Haberler

Yemen'deki Olaylar

Yemen'de yönetime el koyan Husi Ensarullah Hareketi'nin alıkoyduğu 5 aktivistten 2'sinin serbest bırakıldığı belirtildi.

Yemen'de yönetime el koyan Husi Ensarullah Hareketi'nin alıkoyduğu 5 aktivistten 2'sinin serbest bırakıldığı belirtildi.

AA muhabirine konuşan serbest bırakılan aktivistlerden Azuz es-Samii, kamuoyunun yoğun baskısı nedeniyle aktivist Faris Fuad el-Bina ile beraber gece geç saatlerde serbest bırakıldıklarını söyledi.

Husilerin İbb kentinde, kendileriyle beraber 3 aktivisti de alıkoyduğunu belirten Samii, tutuldukları süre içinde psikolojik baskıya maruz kaldıklarını kaydetti. Samii, tahkikatın sürdüğünü dile getirdi.

"İsrail ve IŞİD ile bağımız olduğu iddiasıyla soruşturma yapıldı" diyen Samii, diğer 3 aktivistin neden serbest bırakılmadığına ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Husi militanlar, cumartesi günü İbb'in merkezi el-Sehul kentindeki bir kontrol noktasında durdurdukları aktivistleri, daha önce Hareket karşıtı gösterilere katıldıkları gerekçesiyle alıkoymuştu.

Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın kontrolünü ele geçirmesinin ardından hükümetin ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamış, bunun ardından Ensarullah Hareketi 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi ülkedeki siyasi kesimler tarafından "Darbe" olarak nitelendirilmişti.

Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmiş ve bazı valilerle görüşmelerde bulunmuştu.

Güvenlik zafiyeti olan ülkede Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD, Fransa, İngiltere gibi çok sayıda ülke, Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya almıştı. Daha sonra Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE ve Bahreyn'in büyükelçilik faaliyetlerini Aden'e taşıyacağı açıklanmıştı.

Yemenli yetkililer, Körfez ülkeleri ve Batılı ülkeler, İran'ı, "Suudi Arabistan'la girdiği bölge ülkeleri üzerinde nüfuz kurma mücadelesi çerçevesinde Husilere silah ve finans desteği sağlamakla" suçlarken, Tahran yönetimi bu iddiaları reddediyor.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Suudi Arabistan İsrail Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title