Haberler

Yaylacıların Karlı Yollarda Dönüş Çilesi

ÖZKAN BİLGİN - Van'ın Çatak ilçesindeki yaylacılar, yoğun kar yağışının yaşandığı bölgede yüzlerce koyundan oluşan sürüleri ile karlı arazileri aşıyor.

Hayvanlarından daha fazla verim elde etmek amacıyla ilkbahar mevsiminde çıktıkları binlerce metre yükseklikteki yaylalarda 6 ay süresince kalan vatandaşlar, kar yağışının ve soğuk havanın etkisini gösterdiği yaylalardan dönüşe geçti.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle yaylalarda zor günler geçiren besiciler, kar yağışının etkisini devam ettirdiği dönüş yolunda da küçükbaş hayvan sürüleriyle ilerlemekte güçlük çekiyor.

Kar altında günler süren yolculuklarında her türlü olumsuzluğu göz önünde bulundurarak ilerleyen yaylacılar, özellikle doğada yem bulmakta güçlük çeken kurtlara ve diğer yabani hayvanlara karşı büyük mücadele veriyor.

Dağaların karayoluyla kesiştiği noktalarda da büyük sıkıntı yaşayan yaylacılar, bir taraftan sürüyü kontrol altında tutmaya çabalarken, diğer taraftan araçlara yol vermeye çalışıyor.

Tekneci Mahallesi'nde yaşayan yaylacılardan Sadullah Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir haftadan bu yana yolda olduklarını belirterek, uykusuzluğa ve yürümeye her ne kadar alışık olsalar da elverişsiz hava koşullarının kendilerini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Karlı arazilerde yürümenin hem hayvanları hem de kendilerini daha fazla yorduğunu anlatan Çalışkan, "Dönüşte sürüyü yabani hayvan saldırılarına karşı korumaya çalıştık. Bunu başardık ancak birkaç köpeğimiz kurtların saldırısıyla telef oldu. Bu nedenle biraz üzgünüz. Neyse ki sağ salim eve vardık. Bu seneyi de böyle noktaladık" diye konuştu.

Boyunpınar Mahallesi'ndeki yaylacılardan Fehim Gültepe ise dört günden bu yana yolda olduklarına değinerek, yolculuk esnasında birçok güçlükle karşılaştıklarını ifade etti.

Yaklaşık 3 bin koyunun bulunduğu sürüyü 7 bölüme ayırdıklarını ve 12 çoban ile sürünün kontrolünü sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Gültepe, "Biz dönüş yaptık ancak halen yaylada kalan birkaç grup daha var. Onlar da birkaç güne kadar gelir. Sürüleri köye ulaştırdıktan sonra sahiplerine teslim edeceğiz. Nisan ayına kadar ağıllarda beslenecek olan koyunları yeniden yaylalara çıkaracağız" dedi. - Van

Kaynak: AA / Güncel

Çatak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title