Haberler

Yeni Göç Dalgası Geliyor

Güncelleme:

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Kürt Güçleri arasında çatışmaların Telebyad'ın köylerinde şiddetlenmesi üzerine binlerce insan sınıra dayandı. Gazete İpekyol'un daha geçtiğimiz hafta gündeme getirdiği haberde binlerce insanın aç ve susuz sınırda bekletildiği belirtilmişti.

Çatışmaların yoğunlaştığı duyumlarının gelmesi üzerine sınıra yakın köylerdeki Suriyeliler, Türkiye sınırına dayandı.

Akçakale'nin Suriye sınırına gelen binlerce sığınmacının dün geçişlerine izin verildi. Sınırda yoğun güvenlik önlemleri alınırken insanlar peyderpey alınıyor. Askerlerin üst araması yapmasının ardından sınırın bu tarafına geçen Suriyeliler yanlarında ancak kullanabilecekleri birkaç parça eşyayla geçebildi. Evlerini ve hayvanlarını bırakmak zorunda kaldıklarını belirten Suriyeli vatandaşlar, canlarının tehlikede olduğunu düşündükleri için sınırı geçmeye çalıştıklarını söyledi. Aralarında kadın ve çocukların da olduğu sığınmacılar, üç gündür sınırda bekletildiklerini söyledi. Akçakale'ye bağlı Kepezli köyü bölgesinde sınırda bekleyen Suriyeli ailelere köylüler kendi imkanlarıyla su ve gıda yardımı yaptı. Türkiye'ye giriş yapan Suriyeliler, IŞİD'in "köylerin savaş uçaklarıyla bombalanacağı" şeklindeki duyurusu üzerine ülkelerinden kaçtıklarını belirtti. Geçişlerde araç ve hayvanların getirilmesine izin verilmezken, gelenler kendilerini sınırda bekleyen araçlar ile ilçe ve il merkezine gönderiliyor.

'ÜÇ GÜN SINIRDA BEKLETİLDİK'

Telebyad'a bağlı köylerden gelen Suriyeliler, "Üç gündür sınırda bekliyoruz. Uçaklar vurmaya başlayınca biz de köylerimizi boşalttık. Rakka'ya bağlı Sulük köyünden geldik. IŞİD ile karşılaşma olmadı sadece onların geleceğini duyduk. Bizim köyde bir şey olmadı fakat yan köylerde saldırı vardı. Bundan dolayı biz de korkup buraya kaçtık. IŞİD'in herhangi bir saldırısı olmadı fakat uçaklardan ve Kürtlerden korktuk. Üç gün boyunca sınırda bekledik. Ama Kürtlerin de herhangi bir saldırısı olmadı." şeklinde ifadeler kullandı.

Kepezli köyü sakinleri ise, Suriyeli köylülerin üç gündür güneşin altında, sınırda bu şekilde beklediğini ve dün itibari ile geçişlerine izin verildiğini söyledi.

KÜRT GÜÇLERİ TELABYAD'A ÇOK YAKLAŞTI

YPG ve YPJ'nin öncülük ettiği Kürt Güçleri, Cizire ve Qamışlı Kantonlarını birleştirmek amacıyla Telabyad'a saldırmaya devam ediyor. Şimdilik Telabyad'ın 20 kilometre yakınındaki köylerine kadar gelen Kürt Güçleri, Telabyad'ı da alıp burayı tamamen IŞİD'ten temizlemek istiyor. Telabyad, hem güneyden hem doğudan hem de batıdan kuşatma altında. Ayrıca koalisyon güçleri de ara ara hava saldırısı ile Kürt Güçlerine destek veriyor. Bu nedenle köylerde bulunan Araplar, hem hava saldırısından hem de Kürt Güçlerinden korktuğu için bölgeyi terk ediyor.

BÖLGEDEN FARKLI HABERLER GELİYOR

Suriye'den kaçan sadece Araplar değil. IŞİD'in saldırdığı bölgelerdeki Türkmenler de Suriye'den Türkiye sınırına doğru kaçmaya başladı. Bölgedeki yerel kaynaklardan aktarılan bilgilere göre; IŞİD Halep çevresinde Soran Azaz kasabası ve pek çok Türkmen köyünü ele geçirdi. Saldırıda 10 kişi ölürken çok sayıda Türkmen'in de yaralandığı iddia edildi. IŞİD'in infaz eylemlerinden çekinen Türkmen siviller saldırı sırasında evlerini ve mallarını geride bırakarak çevredeki nispeten güvenli yerleşim birimlerine sığındı. Bazı Türkmenlerin de Türkiye'ye ulaşmak için yollara düştükleri öğrenildi.

Hem Arap hem de Türkmen sığınmacıların sayısının 100 bini bulabileceği tahmin ediliyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Akçakale Türkiye Suriye Işid Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title