Haberler

Yem Fiyatlarında Artış, Sütte İse Düşüş Yaşanıyor

Süt alım fiyatlarında düşüş yaşanırken, silajlık mısır ve diğer girdi maliyetlerindeki yükseliş, Ödemiş’te bulunan büyük çiftlikleri ve hayvancılıkla uğraşan aileleri kara kara düşündürüyor.

Süt alım fiyatlarında düşüş yaşanırken, silajlık mısır ve diğer girdi maliyetlerindeki yükseliş, Ödemiş'te bulunan büyük çiftlikleri ve hayvancılıkla uğraşan aileleri kara kara düşündürüyor.

Ödemiş ve çevresinde sütün alım fiyatı 1,20 TL iken son dönemde 1,15 TL'ye gerilediği belirtilirken, buna karşın yem maliyetlerindeki artış hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Silajlık mısır hasadının başlaması ile hareketliliğin arttığı Ödemiş Ovası'nda, kamyonlara yüklenen mısırlar büyük hayvan çiftliklerinde depolanıyor. Geçen yıl kilogramı 13 Kuruş'tan verilen silajlık mısır, bu yıl ise 17-18 Kuruş'tan satışa sunuluyor. Silajlık mısır, diğer hayvan yemleri, mazot ve elektrik gibi maliyetlere karşın süt fiyatındaki gerileme yüzünden düşük karla faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalan çiftçiler, devletin destekleme yapması gerektiğini savunuyor.

Hayvancılıkla uğraşan Ödemişli çifçi Orhan Kemal Akkuş, Ağustos ayı itibari ile kış boyunca gerekli olan silajlık mısırı depolamaya başladıklarını söyledi. Akkuş, "Ödemiş'te bu kadar verimli topraklar olmasa ve yılda en az iki kez mısır üretilmese böylesine büyük hayvancılığın olacağını sanmıyorum. Hayvancılığın bel kemiği olan mısır silajı bizler için çok önem arz ediyor. Bugün benim damımda 150 baş hayvan var. 1 yıl boyunca gerekli olan mısır silajını bu yıl kilosunu 17 kuruştan temin ediyoruz. Toplamda 260 bin TL'lik mısır silajı alımı yapıyorum. Geçen yıl mısır silajı kilo fiyatı 13 Kuruş iken bu yıl 17 Kuruş'a yükseldi. Bunun yanında, süt yeminin kilogram fiyatı 1 TL'ye çıktı. Sütün litre fiyatı 1,20 TL iken 1,15 TL'ye geriledi. Samanı ise Konya'dan TIR ile almamıza rağmen kilogram fiyatını 28 Kuruş'a temin edebiliyoruz. Sütte 9 Kuruş destekleme desteği vardı, bu da 6 Kuruş'a düştü. Bugün tüm girdi maliyetinin artmasından dolayı işin içinden çıkamaz bir hale geldik." dedi.

Sütün bugünkü maliyetlerle taban fiyatının 1,25 TL olması gerektiğini savunan Akkuş, et ve süt fiyatlarında da bir dengenin kurulması gerektiğini belirtti. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ödemiş Akkuş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title