Haberler

Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" Operasyonu

Lübnan'daki Hizbullah örgütü, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin, Yemen'de Husilere yönelik başlattığı operasyonu kınadı.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, "Kardeş Yemen halkını, milli ordusunu ve önemli kurumlarını hedef alan ABD- Suudi Arabistan saldırısını ve buna destek veren ülkeleri şiddetle kınıyoruz. Bu, gerek bölgede gerekse uluslararası arenada hiçbir ülkenin vesayeti altında kalmaksızın bağımsız karar almak isteyen halka yönelik apaçık bir saldırıdır" dedi.

Açıklamada, Suudi Arabistan ve müttefiklerine, "hiçbir şart öne sürmeksizin zalimce saldırıyı bir an önce durdurması" çağrısında bulunularak, "Bu saldırı, ABD çıkarlarına ve siyonist (İsrail) düşmana hizmet etmektedir. Bu vahşi saldırı Yemenliler için birliği sağlama iç dayanışmayı inşa etme ile dış müdahale olmaksızın birlik ve toprak bütünlüğünü güvence altına alacak kapsamlı siyasi çözüme ulaşma fırsatı sunuyor" denildi.

Açıklamada ayrıca söz konusu operasyonun, bölgenin geleceğini daha fazla tehlikeye sürükleyeceği savunuldu.

Devrimin ardından siyasi süreçlere daha fazla katılım talep eden Husilerin gösterileri ve bölgedeki aşiretlerle çatışarak nüfuz alanlarını genişletmesi, ülkede istikrarsızlığa yol açmıştı. Merkezi yönetimle yapılan uzlaşı görüşmelerinin sonuç vermemesi üzerine başkent Sana'da bazı stratejik yerleri kontrol altına alan Husiler, Ocak 2015'te başkanlık sarayına girmiş, bu olayın ardından ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, bir süre sonra Aden'e geçerek, halen meşru lideri olduğunu duyurmuştu.

Hadi'nin Aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından Husiler, "karşı direnişin merkezi" haline gelen Aden'e doğru harekete geçerek, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik operasyon başlatmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan Lübnan Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title