Haberler

Yazar Musa Anter Cinayeti Davası

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, yazar Musa Anter'in öldürülmesi, AK Parti Mardin Milletvekili ve yazar Orhan Miroğlu'nun yaralanmasıyla ilgili davada eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür ile eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar'ın "tanık" olarak dinlenmelerine karar verdi.

Anter'in öldürülmesi, Miroğlu'nun yaralanmasına ilişkin "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da arasında bulunduğu 4 sanık hakkında Diyarbakır'da açılan davanın görülmesine, güvenlik gerekçesiyle nakledildiği Ankara'da devam edildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Hamit Yıldırım, tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi, müdahil Musa Anter'in oğlu Dicle Anter ve tarafların avukatları katıldı.

Dosyaya giren evrakın tutanağa geçirilmesinden sonra söz alan Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın, 22 Ocak 1995'te "Hasan Tanrıkulu" sahte kimliğiyle Ankara'da gözaltına alındığını söyledi.

Yıldırım'ın MİT'te istihdamını sağlayan kişinin Eymür olduğunu, Yıldırım'ın birçok konuyla ilgili Eymür tarafından sorgulandığını anlatan Okçuoğlu, Eymür ve dönemin Ankara Emniyet Müdürü Taşanlar'ın "tanık" olarak dinlenmesini istedi.

Okçuoğlu, Akın Birdal'a saldırının azmettiricisi olmaktan yargılanan Cengiz Ersever ile itirafçı Ali Ozansoy'un da arasında bulunduğu bazı kişilerin isimlerini vererek, bu kişilerin de tanıklığına başvurulması talebinde bulundu.

Müdahil avukatları, tutuksuz sanık Gevrekçi'nin tutuklanmasını talep etti.

Gevrekçi'nin avukatı Hikmet İşler ise müvekkiline yönelik suçlamaların haksız ve delilsiz olduğunu savunarak, tutuklama talebinin reddini istedi.

Tutuklu sanık Yıldırım'ın avukatlarından Kaya Yelek, müvekkilinin yaklaşık 3 yıldır tutuklu olduğuna dikkati çekti. Müvekkilinin mağdur olduğunu savunan Yelek, tahliye talebinde bulundu.

Cumhuriyet Savcısı, Eymür ve Taşanlar'ın "tanık" olarak dinlenmesini isterken, aynı sıfatla dinlenmeleri talep edilen diğer kişiler yönünden takdiri mahkemeye bıraktı.

Tutuklu sanık Yıldırım'ın tutukluluğunun devamını isteyen savcı, Gevrekçi'nin tutuklanması isteminin ise reddine karar verilmesini talep etti.

Sanık Yıldırım da "Suçla alakam yok. Tahliyemi istiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından, kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle Yıldırım'ın tutukluluğunun devamına karar verirken, Gevrekçi'nin tutuklanmasına yönelik talebi reddetti.

Sanık Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesine karar veren mahkeme, Eymür, Taşanlar ve Ozansoy'un "tanık" olarak dinlenmeleri için çağrı kağıdı çıkarılmasını kararlaştırdı.

Sanık Gevrekçi'nin isimlerini bildirerek, tanık olarak dinlenmelerini istediği 3 jandarma görevlisinin adresinin tespiti için Jandarma Genel Komutanlığına müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme, Ankara Emniyet Müdürlüğünden, sanık Mahmut Yıldırım'ın, 22 Ocak 1995'te gözaltına alınmasına ilişkin belgelerin gönderilmesinin istenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Davanın geçmişi

İddianamede, Mahmut Yıldırım'ın suikastı planladığı ve yönettiği, Hamit Yıldırım'ın eylemi gerçekleştirdiği, dönemin Jandarma İstihbarat Grup Komutan Vekili Savaş Gevrekçi'nin ise emrinde görev yapan Aziz Turan'ı diğer faillere yardım için görevlendirdiği öne sürülüyor.

Sanıkların, 765 Sayılı TCK'nın 450/4. maddesindeki "taammüden adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra, "halkı isyana teşvik ve birbiri aleyhine silahlandırarak mukateleye (öldürme, vuruşma) teşvik etmek" ve "adam yaralamak" suçlarından da cezalandırılmaları talep ediliyor.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava, Yargıtay 5. Ceza Dairesince, güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Orhan Taşanlar Mehmet Eymür Musa Anter Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title