Haberler

Yazıcı: "Türkiye Gelişiyor"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye değişiyor."

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye değişiyor. Türkiye gelişiyor" dedi.

Yazıcı, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Çandır beldesinde, Antbirlik Serik Çırçır ve Prese Fabrikası, depolama tesisleri ve hizmet binasının açılışlarını gerçekleştirdi. Açılışa Bakan Yazıcı ile birlikte AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel ve Antalya Vali Vekili Mehmet Kurdoğlu da katıldı.

AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel, yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda açılan tesislerin ne kadar zor şartlar altında hizmet verdiğini söyledi. Türel, bu tesisin Antalya'ya büyük yatırımlar sağlayacak çok önemli bir tesis olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ama bir başka önemi de geçmişe dönük baktığımızda bu tesis bize çok şey anlatıyor. Benim evim Antalya'da Antbirlik hizmet binasının tam karşındaydı. Eski günleri çok iyi bilirim. Çok iyi hatırlarım. 80'li yıllarda terör olayları ile onların gürültüsü ile, silah sesleri ile uyanıp ve maalesef böylesi güzide kurumların biyolojik yapılarca siyasete alet edilen bir noktaya dönüşmesini korkuyla izlerdik. O dönemler de yine hatırlıyoruz. Bu kooperatifler geçmişte zarar eden üreticisine hizmet etmekte zorlanan, zararları devlet tarafından karşılanmakta olan bütçenin maalesef kara delikleri olarak anılırdı. İşte bugüne geldiğimizde Türkiye'deki son 11 yıldaki gelişimi ve değişimin nelere mal olduğunu, ne kadar güzel eserlere mal olduğunu bugün çok daha iyi anlıyoruz."

TÜRKİYE GELİŞİYOR DEĞİŞİYOR

Antbirlik Serik Çırçır ve Prese Fabrikası, depolama tesisleri ve hizmet binasının açılışına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tarım Satış Kooperatifi tarafından yapılan yeni tesinin açılışına eşlik etmesinin kendisine ayrı bir gurur ve heyecan verdiğini söyledi. Yapılan yatırımla Türkiye'nin ne kadar değiştiğini ve geliştiğini dile getiren Yazıcı, açılan bu tesislerin Antalya'nın ihracat katkısına olumlu yansıyacağını belirtti.

Bakan Yazıcı, "Düşünebiliyor musunuz? Bir kooperatif birliği 17 milyon TL tutarında, istihdam boyutundaki tutarıyla Türkiye ekonomisine katkı verecek bir tesisin yapımına başlıyor ve iki yılda tamamlıyor" dedi.

Türkiye'nin farklılığını, değişimini ekonomik alanda büyüklüğünü ve elbette ki büyüyen ekonomisiyle birlikte halkının refahını gerçekleştirmede hızlı tempolu yürüyüşünü sağladığını anlatan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye değişiyor. Türkiye gelişiyor. Ama bütünüyle Türkiye gelişiyor ve değişiyor. Yapılan şu ünite, pamuk ile alakalı bir ünite. Doğrudan doğruya üretici ile alakalı bir ünite. Bir ülkenin ekonomik performansının en önemli noktası ticarettir. Geçmişe baktığımızda Türkiye'de dış ticaret, 2012 yılında 389 milyar dolar, bu sene 2013 yılı itibarıyla birlikte 9 aylık süre zarfında 300 milyar dolar. İnşallah geçen seneki rakamların üzerine çıkacağız. Bu açıdan baktığımızda üreten insanlarımız öncülerimiz önemli katkı vermektedir. Antalya ihracatta 2012-2013 yılında iller arasında 17'nci sırada yer almaktadır. Bu tesis inşallah Antalya'nın bu sıralamasını değiştirecek."

DÜNYADA GDO'LU PAMUK VAR AMA TÜRKİYE'DE YOK

Dünyada genetiği değiştirilmiş pamuk olduğunu ancak Türkiye'de olmadığını vurgulayan Bakan Yazıcı, şunları söyledi: "Pamuk, sahip olduğumuz bu üretim ve ticaret potansiyelimizin en belirgin ürünlerinden biridir. Pamuk, lifi işlenen ilk bitkidir. Hindistan'da pamuk tarımı en az 5000 yıldır yapılmaktadır. Pamuk, Akdeniz sahillerinde 2200 yıl önce yetiştirilmeye başlanmıştır. Pamuk öyle bir ürün ki, işlenmesi açısından çırçır sanayinin, lifi ile tekstil sanayinin, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayinin, linteri ile de kağıt sanayinin hammaddesi durumundadır. Dünyada sınırlı sayıda ülkenin ekolojisi pamuk tarımına uygundur."

SEKİZ ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE

Dünya pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin, Türkiye'nin de içinde olduğu 8 ülke tarafından gerçekleştirildiğini belirten Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemiz, pamuk üretiminde 8'inci sırada, pamuk tüketiminde Çin, Hindistan ve Pakistan'dan sonra 4'üncü sırada, pamuk veriminde ise 3'üncü sırada yer almaktadır. Dünya pamuk veriminde Türkiye her ne kadar üçüncü sırada yer alsa da bir noktaya dikkat edilmesi gereklidir. Türkiye, yüzde 100 Genetiği Değiştirilmiş Organizma'sız pamuk üretimi gerçekleştiren ülkeler arasında en verimli pamuk üretiminin yapıldığı ülkedir. Türkiye'de GDO'lu pamuk üretimi yok. Dünyada var ama Türkiye'de genetiği değiştirilmiş olarak yok. Bu da Türkiye'deki pamuk üretimini dünya da farklı bir noktaya koyuyor."

KOOPERATİF BİRLİKLERİNİN BORCUNU 700 MİLYONA DÜŞÜRDÜK

Kooperatif birliklerinin borçlarını düzenlediklerini belirten Bakan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye de 16 kooperatif birliği var. Binlerce insan ortak bu birliklere Türkiye'de 80 bin kooperatif var. Sadece tarım kooperatifleri değil, bin bir çeşit kooperatif var. Bu kooperatiflerin borçlarını dengeledik. Ödeme konusunda sıkıntı oldu. Geçen sene oturduk. Kooperatif birliklerinin 1 milyar 300 milyon olan borçlarını yeniden yapılandırdık. 15 yıl ödemeli bir süre ön gördük. Düzenlemeyle birlikte ödemelere 2014'te başlayacaklar. 1 milyar 300 milyon bu borcu 700 milyona düşürdük. Faizlerin uygulanmasında Tefe-Tüfe'yi esas aldık. Bu faaliyetlerin devamını sağlanmasını zemin aldık."

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Çandır beldesinde Antbirlik Serik Çırçır ve Prese Fabrikası, depolama tesisleri ve hizmet binasının açılışlarını gerçekleştiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve beraberindekiler daha sonra AK Parti Serik İlçe Teşkilatı'nı ziyaret etti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Antalya Türkiye Çandır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title