Haberler

Yeni Alınacak Arabalara İlave Vergi Getirildi

Güncelleme:

Maliye Bakanlığı'nın düzenlemesi ile, yeni araç almak isteyenler istedikleri her aksesuar için ayrı vergi ödeyecek. Uygulama ile 200 TL'lik park sensörü 400 TL oluyor.

Maliye Bakanlığı, yayınladığı tebliğ ile yeni araçlara takılan aksesuarlar için ilave vergi alınacağını açıkladı. Yeni vergi, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nin (OYDER) otomotiv bayilerine gönderdiği e-posta ile ortaya çıktı. OYDER, gönderdiği bilgi notunda 'sıfır km' araçların ÖTV'leri için yeni bir düzenleme geldiğini açıkladı. Düzenlemeyle park sensörü, uzatılmış garanti gibi aksesuarların araç tesliminde alınması halinde araç sahiplerinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kadar ilave vergi ödeyeceği de ifade edildi.

200 LİRALIK PARK SENSÖRÜNE 200 LİRA VERGİ

Düzenleme sonrasında 200 liralık bir park sensörünün maliyeti bir anda 400 liraya çıktı. ÖTV'nin de KDV'si alındığı için bir anda vergi yükü parça fiyatına yaklaşıyor. Hatta araç yüksek ÖTV diliminde yer alıyorsa parça fiyatını bile geçiyor. Şayet bu aksesuar bir hafta sonra araca takılırsa o zaman ÖTV yükü ortadan kalkıyor.

'PARÇA ELİMİZDE YOK'

Yetkili satıların bu konu hakkında kafaları oldukça karışık. Bu nedenle birçok satış noktası söz konusu uygulama hakkında yorum yapmaktan ve tüketiciye bilgi vermekten kaçınıyor. Bunun yerine bayiler genellikle tüketicilere istenilen aksesuarın ellerinde olmadığını ve bir hafta sonra geleceğini belirtiyor. Böylece araca istenilen aksesuarlar da sonradan takılarak vergi yükü ortadan kaldırılıyor. Şikâyetlerden ve buna bağlı olarak gelecek cezalardan korkan yetkili satıcılar araçları showroom'lardan aksesuarlar takılı olarak terk ettirmek istemiyorlar.

500 BİN ARAÇ SAHİBİNİ VURACAK

Bu yıl Türkiye'de 900-950 bin adet araç satılması öngörülüyor. Binek otomobil satışlarının ise 700-750 bin bandında gerçekleşmesi bekleniyor. Ocak- Nisan'da 265 bin araç satıldı. Yeni tebliğ sonrasında yaklaşık 500 bin aracın bu kapsama gireceği tahmin ediliyor.

VATANDAŞA 120 MİLYON LİRALIK EK YÜK

Bu araçlara koltuk kaplama, park sensörü veya uzatılmış garanti alacağını düşünürsek ortalama 200 liradan toplamda 100 milyon liralık bir ÖTV'den bahsetmek mümkün. Kimi araç sahibinin aracına birkaç aksesuar alması veya otomobilinin yüzde 45 değil de yüzde 90 veya yüzde 145'lik vergi diliminde yer alması durumunda bu rakam 120 milyon lirayı geçiyor. Sonuçta hükümet bu değişikliği vergi gelirlerini artırmak için yapmış olsa da hukuki boşlukları iyi araştıran bayiler sayesinde hedeflenen vergi gelirine ulaşılması zor görünüyor. Yani bu tebliğ ile olan aracını aldıktan sonra yeniden bayiye gitmek zorunda kalan nihai tüketiciye oluyor. (Kaynak:T24)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Memur Otomobil Yaşam Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (63)

fantiMobil-ANDROID:

Allah gözünüzü doyursun verdiğim her kuruş vergi haram zikkim olsun

80
0
yanıtYanıtla
...:

VALLA BİZ BUNCA ZAMAN ENAYİYMİŞİZ MİLLET PAHALI JEEP KULLANIYO YA GÜRCÜ PLAKALI YA BULGAR PLAKALI SENEDE 1 2 DEFA ÇIK SINIRI GİR OH NE ALA MUALLA YAT SAHİPLERİ DESEN AMERİKAN BAYRAK BU VERGİLER MİLLETİN ANASINI AĞLATIYO

58
0
yanıtYanıtla
beylerbeyiMobil-ANDROID:

yahudi bombayla öldürüyor. bunlar da vergiyle.

50
0
yanıtYanıtla
kral sonyMobil-ANDROID:

akp oy daha vermicem CHP bu secimde güveniyorum

34
15
yanıtYanıtla
AHMET3976:

Yıllardır AKP ye oy veriyordum ama artık YETER oy falan yok Bıktık artık vergi vergi herşey vergi. . . . . . . . .

26
3
yanıtYanıtla
asabi vatandaşMobil-ANDROID:

külüstur bir arabam var 2 aile onu kullaniyoruz daha onun vergilerini zar zor ödüyorum. ne yeni arabasi? bizde çerez parasi yok. .

28
0
yanıtYanıtla
ÖTÜKENLİ:

dünyanın en pahalı otosu ve en pahalı yakıtını kullanıyoruz hayal deil

25
0
yanıtYanıtla
MazlummobilWeb@haberler.com:

Yüz yıllık tarihimizde inenu den sonra vergi adı altında milleti haraca bağlayan ikinci yönetim. Yakında birinciliği alacak gibi görünüyor.

24
0
yanıtYanıtla
ÖğrenciMobil-IOS:

Arabalara gelen vergiler yetti artik 2000motor ustu araba alanlara artik milyoner gozuyle bakiliyo !!!!!!!

19
1
yanıtYanıtla
ali Mobil-ANDROID:

akp allah senin belanı versin

18
2
yanıtYanıtla
Tüm 63 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title