Haberler

    Yazın Düşen Pastırma Satışlarını Gurbetçiler Artıracak

    Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla pastırma ve sucuk satışlarının durma noktasına geldiğini, bu durgunluğu gurbetçilerin yaptığı alışverişlerle aşmaya çalıştıklarını söyledi.

    Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla pastırma ve sucuk satışlarının durma noktasına geldiğini, bu durgunluğu gurbetçilerin yaptığı alışverişlerle aşmaya çalıştıklarını söyledi.

    İnsanların sarımsak ve çemen kokusu nedeniyle yaz aylarında pastırma ve sucuğa ilgi göstermediğini ifade eden Ünlü, kış mevsiminin bitmesiyle esnafın işinin de azaldığını belirtti.

    Şubat-mayıs döneminde pastırma sucuk piyasasında yaprak kımıldamadığını, çok nadiren ve az miktarda hediyelik siparişlerin gönderilebildiği veya herhangi bir vesileyle şehir dışından Kayseri'ye gelenlerin tadımlık alışveriş yaptığını dile getiren Ünlü, şunları kaydetti:

    "Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız mayıs ayından itibaren memleketlerine dönmeye başlıyor. Yurt dışında tadamadıkları lezzetleri de 1,5-2 aylık zaman diliminde tatmak istiyor. Bizim de durma noktasına gelen satışlarımızda gurbetçilerimiz sayesinde hareketlilik yaşanıyor. Bir yıl veya daha fazla süredir özledikleri lezzetlere kavuşmanın heyecanıyla tadımlık değil doyumluk alışveriş yapıyorlar. Tüm sektörlerde olduğu gibi gurbetçi vatandaşlarımız bizim sektörün de özellikle yaz döneminde olmazsa olmazıdır. Eğer gurbetçilerimiz olmasa pastırma ve sucuk esnafı yaz döneminde çok ciddi anlamda sıkıntı yaşar. Gurbetçiler yaptıkları alışverişle bu sıkıntının da önüne geçmiş oluyor. Kayseri'de üretilen pastırmanın büyük bir kısmı gurbetçilerin geldiği dönemlerde satılıyor."

    Satışların gurbetçilerin dönüş zamanı olan haziran-temmuz aylarında en üst seviyeye çıktığına işaret eden Ünlü, gurbetçilerin tatilden dönerken de pastırma sucuk alışverişi yaparak, yaşadıkları ülkeye götürdüklerini söyledi.

    PASTIRMA VE SUCUĞA ZAM YOK

    Gurbetçilerin gelişini fırsat bilip pastırma ve sucuğa zam yapmayacaklarını ve bu konuda da esnafa uyarılarda bulunduklarını kaydeden Ünlü, fiyatların uzun zamandır değişmediğini yaz döneminde de yine sabit kalacağını ifade etti.

    Ünlü, ette de fiyat istikrarı sağlandığını ve zam yapılmadığını, zam yapmalarını gerektirecek bir durumda olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

    "Karaparça pastırmanın toptan çıkış fiyatı 52, perakende satış fiyatı 70, en iyi pastırma olarak bilinen sırt pastırmanın ise toptan çıkış fiyatı 65, perakende satış fiyatı 90 lira. Yüzde 100 dana sucuğun toptan çıkış fiyatı 32-40, perakende satış fiyatı 45 lira. Piyasada yüzde 100 dana sucuğunun 25-30 lira arasında satıldığını duyuyoruz. Kesinlikle yüzde 100 dana sucuğu bu fiyatlara satılamaz. Bu fiyatlara satılan sucuk kelle eti veya sakatattan yapılıyordur. Vatandaşların ucuz sucuk-pastırma konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Bildikleri, güvendikleri esnaftan alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz."

    Pastırmacılar Çarşısı esnafından Ahmet Palamutoğlu da gurbetçiler gelene kadar şehir dışına gönderilen hediyelik pastırma satışlarıyla ayakta durmaya çalıştıklarını söyledi.

    Palamutoğlu, gurbetçilerin gelmesiyle rahat bir nefes alacakları dönemi beklediklerini kaydetti.

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Şaban Ünlü Kayseri Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title