Haberler

Arap Birliği Zirvesi'nde Gündem: Yemen

Güncelleme:

Yemen Cumhurbaşkanı, Arap Birliği Zirvesi'nde Şii isyancılara 'İran'ın maşası' dedi. Suudi Arabistan Kralı Selman, 'operasyon amacına ulaşana dek sürecek' diye konuştu.

Arap Birliği'nin 26. Genel Zirvesi başladı. Gündem, Yemen'e yönelik operasyon. Konuşan liderler "ortak Arap gücü"nün gerekliliğinden bahsediyor. Suudi Arabistan Kralı Selman ise Yemen'de Husilere yönelik operasyonun amaçlarına ulaşana dek süreceğini söyledi.

Arap Birliği Zirvesi Mısır'da Yemen ve ortak ordu gündemiyle toplandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, Yemen Cumhurbaşkanı Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi yaptıkları konuşmalarda, ortak Arap gücünün kurulması gerektiğine değindiler.

SUUDİ KRAL: OPERASYON BARIŞ GELENE KADAR SÜRECEK

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz ise konuşmasında, Yemen'de İran destekli Husilerin yarattığı siyasi ve askeri krizin ardından 10 ülkeden oluşan Koalisyon'un başlattığı 'Kararlılık Fırtınası' askeri operasyonunun ülkede barış ve güvenlik geri gelene kadar süreceğini belirtti.

Kral Selman, Yemen'de Husilerin darbe girişimini kınarken, ülkedeki tüm siyasi taraflara 'istikrarı gerçekleştirmek amacıyla diyalog kurması' için Riyad'ın kapılarının açık olduğunu ifade etti.

Yemen'de yeniden istikrarın sağlanabilmesi için herkesin ortak bir şekilde çalışması gerektiğini dile getirdi, Kral Selman, İran'a da Arap ülkeleriyle 'bölgedeki krizleri çözmek için olumlu işbirliği' kurması için çağrıda bulundu.

SİSİ: ORTAK BARIŞ GÜCÜ KURULMALI

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında, Yemen, Libya ve birçok ülkede yaşanan krizlerden yola çıkarak 'Arap ülkelerinde krizlere müdahalede bulunacak ortak Arap gücünün' kurulması gerektiğini vurguladı.

Sisi, Yemen'de diyaloğun çöktüğünü ve dolayısıyla ortak Arap askeri müdahalesinin 'doğru zamanda' geldiğini dile getirdi.

Libya'da yaşanan kriz için Yemen'e ortak müdahaleden örnek veren Sisi, Libya'da 'terör organizasyonların yarattığı' krizlere suskun kalamayacaklarını ifade etti.

HADİ: HUSİLERE MÜDAHALE DEVAM ETSİN

Yemen Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi, Husilere karşı başlatılan 'Kararlılık Fırtınası' operasyonunun Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) anlaşması ve BM'nin de kanunlarına göre gerçekleştiğinin altını çizdi.

Hadi operasyonun sürmesi için zirveye katılan ülkelerin yanı sıra KİK ülkelerine çağrı yaptı.
Hadi "Kararlılık Fırtınası operasyonu Husiler işgal ettiği topraklardan çekilene ve teslim olana kadar devam etmeli. Ayrıca Husilerin, hem ordudan elde ettiği hem de önceki senelerde İran'dan aldığı silahları kesinlikle teslim etmesi gerekiyor. Operasyonun bu hedefleri gerçekleştirene kadar devam etmesini istiyoruz" dedi.

Hadi, bu operasyonun oluşturulması istenen 'ortak Arap gücünün' bir örneğini de teşkil ettiğini dile getirdi.

ARAP BİRLİĞİ'NİN 26. GENEL ZİRVESİ

Arap Birliği 26. Genel Zirvesi'nde bu dönem, Yemen'de İran destekli Husilerin yarattığı kriz ön planda. Suudi Arabistan Kralı'nın yanı sıra Katar Emiri ve birçok ülkenin lideri Mısır'ın Şerm El Şeyh kentinde Cumhurbaşkanı Sisi tarafından karşılandı.

Zirve'ye katılmak üzere Yemen Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi, Sudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz ve Katar Emiri Temim Bin Hamad El Sani'nin yanı sıra Moritanya, Sudan, Kuveyt, Tunus, Filistin, Bahreyn, Irak, Somali ve Cibuti ülkelerinin liderleri Mısır'a geldi.

22 ülkenin katılacağı zirvede, Yemen'de siyasi ve askeri kriz, bu ülkeye başlatılan operasyon ve ortak bir Arap gücü ordusu kurulması başta olmak üzere bölgede farklı ülkelerde yaşanan krizler de ele alınacak.

Zirvede, Yemen'de İran destekli Şii Husilerin yarattığı krizleri ardından Suudi Arabistan'ın öncülüğünde oluşturulan Husi karşıtı koalisyonun başlattığı 'Kararlılık Fırtınası' operasyonu inceleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Yemen İran Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (50)

ÜLKÜ OCAKLARINI KAPATMAYA DEVLETİN GÜCÜ YETMEZmobilWeb@haberler.com:

Hz. Muhammed arap degildir. Bazi kaynaklar Hz. Muhammedin Türk oldugunu soyluyor.

4
34
yanıtYanıtla
arapmobilWeb@haberler.com:

Ya bu Türkler kendinizi ne sanıyorsunuz Allah aşkına daha kendi ülkenizin Doğu bölgesine hakim olamiyorsunuz dünya siyasetinde sizi sallayan yok. Ama ona buna laf atıp küçümsemeye çalışıyorsunuz

15
6
yanıtYanıtla
urfalı:

ne mutlu müslümanın diyene ne mutlu arabım diyene

1
16
yanıtYanıtla
vatandas 14:

bu yorumculari ozelliklemi seciyorsunuz. . bu arap birligi bir kerede filistin icin ucak kaldirsaydi ya serefsiz tayfasi

15
0
yanıtYanıtla
yorumcumobilWeb@haberler.com:

Bu araplarin insanliga yararli bir bulusunu duyan varsa lutfen yazsin ya sadece ben mi bunlari degersiz buluyorum.nereye baksam tip olsun saglik teknoloji olsun hep yahudilerin avrupalilarin ya da japonlarin bulusu hatta gecenlerde okuzun biri dunya donmuyor dedi arapti bu birde aklinca ispata kalkti.

12
2
yanıtYanıtla
VanlımobilWeb@haberler.com:

Uyanın artık ey müslümanlar Müslümanlığın başkenti olan Suudi Arabistan lideri Yahudilerin ve Hristiyanların maşası olmuştur. Bu kadar kan neden dökülüyor müslüman devletlerde. Hep müslümanlar mı kötü

13
1
yanıtYanıtla
..mobilWeb@haberler.com:

yemenne saldiracaginiza yiyosa israile saldirsaniza. Keske muslumanlar siyaset yapmayi olmekten daha iyi yapsalar hep mi musluman kani akacak

12
1
yanıtYanıtla
Bora Bozkurt:

DÜNYADA BİR ADET GERÇEK MÜSLÜMAN ÜLKE YOK MAALESEF. . HEPSİNİN DİNİ PETROL TANRISI İSE PARA. . .

13
0
yanıtYanıtla
muhafızMobil-ANDROID:

Arap birliğinizi sakın haa israil duymasın. Mazallah Filistinlilere yardım falan edersiniz. Sonra sizi çölde bir kaşık suda boğarlar!!!

13
0
yanıtYanıtla
ARAPLARI KIMLER SEVER,KIMLER SEVMEZ,,,,?:

ARAPLARI, , sünni inancina sahip olan her müslüman sever, , cünkü peygamberimiz, , araplari sevin buyurmustur, , ancak araplari kimler sevmez, , , ??? ARAPLARI;kemalistler sevmez, , siiler ve aleviler sevmez, , yahudiler ve hiristiyanlar sevmez, birde budistler sevmez, , ,

8
3
yanıtYanıtla
Tüm 50 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title