Haberler

    Yeni Biyonik Kol ile Dokunma Hissi Geri Geliyor

    Biyonik alanındaki teknolojik gelişmeler sayesinde, yeni üretilen bir biyonik kol ile iki kişiye dokunma hissi yeniden sağlandı.

    Biyonik alanındaki teknolojik gelişmeler sayesinde, yeni üretilen bir biyonik kol ile iki kişiye dokunma hissi yeniden sağlandı.

    Bir ABD kökenli, bir de İsveç kökenli iki ekip benzer zamanlarda biyonik el ve kollarla ilgili önemli gelişmelere imza atmış durumdalar. ABD tarafında Case Western reserve University'deki ekip, biyonik bir el ile hastaya dokunma hissi kazandırmayı başarmış durumda. Science Translational Medicine dergisindeki rapora göre bunu, robot elin gönderdiği sinyalleri, direk koldaki sinir uçlarına bağlyarak başarmışlar.

    Bu gelişmeden ilk yararlanan kişilerden olan Igor Spetic, dört sene önce bir kazada sağ elini kaybetmiş. Şimdiye kadar kullandığı biyonik protez ile herhangi bir dokunma hissine sahip değilmiş. Yani tuttuğu nesneleri aşırı sıkmamak ve ezmemek için çok dikkat etmesi gerekiyormuş. Ama yeni takılan biyonik kol ile elektronik sinyallerin kol uçlarındaki sinirlere aktarılması mümkün olmuş.

    Denemeyi gerçekleştiren ekip biyonik protezden gelen farklı sinyallerin, beyinde farklı dokunma hissiyatı yaratmasını başarmışlar. Biyonik kol üzerindeki 19 farklı sensörden gelen veriler, özel bir simülatör ile beynin anlayabileceği elektrik sinyallerine dönüştürülmüş. Spetic yeni protezi ile basınç ayarı ve doku ayrımı yapabiliyor, örnek olarak sert veya pütürlü malzemeleri ayırtedebiliyor.

    Spetic'in kazadan beri en çok istediği şey, eşinin elini tutup tekrar hissedebilmek olmuş. Bunu yakın zamanda başarabilecek gibi gözüküyor.

    The post Yeni Biyonik Kol ile Dokunma Hissi Geri Geliyor appeared first on Silikon Vadisi TV.

    Kaynak: SilikonVadisi.tv / Teknoloji

    İsveç Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title