Haberler

Yeni askerlik süresi ne kadar olacak ? Askerlik süresi kısalıyor

Güncelleme:

Yeni askerlik süresi ne kadar olacak ? Askerlik süresi kısalıyor. TSK'nın yapısı baştan sona değişiyor. Yapılacak düzenleme ile birlikte zorunlu askerlik süresi kısalırken, İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek.

Askerlik süresi kısalıyor ! Zorunlu askerlik kaç gün olacak ? TSK'nın yapısı baştan sona değişiyor. Yapılacak düzenleme ile birlikte zorunlu askerlik süresi kısalırken, İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yapı tamamen değişiyor. Buna göre; Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanına, kuvvet komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacak. Milli Savunma Bakanlığı tümüyle sivilleşecek. Askeri liseler kapatılırken, zorunlu askerlik süresi kısaltılacak.

İşte yeni yapılanmanın ayrıntıları;

TSK CUMHURBAŞKANLIĞI'NA BAĞLANACAK

Ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanı. Ama Anayasa, "Genelkurmay Başkanı Başbakan'a karşı sorumludur" hükmü var. En başta Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması gündemde. Yine Genelkurmay dışında MİT Müsteşarlığı'nın Külliye'ye bağlanması planlamalar arasında.

ÜLKE GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU OLACAK

Genelkurmay, harekatlardan, ülke güvenliğinden sorumlu olacak. Yani bir nevi Cumhurbaşkanı'na bağlı koordinatör üst makam görevini yürütecek.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NA BAĞLANACAK

Kuvvet komutanlıkları ise Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak. Ordunun eğitim, sağlık, personel gibi tüm destek hizmetlerini bakanlık karşılayacak.

BAKANLIK SİVİLLEŞECEK

Silahlı kuvvetlerin subay, astsubay, personel talebi, bunların hangi koşullarda alınacağı ve eğitimleri gibi konularda bakanlık sorumlu olacak. Tabi Milli Savunma Bakanlığı da sivilleşecek.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI BAŞKA BİNAYA TAŞINACAK

En başta Genelkurmay yerleşkesinin içinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı, başka bir binaya taşınacak.

YAPI DEĞİŞECEK

Şu anda bakan dışında Milli Savunma Bakanlığında sadece bakan yardımcı ve danışmanı sivil. Bu yapı da değiştirilecek. Siviller ağırlıkta olacak. Müsteşar ve genel müdürler sivillerden oluşacak.

ASKERİ LİSELER KAPATILIYOR

FETÖ'nün yuvası haline gelen askeri liseler kapatılacak. Harp okulları devam edecek.

TÜM LİSE MEZUNLARI HARP OKULUNA GİRECEK

İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek.

TERFİLERDE LİYAKAT ESAS ALINACAK

Örgütün kurmaylık sınavlarına da müdahale ettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle kurmaylık da tümüyle kaldırılacak. Terfilerde liyakat esasına geçilecek.

Sınıf subaylarından generallik terfiler daha da artacak.

ZORUNLU ASKERLİK KISALACAK

Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak. Zorunlu askerlik süresi kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak.

YASA İPTAL EDİLDİ

Bu arada emekliliğe sevk edilmesi beklenen 85, 86, 87 ve 88'nci dönem harp okulu mezunları için çıkarılan yasa iptal edildi.

FETÖ'nün hedefindeki bu subaylar görevlerine devam edecek.

Bu kapsamdaki albaylardan önemli miktarda isim son şura da generalliğe yükseltildi.

Kaynak: A Haber

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Milli Savunma Bakanlığı Genelkurmay Başkanlığı Gündem Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title