Haberler

Yemişkapanı Hanı Kazısında İnsan İskeleti Parçaları Bulundu

Edirne Selimiye Meydanı'nda Müze Müdürlüğü tarafından sürdürülen Yemişkapanı Hanı kurtarma kazısında, Roma dönemine ait olduğu sanılan insan iskeleti parçaları bulundu.

Edirne Selimiye Meydanı'nda Müze Müdürlüğü tarafından sürdürülen Yemişkapanı Hanı kurtarma kazısında, Roma dönemine ait olduğu sanılan insan iskeleti parçaları bulundu. Gün yüzüne çıkarılan kafatası, kol ve bacak kemikleri incelenmek üzere Trakya Üniversitesi'ne götürüldü.

Edirne Belediye Başkanlığı'nın Selimiye Meydanı'nın yeniden düzenlenmesi için başlattığı çalışmalarda Edirne Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, meydan üzerinde var olduğu bilinen Yemişkapanı Hanı'nın ortaya çıkarılmasını istedi. Bu kapsamında yaklaşık 1.5 yıl önce başlatılan kurtarma kazılarında sona yaklaşıldı.

Daha önce Mimar Sinan'ın kente gelen temiz suyu dağıtmakta kullandığı su yolları bulunan Yemişkapanı kurtarma kazısında bu kez de Roman dönemine ait olduğu sanılan iskelet parçaları bulundu.

Kazı alanındaki 25'nci mezar olduğu belirtilen parçalar arkeologlar tarafından titizlikle toprak yüzeyine çıkarıldı. Bir insana ait olduğu sanılan kol, bacak ve kafatası kemikleri, numaralandırılmış poşet içine konularak antropologların incelenmesi için Trakya Üniversitesi'ne gönderildi.

Edirne Müze Müdürlüğü yetkilileri, bulunan insan iskeletlerinin M.Ö. 5'nci ve M.Ö. 6'ncı yüzyıl aralarında Geç Roma ile Erken Doğu Roma döneminde yaşamış insan iskeletleri olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. İskeletlerin olduğu yaş, tarih gibi bilgilerin yapılacak olan incelemenin ardından ortaya çıkarılacağı belirtildi.

TARİHİ YEMİŞKAPANI HANI

III. Murad döneminde, 1590'lı yıllarda Türk-İslam mimarisinin şaheseri kabul edilen Selimiye Camisi Arastası'nın batı tarafında yaptırılan ve 100 odalı olduğu tahmin edilen Yemişkapanı Hanının, zamanla harabeye döndüğü ve üzerinin toprakla kapatılarak Selimiye Meydanı'na katıldığı belirtiliyor.

- Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Edirne Belediye Başkanlığı Trakya Üniversitesi Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title