Haberler

Yemen'deki 11 Şubat Devriminin 6. Yılı

ZEKARİYA EL-KEMAL - Yemende, 11 Şubat 2011'de Ali Abdullah Salih'in devrilmesi amacıyla başlatılan devrimin 6 yıl geçmesine rağmen sürdüğü ve halkın bütün zorluklara rağmen devrimin hedeflerini gerçekleştirmek için mücadele ettiği bildirildi.

AA muhabirine konuşan Yemenli gazeteci Halid Abdulhadi, "Şubat devrimi o zamandan bu yana çeşitli şekillerle devam ediyor. Devrimin başlaması çıkarcı iktidar sınıfına vurulan bir darbe oldu. Devrimler böyledir. Ülkede başka bir şekilde ortaya çıkması mümkün olmayan derin bir ayrım oluşturdu." dedi.

Abdulhadi, "Devrimin gerçekleşmesindeki siyasi başarısızlık, toplumun içindeki gizli hastalıkları ve iç savaşı doğuran karşı bir devrimi ortaya çıkardı. 11 Şubat devriminin yeniden kendi yoluna devam etmesi için bu iç savaşın bitirilmesi şart." ifadelerini kullandı.

Yemenli siyasi uzman Mustafa Racih ise devrim sürecinin nüfuz, servet ve yönetim sahibi ittifakların gücünü zayıflattığına dikkati çekerek "Devrimin hedefleri halen canlı ve gerçekleşmesi için çalışmalar sürüyor. Önemli olan bu işin başlaması ve çizgilerinin belirlenmiş olmasıdır. Henüz son söz söylenmedi." diye konuştu.

Racih, ülke yönetiminde Salih'e yer olmadığını belirterek şunları söyledi:

"İç savaş bu hikayenin sonu değil ancak bir bölümüdür. Devrimin baskısı altında yönetimi ve başkanlık koltuğunu bırakması, art arda gelen büyük sorunlar ve felaketler doğursa da bu Salih'e yeniden dönüş yolu açmamış, bilakis sonuna kadar kapatmıştır."

"Çözüm devrimde"

Husilerin ve Salih yanlılarının karşıtlığının 11 Şubat devriminin doğruluğunu arttırdığı ve Salih'in 33 yıl sürdürdüğü rejimin tehlikelerini ortaya çıkardığı belirtiliyor. Aynı zamanda 26 Eylül 1962'de imamlık yönetiminin ve 14 Ekim 1963'de İngiltere sömürgesinin bitirildiği gibi, çözümün devrimde olduğunu aktarılıyor.

11 Şubat devrimi, yeni bir yönetim biçiminin kurulması için başlamış, daha sonra bu yönetimin şekillendirilmesi için aralarında Husilerin de bulunduğu bütün siyasi partilerin katılımıyla 2013 Ocak ve 2014 Aralık ayları arasında kapsamlı ulusal diyalog konferansları gerçekleştirilmişti.

Ayrıca rejimin hedeflerinin arasında, çoğunluğunu Salih'in atadığı ordu ve güvenlik güçlerinin yapısının yeniden düzenlenmesi de vardı.

Çok sayıda yapının değiştirilmesi ve aralarında Salih'in Yemen devrim muhafızlarını yöneten oğlu Ahmed'in de bulunduğu Salih yanlılarının silahlı güçlerden edilmesine rağmen Salih daha sonra yeni hükümete karşı savaşmak amacıyla elindeki ağır silahları ve balistik füzeleri teslim etmedi.

Salih, ordunun yapılanmasında engel çıkarttığı gibi, akrabalarından herhangi birinin 10 yıl boyunca seçimlerde aday olmamasını ve 6 bölgeden oluşacak yönetim şeklini öngören ulusal diyalog konferanslarından çıkan kararların uygulanmasının da önüne geçti.

Halihazırda ise insani kriz ve Yemen'in yüzde 80'inin insani yardıma muhtaç bırakan, 7 bin 70 kişinin ölümüyle sonuçlanan, 2 yıldır süren Yemen'deki iç savaşın nasıl biteceği meçhul.

Birleşmiş Milletler'in taraflar arasındaki krize siyasi ve barışçıl çözüm bulmada başarısız kalması, ülkenin şu anki durumda olmasına sebep olan bir etken olarak görülüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Yemen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title