi alamıyor. Sadece komisyonlara girenler bilgi sahibi olup oylanacak maddeleri görebiliyorlar. Biz ilgili komisyonlar dışında kalan meclis üyelerinin de bilgi sahibi olmasını, gerekli belgelerin onlara da verilmesini istiyoruz. Yarın olası bir karar nedeniyle yargılandığımız zaman sadece komisyon üyelerine soru sormuyorlar. Karara onay veren tüm meclis üyeleri yargılanıyor. Bunun örneklerini yakın zamanda yaşadık. Biz bir karara alacağız fakat ortada harita bile yok. Yarın hakim karşısına çıktığımız zaman ona ‘Sayın hakim bizi komisyona sokmadılar. O yüzden bilgimiz yok ama yine de o günün koşullarında onay verdik' cevabını mı vereceğiz. Böyle şey olur mu?" dedi. Bu sırada arka sıralarda oturan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, "Komisyona katılan üyenden bilgi alacaksın. Yoksa ona güvenmiyor musun?" diye seslendi.

ÇAKAR, ÇALKAYA'YI ELEŞTİRDİ

CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan'ın, "Hepimiz komisyonlara gidip bilgi alamayız. Mecliste bu kadar insan her kararı inceleyemez" sözleri üzerine AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar da, "Komisyona girilmez anlayışını kabul etmiyorum. Bu yapılan akıldan uzak bir yaklaşım. Engellemeye yönelik yasakçı uygulamayı kabul etmiyoruz. Ak Partili birisi komisyondaki üyesi vasıtasıyla belki öğrenebilir fakat MHP'li olan komisyonda olmayan kişi ne yapacak" dedi. Çakar'ın sözlerinin ardından Başkan Çalkaya arka sıradan seslenerek, " Yasaları yorumluyorsunuz. Sizin yaptığınız yanlış" dedi.

Çakar bu sözlerin ardından "Sayın Çalkaya bu meclisin arkadan laf atma görevlisi ise aynı şekilde devam etsin. Biz kimseyi yargılamıyoruz. Ortamı germeye gerek yok" diye konuştu.

AkParti ve CHP'li üyeler arasında gerginliğe neden olan sözlerin ardından ortam CHP Grup Başkanvekili Aydoğan'ın Çakar'a oturduğu yerden laf atması ile daha alevlendi. Aydoğan'ın 'Komisyona herkes giremez' diyoruz sözleri üzerine Çakar, "Bırakın insanlar konuşsun. Söylemek istediklerini açıklasınlar. Meclis üyesi komisyona gelemez diye bir kaide mi var? Sizin istediğiniz gibi mi konuşacağız. Biz kararlarla ilgili yeterli bilgi almak istiyoruz. Bana meclisten önce bürokratların komisyonlara sunduğu bilgileri veriyorsunuz. Komisyonda incelenen metin ve belgeleri son anda takdim ediyorsunuz" dedi. Bu sırada yerinden kalkan Aydoğan, "Adamsın diye bilgi verdim. Boş konuşma. Meclisi de germe" diyerek tepki gösterdi. Aydoğan'ın sözlerinin ardından bir anda ortalık karışırken tekrar konuşan Çakar, "Terbiye sınırlarını zorluyorsunuz. Sözlerini geri al ve özür dile. Asıl ben seni adam sanmıştım ama adam değilmişsin. Adam mısın? Herşeye müdahale ediyorsun. Kimseyi konuşturmuyorsun. Böyle şey olmaz" diye bağırdı. Aydoğan ve Çakar ayağa kalkarak birbirlerinin üzerine yürüdü. Araya meclis üyeleri girdi. Bu sırada duruma sinirlenen CHP'li meclis üyeleri toplantıyı terk etti. Meclis Başkan Vekili ise olayların yatışması için ara vermek zorunda kaldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title