Haberler

Yemen'de Husilerden "Anayasa Manifestosu"

Ensarullah Hareketi, hükümet ve Cumhurbaşkanı'nın istifasının ardından geçiş sürecini belirleyecek manifestoyu açıkladı Mevcut anayasının yürürlükte kalacağı belirtilen bildiriye göre, 5 üyeli "Başklanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli Ulusal Geçiş Meclisi kurulacak.

Yemen'de, Ensarullah Hareketi (Husiler), hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin istifasının ardından siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" yayımladı.

Başkent Sana'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda siyasetçi, akademisyen, asker, milletvekili, Husi ve diğer oluşumlardan katılımcıların huzurunda gerçekleştirilen bildirinin sunumunda, ülkede yaşanacak geçiş sürecinin işleyişi ana hatlarıyla açıklandı.

Buna göre, mevcut anayasa yürürlükte kalacak ve geçiş sürecinde "yönetimsel kurallar" söz konusu bildiriye göre düzenlenecek. Dış siyasette "iyi komşuluk ilişkileri" ve "iç işlerine karşımama" ilkeleri esas alınacak, ülkenin egemenliği, bağımsızlığı ve menfaatleri gibi ortak çıkarların gerçekleşmesi için anlaşmazlık ve çekişmelerin sonlandırılmasında barışçıl yöntemlere başvurulacak.

Manifestoya göre, Ensarullah Hareketi'ne bağlı "Devrimci Komite"nin onaylayacağı 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" kurulması kararlaştırılırken, şu anki parlamento 551 sandalye ile "Ulusal Geçiş Meclisi" adı altında çalışmalara başlayacak. Başkanlık Konseyi üyeleri meclis tarafından seçilecek. Konsey ile meclisin çalışma süresi ise en fazla 2 yıl olacak.

Mecliste, Ensarullah Hareketi'ne bağlı "Devrimci Komite"nin yanı sıra daha önce temsil edilmeyen grupların temsilcileri ile eski milletvekilleri görev alabilecek.

Devletin, garanti altına alınan genel hak ve özgürlükleri korumayı taahhüt ettiği belirtilen manifesto kapsamında, Başkanlık Konseyi, geçiş süreci hükümetini kurmak için meclis üyesi veya dışarıdan biri kişiyi görevlendirebilecek.

Devrimci Komite'nin, ülkenin egemenliği, güvenliği ve istikrarı ile vatandaşların hak ve özgürlüklerini korumak için gereken bütün adımları atmasını öngören bildiriye göre, Başkanlık Konseyi, Ulusal Geçiş Meclisi ve hükümetin görev alanları, Devrimci Komite'nin alacağı söz konusu manifestoyu tamamlayıcı kararla belirlenecek.

Son olarak, "Anayasa Manifestosu" şeklinde adlandırılan bildirinin, ilan edildiği andan itibaren yürürlüğe girdiği ifade edildi.

-"Husi darbesi tamamlandı"

Ülkedeki bu gelişmeler, yerel ve uluslararası basında "Husi darbesi tamamlandı" şeklinde yorumlanıyor. Bazı siyasi analist ve gazeteciler, yaşananları 2011'den beri ülkedeki gidişatın "karakteristik özelliği ve Yemen'e has gelişmeler" olarak nitelendiriyor.

Bu arada 21 Eylül'de Sana'nın kontrolünün Husi militanların eline geçmesiyle başlayan sürecin, gelişmeleri takip eden birçok kişi için "şok" denebilecek hızda ilerlediği yorumları yapılırken, manifestonun ilamıyla da "Husi darbesinin" tamamlandığı görüşü savunuluyor.

Öte yandan, yeni başlatılan süreçte, bir önceki geçiş döneminin mimarlarından Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) adının zikredilmemesi, yeni süreçte KİK ve Suudi Arabistan'ın saf dışı bırakılacağı iddialarını gündeme getiriyor.

-Bugüne nasıl gelindi?

Cumhurbaşkanı Hadi'nin ofis müdürü Ahmed Avad Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla başlayan gerginlik, Ensarullah Hareketi'ne bağlı silahlı güçlerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla tırmanışa geçti.

Başkent Sana'yı geçen yıl 21 Eylül'de kuşatarak kontrolü altına alan Husiler, ordu ve güvenlik güçlerini saf dışı bırakarak ülkedeki geçiş sürecine yeni bir ivme kazandırmıştı. Ancak geçen yıl eylülden bu yana Ensarullah Hareketi'nin diğer önemli illere yönelik ilerleyişi ve Hadi'nin otoritesini kabul etmeyen çıkışları, geçen ay yeni bir krize dönüştü.

Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi'nin her konuşmasında, Hadi'nin yönetimini "Batı ülkelerinin karşısında aciz" olarak nitelendirmesi, yaklaşan krizin habercisi olurken, militanların Saray ve Hadi'nin evini kuşatmasıyla ülke basınında geçtiği şekliyle "dönülmez bir yola" girilmiş oldu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer öncülüğündeki "uzlaşı görüşmelerinin" sonuçsuz kalmasıyla "Genişletilmiş Ulusal Konsey" toplantılarında alternatif çözümler arayan Husiler, ülkedeki diğer siyasi parti ve gruplara üç günlük süre vermişti. Sürenin dolmasıyla inisiyatifi ele alacaklarını ifade eden Husiler, dün yeni süreci belirlemek için işlemlere başlayacaklarını açıklamıştı. - Sana

Kaynak: AA / Güncel

Ak Saray Eylül Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title