Haberler

Yeni Bir Belediyeler Kanunu İçin Çalışmalar Başladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yerel seçimlerle birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarının tüm il sınırlarına genişlediğini, bunun, giderleri büyük ölçüde artırdığını, ancak gelirlerin aynı kaldığını belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yerel seçimlerle birlikte Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının tüm il sınırlarına genişlediğini, bunun, giderleri büyük ölçüde artırdığını, ancak gelirlerin aynı kaldığını belirtti. Gökçek, bu konudaki sıkıntıların giderilmesi amacıyla Hükümet'in yine bir belediyeler kanunu için kolları sıvadığını, çalışmaların başladığını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dün akşam yapılan toplantısında, 25 ilçe belediyesinin ardından, Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO'nun 2016 Mali Yılı bütçeleri görüşüldü. Oylama ise bugün yapılacak toplantıya bırakıldı.

Bütçe görüşmelerinde CHP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, Büyükşehir Belediyesi'nin gelir kalemlerinde Belediye'nin taşınmaz mülk satışlarının % 18 olmasını eleştirdi, ANKAPARK ve diğer bazı projeler hakkında bilgi istedi.

MHP Grubu adına konuşan MHP Grup Başkanvekili Ramazan Şimşek de Ankara'nın yararına olan tüm projelere destek vermekten kaçınmayacaklarını, Ankara ve Ankaralı'nın aleyhine olacak işlere de karşı çıkacaklarını belirterek, Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO bütçeleriyle ilgili MHP Grubu'nun görüşlerini dile getirdi.

-"DEVLETİN DAĞITTIĞI GELİRİN YARARI OLMADI"

Eleştirilere ve sorulara yanıt veren Başkan Melih Gökçek de 2016 Mali Yılı Bütçesi'nde Büyükşehir Belediyesi'nin bütçedeki taşınmaz mallardan elde edilecek gelirlerinin daha da artırılması gerektiğine dikkat çekerek, önümüzdeki yıllarda bu gelirleri daha da artırmak niyetinde olduklarını ifade etti.

İlçe belediyeleri dahil, devletten gelen gelirlerin tüm belediyeler için yetersiz kaldığını vurgulayan Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

"Özel İdareler ortadan kaldırıldıktan sonra Büyükşehir belediyelerinin yetki alanları arttı. Ama bu yetki karşılığında, bize bunların gelirleri verilmedi. Devletin dağıttığı %5'lik gelir, %6'ya çıktı, aslında %'1'lik fark çok ciddi bir fark ama biliyorum ki bu 1'lik farkın, Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli belediyelerine hiçbir yararı olmadı. Kurulan bu sistem, sadece ve sadece yeni kurulan belediyelere bu ek geliri dağıtma şeklinde oldu.

Bunun karşılığında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sınırları il sınırları haline gelince, bizim otomatikman giderlerimiz de arttı. Bu bölgelerin hizmete susamış bölgeler olması da Ankara'nın iç bölgelere yaptığımız hizmetlerde de otomatikman azalma hissedilmeye başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gelirleri aynı kalırken, giderleri çok fazlalaştı."

-"YENİ BELEDİYELER KANUNU İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI"-

Hükümetin, Haziran seçimlerinden önce bu konuda ciddi çalışmaları olduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, süre kalmadığı için yeni bir belediye kanunu çıkarılamadığını belirterek, şimdiki hükümetin ilk işlerinden birinin de yeni bir belediye kanunu çıkarmak olacağını, çalışmaların başladığını ve bu konuda iyi bir sonuç alınacağı umudunda olduğunu söyledi.

-"BORÇLANMA, 5 YILLIK DÖNEMLE SINIRLI"

Başkan Gökçek, borçlanmayla ilgili eleştiriyi de "Benim belediye başkanlığım döneminde yaptığım borçlanmalar, bizim dönemin sonu olan 5 yılla sınırlı. Yani bu 5 yıl bittiğinde, bu borçlar da bitiyor. Ona göre bir sistem içinde borçlanma gerçekleştirildi. Şu anda bizim kendi dönemimizi aşacak bir borçlanma söz konusu değil" sözleriyle yanıtladı.

-"ODALAR YALNIZ MESLEK İŞLERİYLE UĞRAŞMALI"

ANKAPARK'ın ne zaman biteceği yönündeki soruyu da Gökçek şöyle yanıtladı:

"ANKAPARK'ın bitirilememesinin en ana nedeni, mahkeme kararları. Fakat yeni, çok güzel bir karar alındı. Bu kararda Anayasa Mahkemesi, odaların itiraz için yetkili kurum olmayacağı istikametinde görüş verdi. Bunu üzerine İdari Mahkeme de bir karar verdi. Bu güzel bir haber. Benim zaten ısrarımdır, odalar yalnız meslek işleriyle uğraşmalıdır. Biz bir plan yapıyorsak, ona itiraz eden kişinin ya arazisi o plan içinde kalan vatandaşlarımız ya da o plana bitişik arazi sahibi vatandaşlarımızın olması lazım."

Meclis görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, Başkan Gökçek, tüm meclis üyelerine Altınpark Belediye Evi'nde akşam yemeği verdi.

Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO'nun 2016 mali yılı bütçeleri, bugün öğleden sonra toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oylanacak. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ramazan Şimşek Melih Gökçek Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title