Haberler

İhracatçıya Yeni Bir Vergi Daha Geliyor

Güncelleme:

İhracatçı şirketlere, yüzde 20 "kalite kontrol vergisi" geliyor.

İhracatçı şirketlere kalite kontrol vergisi geliyor. Şimdiye kadar ‘ticari kazanç’ olarak değerlendirilen ve herhangi bir vergi alınmayan yurt dışına kalite kontrol amacıyla gönderilen ürünlerin test ücretleri stopaja (vergi kesintisi) tabi tutulmaya başlandı.

Maliye’nin yeni uygulamasına göre yurt dışına test amacıyla gönderilen bir otomobil için kalite kontrol firmasının aldığı (Türkiye’deki şirketin ödediği) ücretin yüzde 20’si vergi olarak ödenecek.

FİRMALARA AĞIR YÜK GELİYOR

Bu durum başta otomobil, ilaç ve tekstil olmak üzere ihracatçı firmalara ağır vergi yükleri getirecek. Vergi uzmanlarının karşı çıktığı yeni durum Maliye müfettişlerinin test hizmetlerini ‘ticari işlem’ olarak görmeyip bunu bir gayri maddi hak (rolayty) ödemesi olarak değerlendirmesiyle başladı.

SERBEST MESLEK KAZANCI SAYILDI

Mevcut uygulama ile yurtdışına test için ürün gönderen şirket bu test için yaptığı harcamayı gider olarak yazıyordu. Böylece daha az kurumlar vergisi ödüyordu. Şimdi eğer Maliye’nin yeni yaklaşımı geçerliliğini korursa şirket 100 lira olarak ödediği kalite kontrol ücretine bir de 20 lira da stopaj kesip vergi dairesine ödeyecek. Çünkü dar mükellefler kurumlar tarafından elde edilen serbest meslek kazançları Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre stopaja tabi. Dar mükellef kavramı ise Türkiye’de 6 aydan daha az ikamet eden yabancı kişi ve kurumları kapsıyor. Böylece verilen hizmet yabancı bir kurum veya kişi tarafından Türk şirkete yapılmış bir serbest meslek faaliyeti olarak ele alınıp bu da dar mükellef kurum için stopaj kesintisi yapılması gerektiği yönünde değerlendiriliyor.

SERBEST MESLEK ÜCRETİ OLSA DA VERGİ OLMAMALI

Konuya ilişkin bir yazı kaleme alan Yeminli Mali Müşavir Mehmet Maç, Maliye’nin bir özelgede, tıbbi tahlil hizmetlerini ticari faaliyet olarak kabul ettiğini ancak daha sonra verilen başka bir özelgede, fındık püresinin Hollanda’da analize tabi tutulması nedeniyle ödenen ücretin serbest meslek hizmet bedeli sayılması gerektiği, bu nedenle stopaja tabi olduğunu belirtiyor. Fakat aynı özelgede Hollanda- Türkiye vergi anlaşmasına göre bu stopajın yapılmayacağının belirtilidiğini de vurguluyor.

"HİZMET YURT DIŞINDA VERİLİYOR, STOPAJ OLMAMALI"

KPMG Vergi Bölüm Başkanı Abdülkadir Kahraman: Maliye daha önceki özgelerinde kalite kontrol ve test hizmetleri için yapılan ödemeleri serbest meslek kazancı niteliğinde görüş bildirmiş. Ancak bu ödemeler aslında ticari kazanç olarak değerlendirilmeli. Gelir İdaresi’nin görüşünü kabul edip “Bunlar serbest meslek kazancıdır” anlayışını kabul etsek bile, bu durumda da söz konusu serbest meslek hizmeti Türkiye’ye gelmeden yurt dışında verildiği için Türkiye ile diğer ülkelerin imzaladığı anlaşmalar kapsamında, Türkiye’deki firmalar tarafından yapılan ödemelerde stopaj olmaması gerekir. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Hollanda Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500

Yorumlar (17)

YALAN MI.:

SORMA VER VERGİSİ.....NE İTİRAZ EDİYORSUNUZ....BAK SONRA KARIŞMAZLAR HA....

24
0
yanıtYanıtla
Vatandaş:

Üretimi olmayan vasat ülkelerin hazin sonu vergidir... Batmaya mahkumdur.

12
0
yanıtYanıtla
YAKUT TAŞLI:

YATIRIMDA YOKLAR, AMA, SALMA VE ÇALMA USTADIRLAR...

11
1
yanıtYanıtla
şaban:

devlet te her şey den vergi alıyor kardesim

12
0
yanıtYanıtla
DURMAK YOK ÖPMEYE DEVAM:

özel tüketim vergisi, gelir vergisi, katma değer vergisisi, motorlu taşıt vergisi, emlak vergisi, bu kadar vergiyi halktan alıyorlar sonra adı akp yapıyor oluyor :D

10
1
yanıtYanıtla
Nihan Kuzu:

Dünyada en yksek vergi orahem de herşeyden en fazla ödeyeen bir ülke ve hala bu koyun sürüsü baştaki diktatöre taparcasına oy veriyor.sürü güdülmeyi çok seviyor belli ki..Lütfen kimse kusura bakmasın ama teşbihte hata olmaz.Hele ki iktidar partisinden de şimdi c.başkanı olurs vay seyreyleyin o zaman ülkenin halini...son on yılda her türlü rezillik zirve yaptı kimse bunu görmüyor maalesef...nı olan ülkeyiz.Hereşyden

10
0
yanıtYanıtla
ALİ:

İthalata vergi koyup ihracatı teşvik edecekleri yere tam tersini yapıyorlar, böyle ülke gelişir mi açık kapanır mı

10
0
yanıtYanıtla
mt:

Kalite kontrol vergisi dahil daha birçok vergiler gelmeli.Vatandaşa göz açtırılmamalı.AKP Oylarını böyle arttırıyor.Hele birde cumhurbaşkanlığı seçimi varken bu tam yerinde bir karar.

8
1
yanıtYanıtla
serkan:

vay arkadaş vay ne günlere kaldık be almış eline bir düdük öttürüp öttürüp duruyor . yazık deprem için gelen ö.i.v vergisini kaldırın bizler indirim beklerken siz bindirim yapıyorsunuz .

8
0
yanıtYanıtla
nasıl devam edecek:

eee okadar memur ne yiyecek içecek kamudaki lüks yoksa

5
3
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title