Haberler

Yaygınlaşan Güneş Enerjisi, Tasarruf Sağlıyor

Yozgat'ta'ta, Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY)tarafından sağlanan kredi kapsamında 295 orman köyünde 2 bin 702 konuta güneş enerjisi ile çalışan su ısıtma sistemi kuruldu.

Yozgat'ta'ta, Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY)tarafından sağlanan kredi kapsamında 295 orman köyünde 2 bin 702 konuta güneş enerjisi ile çalışan su ısıtma sistemi kuruldu. Orman köylerinde güneş enerjisi sisteminden olumlu sonuç alınması, sistemin il genelinde yaygın olarak kullanılmasını sağladı.

ORKÖY, orman köylerinde yaşayan vatandaşların orman üzerindeki insan baskısını ve ağaç kesimini azaltmak amacıyla güneş enerjisi sitemini yaygınlaştırmak üzere hazırladığı projeyi 2008 yılından itibaren uygulama koydu. Orman köylerinde konutlarda ihtiyaç duyulan sıcak suyun güneş enerjisinden yararlanılarak ısıtılarak, banyo, çamaşır, bulaşık yıkama gibi ihtiyaçlarda kullanılmasına karşılık, tesis kurulumu dışında bir bedel ödememesi, sistemin yaygın olarak kullanılmasına neden olduğu belirtildi.

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE TASARRUF

Türkiye'nin gelir düzeyi en düşük illerinden birisi olan Yozgat'ta ORKÖY tarafından sağlanan kredi kapsamında 295 orman köyünde 2 bin 702 konuta güneş enerjisi ile çalışan su ısıtma sistemi kuruldu. Orman köylerinde güneş enerjisi sisteminden olumlu sonuç alınması, sistemin il genelinde yaygın olarak kullanılmasını sağladı. Yozgat merkez ile birlikte bağlı ilçe, belde ve köylerinde yaygın olarak kullanılan güneş enerjisi ile ısıtma sistemi sayesinde ciddi tasarruf yaptıklarını belirten kullanıcılar, sistemin ekonomik olduğu kadar sağlıklı olduğunu, musluğu açtıklarında sıcak suyu kullanabildiklerini ifade ettiler.

FARKLI ALANLARDA KULLANILIYOR

Güneş enerjisi sadece su ısıtmada kullanılmıyor. Yozgat'ta yemek ocakları, sulama sistemi için gerekli elektrik enerjisi, otomobil, aydınlatma gibi alanlarda da kullanılıyor. Bozok Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan güneş enerjisiyle çalışan otomobil geliştirilerek, saatte 60 kilometre hız yapabilir hale getirildi. Bozok Üniversitesi Yozgat Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Erdem Şahin, TÜBİTAK bünyesinde 'elektro-mobil' kategorisinde düzenlenen yarışlara katıldıklarını, otomobille ilgili çalışmaların devam edeceğini söyledi.

YEMEK OCAKLARI

Tarihte kayıp şehir Pteria Antik Kenti'nin izlerinin bulunduğu Kerkenes Dağı eteklerindeki Sorgun ilçesinin Şahmuratlı köyünde, 2008 yılında Birleşmiş Milletler (BM) fonundan 35 bin dolar kaynak sağlanarak, kullanılmayan televizyon çanak antenlerinden yararlanılarak yapılan 'Güneş Ocakları' geliştirilerek, daha kullanışlı hale getirildi. Köyde yaygın olarak kullanılmaya başlanılan güneş ocakları, güneş enerjisinden yararlanılarak, her türlü yemek pişirilebiliyor. Güneş ışınlarını tek bir noktada toplayıp yüksek ısı elde edilmesi esasına göre çalışabilen sistem sayesinde güneş ışığından başka hiçbir kaynağa gerek duymaksızın, ocağın odağına yerleştirilen tencere, 130-140 dereceye kadar ısıtılabiliyor.

ELEKTRİK ENERJİSİ

Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi de güneş enerjisinden elektrik üretimine geçerek, kendi ihtiyacını karşılamaya başladı. Kooperatif Başkanı Kürşat Arslan, günümüzde enerji giderinin büyük yekün teşkil ettiğine dikkat çekerek, güneş enerjisi ile elektrik enerjisi elde edilmesine yönelik projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kabul edilip, yüzde 50'si hibe destekli sistemin kurularak 30 KW elektrik elde etmeye başladıklarını söyledi. Arslan, "KDV dahil 116 bin liraya mal ettiğimiz sistemin maliyetinin yaklaşık 58 bin lirasını bakanlığımız karşıladı. Depolarımızın çatılarının üzerine güneşten elektrik enerjisi üreten 126 adet panel yerleştirerek, 30 KW'lık enerji üretim sistemini kurdurduk. Şimdi ihtiyacımız olan elektrik enerjisini güneş enerjisinden elde ediyoruz" diye konuştu. - Yozgat

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bozok Üniversitesi Türkiye Yozgat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title