Haberler

Yazılımcıya 'Yerli Malı Belgesi' Müjdesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu, 'Yazılım İçin Yerli Malı Belgesi Düzenlemesine İlişkin Uygulama Esasları' onayladı. Bundan böyle Yazılım Değerlendirme Tutanağı ile yerlilik şartlarının sağlandığı tespit edilen yazılımlar için Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (MTSO) 'Yerli Malı Belgesi' düzenlenebilecek.

MTSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yerli yazılımcılara Yerli Malı Belgesi alabilmelerinin önü açıldı. Bu sayede yerli yazılım firmaları yurt içinde düzenlenecek ihalelerde rekabet avantajı sağlayabilecek. Yerli yazılım ve bilişim sektörünü destekleyecek bu uygulama ile Türkiye'nin orta ve yüksek teknolojili ürünlerinin daha çok gelişmesine imkan tanınacak.

Yerli Malı Belgesi Tebliği'nin 2014 yılında yürürlüğe girmesi ile birlikte birçok sektörde yerli malı belgeleri düzenlenmeye başlandı. Ancak yazılım sektörüne yerli malı belgesi düzenlenmesi konusunda sıkıntılar yaşanmakta ve yazılım ürünleri kapsam dışında tutulmaktaydı. Bu sorunu ortadan kaldırmak adına Yerli Malı Tebliği'ne uygun olarak, TOBB Yönetim Kurulu tarafından 'Yazılım İçin Yerli Malı Belgesi Düzenlemesine İlişkin Uygulama Esasları' onaylandı. Bu sayede yazılım ürünlerine yerli malı belgesi düzenlemenin önü de açılmış oldu.

Bu onayla birlikte Yazılım Değerlendirme Tutanağı ile yerlilik şartlarının sağlandığı tespit edilen yazılımlar için MTSO'dan 'Yerli Malı Belgesi' düzenlenebilecek. Yeni uygulama özellikle kamu ihalelerine katılımda önemli avantajlar getirecek. Yerli Malı Belgesi'ne sahip olan bir yerli yazılım, yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlayabilecek.

Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesinde, "Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve her yıl Ocak ayında kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlanması zorunludur" ifadeleri yer alıyor.

Yazılım için yerli malı belgesi almak isteyen başvuru sahibinin öncelikle Yazılım İçin Yerli Malı Belgesi Başvuru Dilekçesi ve eki belgelerle birlikte kayıtlı olduğu odaya başvurması gerekiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, oda olarak uzun süredir yüksek teknolojiye vurgu yaptıklarını hatırlatarak, "Hemen her demecimizde sürekli yüksek teknolojili ürünlerin önemine, ihracatının artırılması konusuna değinerek yüksek teknolojili ürünlerin önemine dikkat çektik. Bugün atılan adım bu alanda ilerleme sağlanması adına önemlidir. TOBB'un da desteği ile istenilen yönde sonuç alınmıştır" dedi.

Yazılımın Endüstri 4.0'ın da temeli olduğuna dikkat çeken Aşut, "Türkiye ve tüm dünya ekonomilerinin yeni sanayi devrimi Endüstri 4.0'a geçişe ağırlık verdiği günümüzde yazılımı destekleyecek böylesi bir uygulama önümüzdeki süreçte elde edilecek başarıların önemli bir adımıdır" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Şerafettin Aşut Türkiye Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title